Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hlavní hygienička Svrčinová má covid! Na test šla kvůli mamince po nákaze u Vojtěcha

Aktualizováno -
29. listopadu 2021
13:39
Autor: ČTK, simao, vr - 
29. listopadu 2021
08:51

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová měla pozitivní test na koronavirus. Příznaky onemocnění nemá. Zůstane 14 dní v izolaci, uvedl iRozhlas.cz. Jde tak o další nakaženou po ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO). „Dnes ráno říkala premiérovi, že má maminku přes 90 let, a když se dozvěděla, že je Vojtěch pozitivní, tak si šla radši udělat test,“ uvedl dobře informovaný zdroj Blesku.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová měla pozitivní test na koronavirus, potvrdil Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

V neděli přitom oznámil pozitivní test na covid ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO), který má mírný průběh, pracovat chce z domova. „Svrčinová nemá žádné příznaky onemocnění covid-19,“ uvedl pro iRozhlas.cz Köppl.

Hlavní hygienička nyní zamířila do 14denní izolace. Právě o ní shodou okolností mluvila v pátek, když se řešilo, v jaké podobně proběhne jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem v Lánech. V současné době je totiž pozitivní i prezident Miloš Zeman, který ale také nemá podle lékařů příznaky.

Testování na ministerstvu

Kvůli nákaze Vojtěcha a pozitivnímu testu Svrčinové proběhlo i rozsáhlejší testování na ministerstvu. „Dostali jsme trasovací telefonát, byly nám nabídnuty testy, většina lidí si na ně došla, určitě v řádu desítek zaměstnanců. Zatím jsou všichni negativní,“ potvrdil Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Köppl.

Nakažený ministr Vojtěch v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že jeho rizikovými kontakty se zabývají hygienici. Připomněl, že za rizikový se považuje kontakt bez ochrany dýchacích cest po dobu víc než 15 minut na vzdálenost menší než 1,5 metru.

Poukázal ale na to, že další členové vlády, se kterými se setkal, jsou očkovaní proti covidu-19 a takovým lidem se karanténa neukládá. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) se Vojtěch viděl na čtvrtečním jednání vlády a premiér byl podle ministra v „poměrně velké vzdálenosti“. Na dnešní jednání kabinetu se chce Vojtěch připojit on-line.

„Ve čtvrtek jsem na vládě byl, nicméně jsem se v žádném okamžiku nepohyboval v blízkosti pana ministra Vojtěcha. Jsem očkován a pravidelně se samotestuji antigenními testy (naposledy dnes),“ vzkázal Blesku vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Vojtěch není přitom prvním členem vlády, kteří onemocnění dostali. Prošli jím ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD) nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Video  Vláda vyhlásila nouzový stav na 30 dní. Hospody jen do 22:00 a zrušené vánoční trhy.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

sasajetuo5zas ( 30. listopadu 2021 07:27 )

Ty čipy co nám píchají do těla musí zákonitě chybět v automobilkách!

sasajetuo5zas ( 30. listopadu 2021 07:26 )

Inteligentní, a nesobečtí lidé se nechávají OČKOVAT!

Stano1963 ( 29. listopadu 2021 22:09 )

když se chcete radit o nějakém oboru, tak si pozvete odborníky z toho oboru. Přece vám nebude kardiolog mluvit do toho, jak máte léčit zuby a zase obráceně

jajas ( 29. listopadu 2021 21:26 )

Což ovšem neznamená, že nemohu napsat, co si myslím, viď? Takže ještě jednou­....­.dopo­ruče­ní by fungovala, kdyby se dodržovala

Jana JJ ( 29. listopadu 2021 21:00 )

To nebyla reakce na tebe, ty blbko jajas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa