Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Senát smetl novelu pandemického zákona. Válek nevyloučil ani návrat nouzového stavu

Aktualizováno -
10. února 2022
19:45
Autor: ČTK, simao - 
10. února 2022
06:43

Senát zamítl spornou vládní novelu pandemického zákona. Předloha například rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Hájit ji vyrazil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novelu smetla i část senátorů vládní pětikoalice. Zákon se tak vrací do Sněmovny, která může Senát přehlasovat. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že koalice bude řešit další postup.

Pandemická novela se stala jasně nejsledovanějším bodem čtvrtečního jednání Senátu. I senátní výbory se k ní však postavily rozdílně. Zatímco garanční zdravotnický výbor doporučil plénu schválení předlohy, ústavně-právní výbor naopak její zamítnutí. Část senátorů tvrdí, že některá ustanovení pandemické novely mohou být v rozporu s ústavou. Vadí jim také zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

Novelu horní komora zamítla hlasy 32 z 61 přítomných senátorů, proti jich bylo 22. Senátoři nejprve hlasovali o schválení, které neprošlo o jediný hlas. Pro schválení zvedlo ruku 30 členů horní komory z 61 přítomných. 

Pro zamítnutí hlasovala i část senátorů vládnoucí koalice. Rozhodnutí znamená, že se novela vrací do Poslanecké sněmovny, která může senátory přehlasovat.

Parlamentní komory schvalují pandemickou novelu v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ohlásil, že od března zůstane prakticky už jen nošení respirátorů.

„Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,“ varoval dnes v Senátu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje.

Babiš: Vlastní gól koalice

„Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvědčeni, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,“ sdělil ve vyjádření pro ČTK Fiala.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) považuje pandemický zákon za potřebný. „Je mi líto, že se nám o tomtéž nepodařilo přesvědčit také Senát. To, že zákon neschválil, mě mrzí, ale respektuji to: i to patří ke skutečné demokracii, kde vláda není 'automatem na moc',“ uvedl. Normu ale podle něj Česko potřebuje. Věří, že Sněmovna ji nakonec přijme.

„Je to velká prohra vládní koalice, vlastní gól,“ napsal ČTK Babiš. Podle něj koalice ve Sněmovně opozici přetlačila na sílu, své senátory už ale přesvědčit nedokázala. „Ten zákon je paskvil. Jsem zvědavý, jestli teď bude chtít vláda bojovat dál, nebo to prostě vzdá a otevřeně přizná, že je to další věc, kterou nezvládla,“ doplnil.

Válek: Situace není tak optimistická, jak by mohla být

Válek varoval senátory, že situace v Česku není úplně optimistická „Byť naše opatření, které vláda vyhlašuje, fungují, byť se odborníci shodují na tom, že ta opatření jsou správná, tak ta situace není tak optimistická, jak by možná z toho, jak se vše jeví, mohla být. V současné době máme stejné počty, stejné počty pozitivních – PCR pozitivních – jaké jsme měli 30. 10. 2021. Tedy v době, kdy začínala vlna, podzimní vlna, kdy byla zavírána zdravotnická zařízení, kdy byl obrovský problém na mnoha směrech. To, co se daří – daří se podchytit to šíření vlny omikron českou populací,“ řekl v Senátu Válek.

„Vlna omikron se šíří velmi zjednodušeně od západu na východ, z jihu na sever. Tím pádem my můžeme predikovat, co se bude dít. Neznámá v tomto samozřejmě je například to, jaká je struktura české populace. Kolik je tady rizikový lidí, kteří jsou kardiaci, kteří mají nadváhu, a tyto kritéria musíme zohledňovat v těch denních analýzách. Proto jsme nastavili pravidla ochrany škol a žáků od začátku ledna. A udělali jsme dobře. Ano, je to neskutečný problém pro řadu kantorů a jejich rodičů, ale žádnou školu jsme nemuseli plošně uzavřít, respektive nemuseli jsme plošně uzavřít školy,“ pokračoval Válek.

Ministr prý potřebuje novou stříkačku

Válek v Senátu hájil i další opatření, mj. zavedení testování zaměstnanců. „Všechny ty naše kroky vedly k tomu, aby ta opatření byla efektivní, aby byla účinná, ale přitom co nejméně, co nejméně zatěžovaly občany ČR,“ upozorňoval Válek.

Ale jedním dechem dodával: „Na druhé straně každý politik musí počítat s tím nejhorším a musí být na to připraven (...) Chci mít, jak řekl premiér, stříkačku, která je zaparkovaná, ale když začne hořet, chci, aby byla v dokonalém stavu nebo nejlepším možném stavu a abych mohl s ní vyjet. Jsem si vědom, že tato stříkačka není dobrá, je stará, ale funguje. Umím s ní dobře hasit požár. Hasím s ní požár 6 týdnů. Hasím ho úspěšně. Dokážu s ní hasit požár prvních 14 dnů v březnu, tak, aby se nerozhořel do nezvladatelné míry, chci ji mít nachystanou na podzim. Slibuji, že mezitím připravím tu kvalitní, moderní stříkačku, jak ji mají ostatní země, to znamená novelu zákona o ochraně veřejného zdraví.“

Bouřlivé projednávání v Senátu

Senátor Lukáš Wagenknecht v návaznosti na to novinářům řekl, že pokud Válek přirovnává normu k hasičské stříkačce, kterou nechce nikdo používat, ale musí být připravena pro případný zásah, je v horní komoře čas tuto stříkačku opravit. Chce upravit možnost čerpat kompenzace v případě omezení podnikání tak, aby se týkaly nejen skutečné škody, ale i újmy

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných proticovidových opatření mají platit podle sněmovního znění novely do konce listopadu.

Platný zákon předpokládá jejich účinnost jen do 28. února. I v případě, že by Senát předlohu zamítl nebo navrhl její úpravy, Sněmovna by měla dost času vypořádat se s verdiktem horní komory tak, aby vyšla ve sbírce do konce února. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že zákon podepíše.

Ostře se v Senátu do pandemické novely opřel Michael Canov z klubu Starostů, který ji označil za „právní zmetek šitý ne horkou, ale roztavenou jehlou“.

Podobně jako předseda frakce SEN 21 a Pirátů Václav Láska se pozastavoval například nad třídenní karanténou po návratu z rizikových zemí nebo po pozitivním antigenním testu a nad možností nařizování karantény nebo izolace i krátkou textovou zprávou. Canov mluvil také o právě zrušené povinnosti prokazovat se covidovým certifikátem. „Ani disidentům nebyl zakazován vstup do restaurací,“ prohlásil.

Láska pokládá za problém, že novela zavádí možnost vydávání nových proticovidových omezení. V legislativní nouzi měla vláda žádat jen o prodloužení účinnosti pandemického zákona, která za nynějšího stavu končí s únorem, míní.

Válek zdůraznil, že není možné, aby po konci února neměl zákonný rámec pro zvládání epidemie. „Pokud zákon neprojde, nezbude mi nic jiného než žádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, nebo rezignovat na ochranu našich seniorů, zdravotnických zařízení a domovů pro seniory. To druhé nikdy neudělám,“ řekl. Podobně se vyjádřil předseda zdravotnického výboru a zpravodaj novely Roman Kraus (ODS). Pokud pandemický zákon nebude platit, zůstane pouze možnost vyhlášení nouzového stavu, řekl.

Video  Hospody pro všechny už od zítřka: Restauratér zmínil vyšší ceny i nedostatek personálu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sarina ( 11. února 2022 09:45 )

Senát smetl novelu pandemického zákona a lidé chtějí "hlavu" ministra zdravotnictví ani ne po dvou měsících a Kolik těch ministrů bude za 4 roky???

jajas ( 11. února 2022 06:35 )

wp3t: A tyto Babišovy ústupky teď nynější vláda kritizuje především.... jak snadné!

jajas ( 11. února 2022 06:33 )

Kvůli nám nemusíš!

jajas ( 11. února 2022 06:33 )

To už tak bývá že "někteří", když se dostanou kam chtěli tak prostě ztrácejí paměť.....

jajas ( 11. února 2022 06:30 )

Fiala dělá mrtvého brouka...teď vidí, co to tam má za ansámbl.....ale aby to nevypadalo blbě, tak je jakože obhajuje...ale nevěřím mu ani slovo... Odvolat by se měl taky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa