Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna zřejmě podpoří příspěvek pro lidi v karanténě. Řešit bude i vyšší ošetřovné

Aktualizováno -
1. prosince 2021
11:55
Autor: ČTK - 
1. prosince 2021
08:30

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci patrně budou znovu dostávat příspěvek až 370 korun za den k náhradě mzdy či platu. Sněmovní sociální výbor doporučil poslancům, aby předlohu dosluhující vlády ANO a ČSSD schválili. Na návrh sněmovní většiny ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN ale podpořil zkrácení platnosti opatření. Sněmovna bude návrh zákona projednávat odpoledne. Projedná také návrhy na obnovení krizového ošetřovného a kompenzace pro živnostníky.

Ošetřovné má podle vládního návrhu opět činit 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent a stát je má vyplácet po celou dobu uzavření škol či tříd. Lidé v karanténě by měli dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně, aby se pracovníci karanténě nevyhýbali kvůli ztrátě výdělku. Obě podpory by se měly podle předloh vyplácet zpětně od listopadu.

Takzvaný kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné a společníky společností s ručením omezeným má činit až 1000 korun denně. V případě lidí, kteří pracují na dohody, to má být 500 korun denně. Podpora míří na firmy a podnikatele, kterým klesly v rozhodném období tržby nejméně o 30 procent. Pokud bude předloha schválena, finanční správa bude bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Kvůli trojici předloh vyhlásila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) stav legislativní nouze, který umožňuje zrychlené schvalování zákonů. Musí jej ale potvrdit sněmovní plénum.

Video  Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 1. prosince 2021 12:19 )

Tak bacha, aby se náhodou "nepředali" u těch darů lidem....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa