Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na přelomu roku přijde zvrat a 4. dávka je zapotřebí, vzkazuje německý ministr

Autor: ČTK - 
23. prosince 2021
12:27

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo 44.927 nových případů koronavirové nákazy. Před týdnem to bylo 51.301. Sedmidenní incidence je podle dnešních údajů 280,3 nakažených na 100.000 obyvatel, minulý týden byla tato hodnota 353,0. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). Od začátku pandemie se v zemi s 83 miliony obyvatel nakazilo 6,92 milionu lidí, z nichž 109.747 komplikacím spojeným s onemocněním podlehlo.

Počty nahlášených případů koronavirové nákazy se v Německu již téměř tři týdny snižují. Odborníci nicméně vyjadřují obavy, že se tento trend brzy obrátí kvůli nakažlivější variantě omikron. To předpokládá i německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který dnes v rozhovoru s posluchači veřejnoprávní rozhlasové stanice WDR 2 řekl, že zvrat by mohl přijít na přelomu roku.

Lauterbach za klíčový prostředek boje s očekávanou pátou vlnou vyvolanou omikronem považuje očkování a zejména pak podání třetí posilující dávky. „Tím lze předejít 70 až 80 procentům symptomatických případů onemocnění,“ řekl.

Posilující dávka už po třech měsících

Stálá očkovací komise (STIKO), která je poradním orgánem při RKI, nově doporučuje podávat posilující dávku již tři měsíce po ukončené základní vakcinaci, dosud přitom rozestup činil šest měsíců. Změna postoje STIKO vedla k tomu, že poptávka po třetí dávce výrazně vzrostla. „Těší mě, že mezi obyvateli je zájem o posilující dávku tak veliký. Třetí dávka je naší strategií,“ řekl posluchačům Lauterbach. „Když se nám podaří do konce ledna naočkovat posilující dávkou dalších 30 milionů lidí, budeme na omikronovou vlnu dobře připraveni,“ uvedl. Vláda si nejprve jako cíl stanovila do Vánoc podat třetí dávku 30 milionům lidí, dalších 30 milionů chce přeočkovat do konce ledna. Posilující dávku má aktuálně přes 28 milionů obyvatel, což odpovídá necelým 34 procentům 83milionového Německa.

4. dávka je nevyhnutelná

Lauterbach již nyní předpokládá, že lidé se nevyhnou ani čtvrté dávce, kterou nově doporučuje seniorům a ohroženým skupinám Izrael. „Osobně vycházím z potřeby čtvrtého očkování,“ řekl Lauterbach. O možné čtvrté dávce hovořil ministr zdravotnictví již ve středu na tiskové konferenci. Podle Lauterbacha je ale nyní složité budoucí situaci hodnotit, protože není jasné, jak dlouho posilující třetí dávka dokáže imunitu podporovat.

Vedle přeočkování se vláda kancléře Olafa Scholze chce zaměřit i na rozšiřování základní proočkovanosti. Ta v 83milionové zemi zatím činí 70,5 procenta, Scholz by ale chtěl dosáhnout toho, aby očkováno bylo 80 procent populace.

Prema M ( 25. prosince 2021 09:11 )

Nejenom Němci, na idnes je 4 dávka v izraeli

Prema M ( 25. prosince 2021 09:11 )

1. Censored pro Blesk, neboť toto je přeci Hoax
2. Vypustit z úst že bude potřeba 4 dávku je odvaha, neboť toto je zralé na defenestraci
3. Covid dostal jméno v únoru roku 2020 šmakuladu byla hotová na začátku toku 2021a ještě pořád je rok 2021 a máte si puchnout 4 dávky neboť to nestačí?
4. Astra zeneca a Johnsona už odpiskal i SUKL

5. Doufám že se lidé připojí k žalobam na stát a na nadnárodní společnosti

tesi ( 24. prosince 2021 09:50 )

Němci se asi zbláznili,v medicínskovedeckem časopise Lancelet lékaři publikovali o syndromu selhání imunity po aplikaci vakcíny proti covidu, čím více vakcín tím rychlejší nástup této autoimunitní poruchy.

frantaczek ( 23. prosince 2021 12:57 )

Napíchat to do lidí hlava nehlava a kdekoli je zcela jasně zadáním většiny evropských vlád od těch, kdo si je vodí jak na provázku. Proto to do lidí bodejte kdekoli. Třeba v obchoďáku, na nádraží nebo …v kravíně. A dokonce si přitom můžete pohladit i tamní osazenstvo, které tiše celé to bizarní divadlo sleduje. Jen čekám, kdy začne do lidí ten koktejl píchat „hajzlbába“ na veřejných záchodcích….
V kravíně poblíž Garrelu (okres Cloppenburg) byly v neděli proti koronaviru očkovány stovky lidí. „Kampaň byla velmi dobře přijata. Mohli jsme toho dát ještě více,“ řekl farmář Alexander Looschen, který chová dobytek Wagyu na farmě v oldenburgském Münsterlandu.
Při očkování se lidé dostali velmi blízko k dobytku. „Se zvířaty se můžete při očkování mazlit. Dobytek je zvyklý na návštěvy kvůli pravidelným akcím na farmě,“ říká farmář.
K dispozici je pouze vakcína Moderna, která se doporučuje pro osoby starší 30 let. Je podávána pediatrem a jeho praktickým týmem. Looschenova manželka je také lékařka. Podle farmáře byl pár zklamán váhavou očkovací kampaní na začátku prosince. Tak se zrodila myšlenka očkování v kravíně.
„Potřebujeme taková neobvyklá místa, aby se pokročilo s očkováním,“ řekl farmář. V Dolním Sasku se nyní očkuje také v zábavních parcích nebo na fotbalových stadionech. Podle Looschena není ve venkovských oblastech tolik dalších nabídek očkování. Mnoho lidí však chtělo dostat přeočkování před Vánocemi.
Již o posledním adventním víkendu nabídla farma očkovací kampaň v kravíně. Podle informací bylo očkováno 300 lidí, zatímco dobytek Wagyu ležel na slámě a vše sledoval. O očkování v kravíně byl tak velký zájem, že se Looschenova rodina a pediatr rozhodli opakovat akci co nejdříve.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa