Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinky z vlády: 30 dní po covidu žádné testy a karanténa! A změna platnosti certifikátů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. ledna 2022
21:54
Autor: ČTK, amb, simao - 
26. ledna 2022
07:53

Kabinet Petra Fialy (ODS) se dnes zabýval mj. úpravou pravidel v boji proti epidemii covidu-19. Lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 se nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény. Co dalšího vláda probrala a schválila?

Co schválila vláda

  • 30 dnů po pozitivním PCR testu nebudou muset lidé podstupovat testování nebo karanténu.
  • Změny v platnosti certifikátů: 1. února končí platnost certifikátů pro všechny, kteří byli očkování před 7. květnem 2. dávkou a nedostali posilující dávku. Platnost certifikátů bude 9 měsíců po druhé dávce. A to od 15. února.  
  • Testování ve školách se od 31. ledna rozšíří i na vyšší odborné školy, kterým končí zkouškové období.
  • Od 13. února budou dočasně zakázány návštěvy ve věznicích.

Fiala: Příští týden omikron dospěje k vrcholu

„Očekáváme, že pandemie v variantou omikron během příštího týdne dospěje ke svému vrcholu,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). S koronavirem se musíme naučit žít, zopakoval na tiskovce po jednání vlády.

V ČR je varianta omikron prakticky ze 100 procent, izolace stačí 5 dní, potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Lidi, kteří prodělají omikron, nebudou muset chodit do karantén a budou normálně fungovat, nebudou muset ani podstupovat testování, podotkl.

„Ten, který prodělal omikron, byl v izolaci a měl pozitivní PCR test, tak od data odebrání testu je 30 dní de facto bez rizika, že se nakazí nebo je toto riziko velmi malé. A je nulové riziko, že budou mít vážný průběh,“ uvedl Válek.

Všichni pracovníci, kteří přicházejí do kontaktu s dalšími osobami, se musí dvakrát týdně testovat. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje.

Konec testování ve firmách v půlce února?

V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministr Válek s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.

„Pojďme na třetí dávku vy, kteří jste byli očkováni před 7. květnem. Je to zhruba 100 tisíc lidí, my je aktivně pozveme,“ uvedl Válek .

Změny v platnosti očkování

Omezení platnosti očkování proti covidu-19 na devět měsíců po 1. únoru se bude týkat jen dospělých, vyplývá z materiálu, který dnes projednávala vláda. Podle informací ministerstva zdravotnictví je z milionu lidí, kteří už byli očkovaní před více než devíti měsíci, ale zatím nemají posilující dávku, zhruba 120 000.

Stejná pravidla budou platit pro covidové certifikáty v celé EU. „Devítiměsíční doba platnosti zohledňuje pokyny Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, podle nichž se aplikace posilovací dávky doporučuje nejpozději šest měsíců po dokončení základního očkování. Certifikát však po uplynutí těchto šesti měsíců zůstane platný po dobu dalších tří měsíců, aby bylo možné přizpůsobit vnitrostátní očkovací kampaně a občané měli možnost nechat se přeočkovat,“ píše se v dokumentu.

Přeočkováním se platnost prodlouží na neurčito. „Jelikož zatím neexistují žádné studie, které by se výslovně zabývaly účinností posilovacích dávek očkování proti onemocnění covidu-19, a proto není možné stanovit lhůtu pro jejich uznávání. Nejnovější data však naznačují, že ochrana získaná přeočkováním může trvat déle než ochrana získaná základním očkováním,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v materiálu pro vládu.

V mobilní aplikaci Tečka, kterou mohou Češi své očkování prokazovat, je v současné době platnost přeočkování nastavená na dva roky.

Důvodem nových evropských i státních regulací je postupné vyvanutí ochrany po očkování. Státy se tak snaží své obyvatele motivovat k tomu, aby se nechali přeočkovat. Zahraniční studie i data z ČR ukazují, že ochrana proti vážnému průběhu nemoci, který by vyžadoval hospitalizaci, je vyšší než 90 procent.

Zákaz návštěv ve věznicích

Ministerstvo zdravotnictví chce kvůli koronavirové situaci znovu dočasně zakázat návštěvy ve věznicích. Zákaz návštěv kvůli možnosti zavlečení koronavirové nákazy naposledy platil do loňského dubna, poté se podmínky postupně opět rozvolnily.

Ministerstvo hodlá návštěvy omezit mimořádným opatřením, a to s účinností od čtvrtka 27. ledna do 13. února. Zákaz návštěv „v souvislosti se zvládáním krizové situace k omezení šíření covidu-19“ by se týkal jak odsouzených ve věznicích, tak i vazebně stíhaných, chovanců v detenčních ústavech i lidí v zařízeních pro zajištění cizinců.

Ve stejné době bude Vězeňská služba muset umisťovat odděleně od ostatních vězňů jak odsouzené nakažené covidem, tak i vězně, u nichž existuje podezření na nákazu. Zároveň ale musí také dodržet to, že ve věznici s ostrahou - tedy v mírnějším ze dvou typů věznic - nelze společně umístit vězně z vysokého a nízkého stupně zabezpečení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 28. ledna 2022 07:01 )

Za Babišovy vlády nebylo NIKDY TOLIK NAKAŽENÝCH jak je teď za té slepené, protože nevědí co dělat a HLAVNĚ TO BEROU NA LEHKOU VÁHU, nechávají to na lidech ať si poradí sami. Za Babiše to bylo jen že mají 5 variant jak zatočit s COVIDEM a mají JEN VELIKÁNSKÉ KULOVÉ a kopírují od jiných!!!

elwyn ( 27. ledna 2022 12:32 )

oprava neorientuje

elwyn ( 27. ledna 2022 12:31 )

sarina. Už jsem to v některé diskuzi psala nová vláda prý bude mít jasnou a přehlednou koncep­ci..­...Mi­nistr Válek má stále nové a nové nápady,nikdo už se neorijentuje co vlastně platí a co ne chaos....

elwyn ( 27. ledna 2022 12:28 )

Myslíš že je to vtipné.

Jirik-ta ( 27. ledna 2022 12:14 )

když je to na původní cv19. Antigen omicronu je jiný. Takže ty protilátky co to vytvoří neoznačí nic. Bílé krvinky jsou bez práce Tělo se s tím musí poprat samo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa