Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spánková paralýza jako příznak omikronu? Scény jako z hororu mohou souviset s covidem, tvrdí vědci

Autor: tsv - 
25. prosince 2021
05:00

Vědci pravidelně doplňují dlouhý seznam příznaků nákazy koronavirem, nové a nové teď přibývají hlavně v souvislosti s mutací omikron a zdá se, že ještě nějakou dobu přibývat nepřestanou. Lidé nakažení právě touto variantou viru navíc podle vědců vykazují typické covidové symptomy jen v 50 procentech případů. S jakými komplikacemi se tedy potýká ta druhá polovina?

Britští vědci k mapování symptomů a průběhu nemoci již několik měsíců používají aplikaci ZOE, do které mohou uživatelé zadávat své zkušenosti s covidem. Na základě těchto dat pak vyhodnocují, na které příznaky je třeba si dát pozor. Díky aplikaci nedávno došli k zjištění, že typickou ztrátu čichu a chuti, horečky a kašel hlásí jen polovina těch, kteří se nakazili rychle se šířící mutací omikron.

Zatím mezi pět nejčastějších symptomů mutace omikron patří rýma, bolest hlavy, únava, kýchání a škrábání v krku. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí na seznam patří i zacpané nosní dutiny. Příznaků si na rozdíl od nákazy deltou můžeme všimnout již během prvních 48 hodin, experti ale uklidňují, že se zatím ve většině případů jedná o velmi lehký průběh.

„Podle lékařů v jižní Africe, kteří se starají o pacienty s omikronem, jsou nejčastější tyto příznaky: škrábání v krku, lehká bolest svalů, extrémní únava, suchý kašel a noční pocení. „Takové noční pocení, že musíte vstát a převléct se do jiného oblečení,“ řekl během rozhovoru s televizí ITV lékař Amir Khan.

„A tohle je důležité. Je důležité, abychom tyto příznaky mapovali, protože jestli se máme potýkat s omikronem, tak musíme celosvětově testovat lidi s těmito symptomy,“ dodal Khan.

Horor na vlastní kůži

Nakažení často hlásí také nechutenství a bolest celého těla, mezi zdaleka „nejzvláštnější“ symptomy se ale řadí spánková paralýza. Ačkoli zatím nebylo definitivně potvrzené, že je mezi ní a omikronem přímá návaznost, pojítko předběžně potvrzují data z aplikace ZOE.

Spánkovou paralýzu často způsobuje stres, úzkosti, posttraumatický syndrom, narkolepsie a nespavost. Může k ní docházet i v souvislosti s narušenými spacími návyky, což by podle spánkové terapeutky Kat Laderleové mohlo vysvětlovat paralýzu po nákaze omikronem.

„Dle mého názoru je pravděpodobnější, že častější spánkové paralýzy jsou důsledkem stresu z velkých změn a z toho, jak v tuto chvíli žijeme,“ řekla pro server Mirror Laderleová. „Ta nejistota a úzkost, kterým čelíme, mají velký dopad na náš spánkový režim.“

Během spánkové paralýzy se člověk nedokáže hýbat, nemůže mluvit, halucinuje a v mnoha případech cítí silný tlak na hrudi. „Může to být děsivé, ale je to neškodné a většina lidí to zažije maximálně jednou nebo dvakrát za život,“ uklidňoval zástupce britského Národního zdravotnického systému. Paralýza může trvat i několik minut, doprovází ji silný strach a pocit, že tlačí člověka do země neznámá síla.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

diskutujici ( 26. prosince 2021 13:19 )

V tom případě jsem musel mít Omikrana už loni. Spaní mám hrozné.

UFO1 ( 26. prosince 2021 07:26 )

Omicron ani ve většině případů nestihne vetsina testovat,maximální únava, nemožnost jít na test,druhý den nic...následky nákazy ví jen výrobce viru

bestteckaie ( 25. prosince 2021 21:45 )

Přesně tak. Psali tam asi lidé, co prodělali panický záchvat.

Uživatel_5424283 ( 25. prosince 2021 11:22 )

.. tak spánková paralýza jednou, dvakrát za život by byla brnkajda. To je asi indi-vindi, občas ji mám i několikrát za měsíc, ale pamatuju i dobu dvouletého klidu zbraní... Zpočátku to bylo děsivé, ale časem je to spíš jen nepříjemné a člověk se naučí vnímat specifické časné symptomy, které paralýzu doprovází a občas to jde ještě zastavit, sice je to dřina.. 😁, ale sem tam se to podaří. 🙂

sidneyfoster ( 25. prosince 2021 06:22 )

Rýma, bolest hlavy, únava, kýchání a škrábání v krku. Dřív se tomu říkalo nachlazení a léčilo se to čajem s medem a citronem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa