Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Antivirus se vrací, firmy budou moci žádat až 29 tisíc na zaměstnance. A co povinné očkování?

Aktualizováno -
29. listopadu 2021
16:15
Autor: ČTK, simao - 
29. listopadu 2021
09:01

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci zas čerpat příspěvky na náhrady mezd z Antiviru. Znovu budou dostávat 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29.000 korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu. Schválila to dnes vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), potvrdila to i její kolegyně a šéfka resortu financí Alena Schillerová (ANO). Schillerová zároveň řekla, co je nyní ve hře u povinného očkování. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) následně uvedl, že by chtěl povinné očkování pro Čechy od 60 let od 1. března 2022.

„Na vládě jsme nyní schválili obnovení Antiviru B, který je určen pro podniky nepřímo zasažené covidem. Příspěvek bude ve výši 60 % vyplácených mezd včetně odvodů, maximálně však do výše 29 tisíc na zaměstnance, a to zpětně od 1.11. To vše pod dohledem kontrol proti podvodům,“ uvedla na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Vláda právě schválila obnovení Antiviru B. Covidovou pandemií poškozené firmy tak budou moci zpětně od 1. listopadu znovu čerpat příspěvek ve výši 60 procent vyplacené náhrady mzdy, a to nejvýše do 29 000 Kč,“ dodala Alena Schillerová.

Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74.300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly téměř 50,18 miliardy korun.

Počty nových případů nákazy koronavirem jsou v Česku v posledních týdnu rekordní. V nemocnicích přibývá pacientů, a to hlavně neočkovaných. Babišova vláda v demisi vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní nouzový stav, platí některé zákazy a omezení. Podnikatelé si stěžují na pokles tržeb.

COVID Nepokryté náklady bude podle vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO) fungovat ve třech úrovních, kompenzace budou až do 90 procent nákladů. Domluvil se na tom s profesními svazy.

O povinném očkováním má být jasněji do konce týdne

Vicepremiérka Schillerová zároveň uvedla, že rozdiskutovaný je nyní bod o povinném očkování. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a jeho kolegů by se mělo týkat profesních skupin - pracovníků ve zdravotnictví, sociálních služby, těch v přípravě na výkon zdravotnického povolání, dále příslušníků Policie ČR, Vězeňské služby ČR i zpravodajských služeb, hasičů, vojáků a celníků. Podle Schillerové by se mohlo povinné očkování týkat také dobrovolných hasičů.

Vicepremiérka zároveň připustila, že je dál ve hře povinné očkování i podle věkových skupin. Ministr Vojtěch k tomu uvedl, že podle návrhu jeho resortu by mělo jít o Čechy ve věku od 60 let, a to od 1. března 2022. Jasněji by mělo být do konce týdne, kdy to získá podobu vyhlášky.

Video  Vláda vyhlásila nouzový stav na 30 dní. Hospody jen do 22:00 a zrušené vánoční trhy.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

alnair ( 29. listopadu 2021 15:59 )

Vyhláškou lze nařídit omezené zvláštní očkování pro stanovený okruh osob, které mají být zařazeny na pracoviště s vyšším rizikem vzniku infekčního onemocnění. Toto zmocnění neumožňuje plošně stanovit tuto povinnost zdravotníkům, hasičům či vojákům, ale jen těm osobám, které budou na ohrožených pracovištích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa