Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Testování žáků už 17. prosince, razí hejtman Půta. Ukázal na školy s delším volnem

Autor: ČTK - 
13. prosince 2021
15:55

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) navrhuje, aby se poslední předvánoční testování na školách posunulo z původně plánovaného pondělí 20. prosince už na pátek 17. prosince. Některé školy plánují prodloužit prázdniny ředitelským volnem nebo před Vánoci přejít na distanční výuku, a děti by se tak plošnému testování vyhnuly, řekl po pondělním jednání Krizového štábu Libereckého kraje novinářům hejtman.

Pokud má být to testování plošné, tak by mělo proběhnout ve všech školách a je logické, že pokud ty děti ve školách nebudou, tak otestovány před vánočními svátky nebudou, protože to nebude fyzicky možné. Je to ale na uvážení ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství,“ doplnil Půta. Podle předběžných odhadů plánuje ředitelské volno nebo přechod na online výuku v příštím týdnu zhruba 20 až 30 procent škol v kraji.

V kraji bylo zavřeno 50 tříd a devět škol

Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové zůstávají v kraji školy největšími ohnisky koronaviru a podle statistik je nejvíc nakažených v kraji ve věku od deseti do 14 let. V závěru minulého týdne hygienici registrovali na školách 256 žáků, studentů a pracovníků pozitivních na covid, to je o 40 procent více než o týden dřív. Dalších 3620 lidí bylo v karanténě, zhruba o 30 procent více než předchozí týden. „Rozhodnutím krajské hygienické stanice bylo uzavřeno v kraji 50 tříd a devět škol, byly to ale malé školy,“ doplnila Prattingerová.

V celém kraji přibylo za minulý týden 4053 nových případů koronavirové nákazy, v přepočtu na 100 000 obyvatel aktuálně připadá v kraji 916 nakažených. Hůř jsou na tom v Česku jen kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický a Zlínský a také Vysočina. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera stagnuje situace v nemocnicích, kde se v pondělí ráno starali o 204 nemocných s koronavirem, v době vrcholící jarní vlny bylo takových pacientů 500.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa