Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Novavax míří do Česka: Vakcína má přesvědčit i odmítače, registrace začne 1. února

Autor: trm, ČTK - 
27. ledna 2022
19:10

Do Česka míří vakcína společnosti Novavax, která podle expertů může přesvědčit k očkování proti koronaviru i ty, kteří dosud dostupné látky odmítali. Předregistraci k očkování ministerstvo zdravotnictví spustí 1. února, oznámil ministr Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že první zájemci by se mohli očkovat v březnu. ČR má objednaných stovky tisíc dávek. Jde o vakcínu takzvaně proteinovou, tedy jiného typu než čtyři předchozí.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že nová očkovací látka od Novavaxu přesvědčí statisíce lidí, aby se nechaly očkovat. Část lidí totiž odmítá mRNA vakcíny, kterými se v současnosti v Česku většinou očkuje.

Předregistrace začne stejně jako u jiných vakcín na webu, podle Válka se tak ukáže zájem lidí a to. „Vakcína je vhodná pro všechny, kdo se dosud nechtěli nechat očkovat. A mají obavy z mRNA,“ řekl Válek. Další vakcíny je podle něj možné doobjednat. 

Opět dvoudávková vakcína

I vakcína Novavax je dvoudávková, podává se s rozestupem tří týdnů. „Tato vakcína se liší od dříve registrovaných vakcín proti covid-19, jde o takzvanou proteinovou podjednotkovou vakcínu, nejedná se tedy o očkovací látku založenou na mRNA nebo virovém vektoru,“ uvedla už dříve ředitelka SÚKL Irena Storová.

Výsledky klinických studií v USA, Mexiku a Velké Británii na 45.000 účastnících ukázaly zhruba 90procentní pokles příznakového onemocnění způsobeného novým typem koronaviru proti skupině, která dostávala placebo

Válek: Až půl milionu lidí

Válek poslancům v rámci interpelací řekl, že toto očkování by podle odhadů mohlo podstoupit až půl milionu lidí. Očkovaní začne zřejmě první týden v březnu, míní Válek.

Zatím podle Válka není jasné, jestli se s vakcínou bude i přeočkovávat. Jako lékař se Válek ale domnívá, že by to mělo být možné včetně podání této vakcíny po očkování mRNA vakcínami jako boosteru.

Současné zpomalení počtu nově očkovaných dal ministr do souvislosti s tím, že v Česku vrcholí aktuální vlna epidemie koronaviru, takže lidé jsou v karanténě či izolaci a s prodělanou nemocí covid-19 nebudou půl roku očkování potřebovat.

„Nejpozději za tři týdny bude ta vlna za námi,“ míní Válek. Důležité pak podle něj bude připravit se na možnou další podzimní vlnu a případné přeočkování. Na neočkované je zaměřena cílená kampaň prostřednictvím textových zpráv a praktických lékařů, dodal.

Klíčovou součást vakcíny vyrábí v ČR

Ve středočeské obci Bohumil se vyrábí klíčová součást této vakcíny, takzvaný rekombinantní povrchový S-protein koronaviru, který je schopen vyvolat potřebnou reakci imunitního systému.

Další složka se vyrábí ve Švédsku a kompletují se v Německu. Společnost Novavax koupila český závod na výrobu vakcín Praha Vaccines, kde se vyráběla například vakcína proti ptačí chřipce, v květnu 2019 za 167 milionů dolarů (přes čtyři miliardy Kč) od indické skupiny Cyrus Poonawalla Group.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Vlastimila Válka k vakcíně společnosti Novavax a epidemickým opatřením. (27.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

johny58 ( 28. ledna 2022 05:55 )

Neztrapňuj se a čti si co píšou chytří lidé. Za druhe k vakcíně - platí vlastně totéž, není to klasika s umrtveným virem, zase je tam s protein. A za třetí - teď očkovat je hloupost, nejen že v době epidemie se neočkuje, ale jaro je za dveřmi a všichni ví že c19 je sezónní záležitost, 180 dnů hájení skončí zase před podzimem. Když už očkovat, tak klasickou vakcínou která v nabídce není- a hlavně o prázdninách a ne v předjaří, pane Válku.

Martin Seulbitz ( 28. ledna 2022 01:22 )

Ona se taky muze sama aktivivat, poenta neni vakcina, poenta je mit v sobe vyrobeny vir, ktery sam o sobe muze menit genom cloveka, proto je proste vyrobeny usa (Fauci, nadace, gain of function mimo usa), vir skrze Cinskou laborku tim trojskym konem, ktery musi kazdy v sobe mit.

Do toho planu nezapada jakokoliv lecba nebo jina prevence napriklad hygiena a ffp3 maska, nikdy nedoslo na ffp3, hadry a rousky a pak ffp2 proti prachu, ale viry a bakterie zaszavuje pouze trojka, dobre utesnena na nose a okolo a s vydechovam ventilkem proti mlzeni a prekoncentrovani co2.

Martin Seulbitz ( 28. ledna 2022 01:15 )

No spis hodne pomaly, protoze musel nechat nakrmit pfizera a porad se odkladal, ale v Indii tam ho nechali uz davno.

Martin Seulbitz ( 28. ledna 2022 01:13 )

Feri bude ockovat tez genetickou vakcinu, spermo2020 anticovid, prodelal a ma protilatky, jiste jako kazdyy kdo chtel uhnout vakcine, rad preda vakciny vsem divkam do 25 let, uz od 18, ale neni vylouceno, ze mu topka schvali uz od 15.

Martin Seulbitz ( 28. ledna 2022 01:09 )

No proto uz nebude wiki zdarma a google vyplivne jen urcity vysledky, kdyz na to dojde, vypnou internet jako v kazachstanu, budou jenom media, ktere siri pravdu a lasku, tu kdo zaplatil megacema a milacema a ne drobnyma na stanku.2020 noviny jsou placena reklama od prvni po posledni stranu, nova doba. Co chceme, zdarma clanky na netu, papir nikdo nekoupi a chudak novinar verny vlasti, sveril globalistovi sve strasti, zjistil ze placena reklama, necha se psat od vecera do rana. Lidi ignorujte, neklikejte, necht pojdou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa