Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neočkovaní Němci si nakoupí jen potraviny, drogerii a léky. Merkelová je i pro povinné očkování

Aktualizováno -
2. prosince 2021
15:21
Autor: ČTK - 
2. prosince 2021
07:00

Neočkovaní lidé v Německu nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, a ani do obchodů s výjimkou supermarketů, drogerií nebo lékáren. Ve čtvrtek to po jednání se zemskými premiéry oznámila dosluhující konzervativní kancléřka Angela Merkelová. Ta rovněž souhlasila s požadavkem svého sociálnědemokratického nástupce Olafa Scholze, aby očkování proti nemoci covid-19 bylo od února v zemi povinné. Konečné slovo k povinnému očkování budou mít ale poslanci Spolkového sněmu.

„Situace je vážná. Jsme na hranici vytížení nemocnic, museli jsme již začít s překládáním pacientů,“ řekla na úvod tiskové konference Merkelová. Uvedla, že zvládnutí současné čtvrté vlny pandemie se neobejde bez solidarity celé společnosti, základem je pak očkování. „Jeho platnost nebude věčná, po devíti měsících od druhé dávky skončí,“ řekla s tím, že bez třetí dávky boj s pandemií není možný.

Neočkovaní v Německu budou mít plošný zákaz vstupu do obchodů, výjimkou budou jen supermarkety, drogerie nebo lékárny. Takové omezení už zavedlo více německých regionů. Nová opatření se dotknou i velkých akcí včetně fotbalu. Kapacita bude omezena na 50 procent, v halách nejvýše 5000 a venku 15.000 diváků.

Politici s Merkelovou řešili i možnost povinného očkování. To prosazuje nejen sociální demokrat Scholz, ale i konzervativní premiér Bavorska Markus Söder. Scholz nicméně uvedl, že konečné slovo budou mít poslanci Spolkového sněmu. K této otázce vypracuje etická rada doporučení, aby následně mohli poslanci rozhodnout. Merkelová by od února byla pro. „Pokud bych byla poslankyní, povinné očkování bych za nynější situace podpořila,“ sdělila končící kancléřka, která už ani nezasedá v Bundestagu. Dosud prý spoléhala na to, že se lidé nechají očkovat sami.

Není vyloučeno, že Bavorsko vykročí vlastní cestou a už v příštích týdnech nařídí povinné očkování vybraným profesím, jako jsou zdravotníci, pečovatelé nebo učitelé.

Nová pravidla stanoví, že po překročení hranice 350 nových případů za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel se opatření dotknou i očkovaných a uzdravených, jejichž soukromé oslavy budou omezeny v interiérech na 50 účastníků a v exteriérech na 200. Neočkovaní se za takové situace mohou sejít jen s dvěma dalšími lidmi, se kterými nesdílí domácnost.

Nově za sedmidenní incidence přes 350 budou muset v celém Německu školáci všech stupňů opět nosit roušky, což již v řadě spolkových zemí platí, a zavřou také diskotéky a kluby.

Kousek za maximem

Aktuálně sedmidenní incidence činí 439,2, třetí den v řadě mírně klesla. V pondělí tento se ukazatel dostal na doposud nejvyšší hodnotu 452,4.

Testy za poslední den koronavirovou infekci prokázaly u 73.209 nových lidí, před týdnem jich bylo skoro 76.000. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). 

Video  Imunolog Hel o omikronu: „Černý scénář“, kterého jsme se obávali. Pomohou vakcíny?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. prosince 2021 18:00 )

Kdo se včas nenaočkuje a zjistí že vakcína není potřeba. Bude beznadějně ztracen.

dostojevskij ( 3. prosince 2021 03:22 )

Dnes koupí vše přes NET. HOME OFFICE se rozšiřuje, tudíž o co jde???

Prema M ( 2. prosince 2021 23:11 )

My jsme strana a je to pro vaše dobro, aby jste byli v bezpečí. Už čekám jen tyto slogany.

kdoasi ( 2. prosince 2021 22:48 )

A ti naši covidfašouni to odkoukali😡

gejza22 ( 2. prosince 2021 22:27 )

Ti blbci německý to msjí v krvi, dřív ničili židy, dnes zdravé neočkované lidi...ještě Mengeleho a je to perfektní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa