Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Povinné očkování? Nová vláda ho zruší, Vojtěch však na nutnosti trvá. A vzkaz Kuby

Aktualizováno -
5. prosince 2021
18:29
Autor: for, ČTK - 
5. prosince 2021
13:34

Povinné očkování chystané pro lidi starší 60 let nejspíš zruší nastupující vláda. Uvedl to předseda lidovců Marian Jurečka v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Přitom právě povinné očkování by podle expertů mohlo nejen zachránit životy, ale smetlo by i ze stolu opatření proti šíření covidu-19. Neočkovaní nás navíc nemohou držet v šachu, podotkl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) v pořadu Partie na CNN Prima News.

Ukončené očkování má k 5. prosinci v Česku téměř 6,5 milionu lidí, tedy necelých 60 %. To na zastavení epidemie nestačí, zdůrazňují experti. Počet nakažených i hospitalizovaných klesá především v těch státech, kde mají proočkovanost blízko k 90 % - například Portugalsko. 

O Portugalsku hovořil na TV Prima i epidemiolog Roman Prymula, který jej uváděl jako příklad toho, že má očkování smysl. „Portugalsko má denně 5 tisíc případů, což je vedle ostatních málo,“ zmínil. Jako další příklad uváděl i Izrael či třeba Floridu. 

„Povinné očkování by pomohlo s důvěrou“

Někteří experti nicméně zmiňují, že lepší imunitu si člověk vybuduje proděláním nemoci jako takové. Tento argument je podle Prymuly sice platný, nedává ale příliš smysl. „Není překvapivé, že prodělání má mírně lepší výsledky, než vakcinace. Já se ale přece nenechám nakazit vzteklinou, abych měl lepší imunitu, protože ta vzteklina mě zabije,“ použil přirovnání epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví.

Nejlepší ochranou proti covidu-19 je totiž nejdříve očkování a až poté setkání s nemocí. „Fandím tomu, že jediná cesta je, že se všichni naočkují a pak se potkají, protože ono se tomu nedá vyhnout,“ podotknul hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Je ale podle něj nutné, aby si vláda uvědomila, kdy končí prosba, aby se lidé nechali naočkovat a když už je to neúnosné a bude se tak muset zavést očkovací povinnost. „Není možné, aby 15 % lidí drželo společnost v šachu,“ dodal s tím, že se jedná o sociopolitickou otázku.

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by povinné očkování navíc mohlo pomoct s důvěryhodností. „Řada lidí, prostě když jim to nedáte povinně, tak tomu nevěří. Je tam rezerva toho, že ten stát si skutečně myslí, že to může být nebezpečné, a proto to povinné nedal. Radši tak lidé budou věřit Máně, co na sociální síti tvrdí, že máme ve vakcínách opravdu čipy,“ konstatovala. 

Vašáková se také pobouřila nad zjištěním, že někteří lékaři přímo nabádají lidi, aby se nenechali očkovat. „Někteří odrazují od očkování. Ti lidé jsou zrazeni, uvedou je v omyl. Informují se jen ze sociálních sítí a jsou zodpovědní za životy,“ hřímala a pobouření vyjádřila i nad „paralelní“ lékařskou komorou, která podle ní šíří dezinformace. „Přijde mi to jako etický lapsus, zločin, co by mělo být postihnuto zákazem výkonu povolání.“

Nová vláda chce vyhlášku zrušit, Vojtěch ji přesto vydá

Povinné plošné očkování zatím vláda neplánuje. V pátek ale ministr v demisi Adam Vojtěch (za ANO) podotkl, že se zavede u určitých skupinách, například u lidí starších 60 let. Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo odeslalo do legislativní rady vlády. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů. Předseda lidovců Marian Jurečka ale v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že nastupující vláda takovou vyhlášku nemůže akceptovat a očkování pro lidi nad 60 let zruší. Pokud některé profesní skupiny budou s povinným očkováním v jejich oblasti souhlasit, vláda jim vyjde vstříc. Jurečka kritizoval vládu, že neudělala dost při přesvědčování lidí, aby se očkovat nechali.

Dosluhující ministr Vojtěch v neděli večer na Jurečkovo vyjádření reagoval na CNN Prima news. Uvedl, že vydání vyhlášky rušit nehodlá. „Vyhlášku vydám tak, jak jsme plánovali. Myslím si, že je to správná cesta,“ řekl Vojtěch, který také dodal, nyní má řešení epidemie na starosti on. „Až bude ministrem někdo jiný, tak samozřejmě bude jeho odpovědnost nastavit ta pravidla tak, jak on uzná za vhodné,“ poznamenal.

Opatření tu zatím být musí

Do debaty v pořadu Partie se zapojil i biochemik Zdeněk Hostomský. I ten je pro povinné očkování. Proočkovanost by nás totiž zbavila opatření, které často vypadají iracionálně. „Nařízení jsou nekonzistentní a nahrávají odmítačům,“ zmínil a uvedl příklady jako otevření farmářských trhů, ale zároveň uzavření vánočních trhů apod.

Prymula vysvětlil, že je to hledání jakéhosi balancu. „Hledá se ideál a ta čára může vypadat nefér,“ podotkl. Opatření totiž doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO) v případě, že populace není dostatečně ochráněna. Zároveň se ale musí myslet na to, aby ekonomika dále fungovala. 

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hostomský, podobně jako i Jurečka, kritizoval vládu, že málo apelovala na to, že očkování funguje a že po dostatečné vakcinaci se opatření vytratí. S tím ale nesouhlasili ostatní řečníci v pořadu Partie. „Vláda to říká,“ zaznívalo. 

Biochemik si také myslí, že kdyby vláda nebyla tak nekonzistentní, tak by se lidé necítili jak v minulém režimu, kdy byl „underground“ a kdy bylo dělání zakázaných činností bojem za svobodu. 

Očkování u dětí zatím nemá valný význam

Plošné očkování dětí proti nemoci covid-19 pak zatím nemá zásadní význam, pokud se neproočkuje populace lidí nad 60 let. Na tom se shodli jak epidemiolog Roman Prymula, tak i hejtman Martin Kuba.

„Já neříkám, že očkování dětí mezi pěti a 12 lety je neprospěšné, ale já si nemyslím, že je ještě doba, abychom plošně oočkovali celou tuto kategorii, když nemáme oočkované kategorie, které jsou mnohem závažnější,“ prohlásil Prymula. Podle něj je také ohledně vakcíny zatím poměrně málo dat. Podle Kuby by se pak mohlo stát, že i přes naočkování dětí bude mít Česko na jaře opět plné nemocnice. Stále totiž nejsou dostatečně proočkovaní senioři.

„Ty děti nebudou sterilní, budou se potkávat dál,“ uvedl hejtman. Je pak podle něj na státu, kdy se musí rozhodnout nařídit pro seniory povinné očkování. Podle Kuby je zároveň proočkování nejstarší věkové skupiny důležitější, než povinná vakcinace profesních skupin.

Jirik-ta ( 6. prosince 2021 17:02 )

lopata už se nenosí, dneska jsou UNCéčka troubo. Já na něm jezdil a dobrý.

hellusch ( 6. prosince 2021 11:14 )

Co Čech to odborník na Covid, jen mě mrzí, že už není za horama, ten covid

Jirik-ta ( 6. prosince 2021 09:38 )

může

Jirik-ta ( 6. prosince 2021 09:29 )

Jirik-ta ( 6. prosince 2021 09:28 )

„Není možné, aby 15 % lidí drželo společnost v šachu,“ dodal s tím, že se jedná o sociopolitickou otázku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa