Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiérka na tahu v nočním klubu: Další aférka kvůli nedodržení izolace pohoršila Finy

Autor: Darina Jíchová - 
10. prosince 2021
11:31

Finská premiérka Sanna Marinová se veřejně omluvila za to, že se po kontaktu s člověkem nakaženým covidem-19 neodebrala do izolace. S omluvou přišla poté, co do tisku pronikly její snímky z nočního klubu, kam vyrazila, když už měla být v karanténě, uvedla stanice CNN. Marinová ani zdaleka není jediná politička, která řeší skandál spojený s restrikcemi. Británií tento týden otřáslo video, na kterém zaměstnanci premiéra Borise Johnsona vtipkují o vánočním večírku pořádaném v době lockdownu.

Marinová s omluvou vystoupila ve středu, vysvětlila, že se setkala s ministrem zahraničí Pekkem Haavistem, u kterého se následně potvrdil covid-19. Premiérka se o jeho pozitivním výsledku dozvěděla v sobotu, kdy si vyrazila do nočního klubu. Rozhodla se, že své plány nepřeruší a neodebere se okamžitě do karantény.

Sobota ve víru velkoměsta

„Pochybila jsem. Měla jsem situaci opatrněji promyslet a zvážit,“ řekla Marinová během rozhovoru pro stanici Yle. Doplnila, že v sobotu dostala upozornění, že den před tím přišla do kontaktu s nakaženým ministrem.

„V sobotu 4. prosince jsme s manželem vyrazili do města, o dceru se starali prarodiče. Byli jsme nakupovat, viděli se s přáteli a zašli na večeři, v restauraci jsme byli požádáni o covidpas, který všichni máme. Rozhodli jsme náš večer zakončit v klubu,“ uvedla na vysvětlenou premiérka na svém Facebooku.

„Navečer mi z práce zavolali na soukromý mobil a řekli mi, že ministr Haavisto má pozitivní test. Řešili jsme preventivní opatření s tím, že všichni, s kým přišel do kontaktu, jsou plně očkovaní, a nemusí tak okamžitě do karantény. Víc jsem se tím nezabývala, stejná pravidla platí i pro naše občany, pokud plně očkovaný člověk přijde do kontaktu s nakaženým, nemusí do karantény, ani na test,“ dodala ve svém příspěvku.

Premiérka si zapomněla služební mobil

„Takže jsem to pochopila tak, že ani moji kolegové – pokud hygiena a zdravotnické úřady nerozhodnou jinak – nejdou do karantény,“ vysvětlila Marinová. Nicméně premiérka na služební telefon dostala ještě jednu zprávu, která měla poněkud jiné informace a obsahovala i výzvu, aby se vyhnula kontaktům s veřejností a zašla si na test. „Ke mně se tato druhá zpráva dostala až v neděli,“ objasnila premiérka.

„Okamžitě jsem se objednala na test, jeho výsledky byly negativní,“ připustila, že s sebou neměla oba telefony. „Byla to chyba úsudku, měla jsem to lépe promyslet,“ komentovala ve svém příspěvku. Nebyla jediná z finských politiků, kdo se neodebral do izolace. Ministr Mika Lintila byl v neděli na florbalovém utkání mezi Finskem a Lotyšskem. Ministr obrany Antti Kaikkonen byl v sobotu v restauraci, oproti tomu ministryně financí Annika Saarikková a ministr vědy a kultury Antti Kurvinen zrušili účast na té samé události.

Všichni zmiňovaní ministři se stejně jako Marinová v pátek 3. prosince setkali s Haavistem. Premiérka se k záležitosti vrátila během svého vystoupení v televizi. Tiskové oddělení Marinové potvrdilo, že premiérka dostala dvě zprávy, první skutečně obsahovala informace o tom, že jelikož jsou všichni plně očkovaní, povinně do karantény a na testování nemusí. Teprve druhá zpráva nesla aktuální instrukce potvrzené i hygieniky a zdravotníky.

Marinová „řádila“ minimálně do čtyř do rána

„Spoléhala jsem na svůj tým a vzala jsem si s sebou jen soukromý mobil. Znají moje číslo a vědí, jak mě sehnat,“ podotkla. Marinová od soboty absolvovala dva testy na covid-19, oba byly negativní. Nákaza se nepotvrdila ani u Lintily a Kaikkonena.

Podle finského tisku premiérka nejdříve v sobotu večeřela v restauraci Grotesk, následně se odebrala s manželem Markusem Räikkönenem a přáteli do nočního klubu The Butchers Helsinki, kde protančila celou noc. Podle svědků byla na parketě ještě ve čtyři hodiny ráno. Opozice Marinovou ostře zkritizovala za nedodržování opatření. Veřejný průzkum ukázal, že dvě třetiny Finů považují její sobotní jednání za „vážnou chybu“.

Finsko během pandemie zaznamenávalo jedny z nejnižších denních přírůstků, 5,5 milionový národ od počátku pandemie registroval okolo 197 tisíc případů covidu-19. Nicméně i nyní Finové hlásí vyšší počty nakažených, denně jde v průměru o 1338 infikovaných. Proočkovanost je na 72 procentech, vstupy do restaurací a klubů jsou podmíněny covidovým pasem.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. prosince 2021 12:01 )

predikuju že je s deltou konec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa