Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Místo chvály přišlo odříznutí: Proč mají v JAR pocit, že jsou trestání za objev nové mutace?

Autor: Darina Jíchová - 
28. listopadu 2021
15:48

Jihoafričané mají pocit, že jsou trestáni za objevení nové mutace covidu-19 zvané omikron. Výskyt nové varianty uvrhl svět do paniky, světové státy začaly přijímat přísnější restrikci, spousta se jich týká cestování. Vlády omezují či zakazují lety z afrických zemí včetně Jihoafrické republiky, což se výrazně podepíše na africké ekonomice, uvedl list Daily Mail. Případy varianty omikron jsou i v Česku, Německu nebo Británii.

„Rozhodnutí zakázat lety z Jihoafrické republiky je jako trest za naše vyspělé sekvenování genomů,“ shodují se jihoafričtí politikové a poukazují na to, že varianta omikron se nevyskytuje jen v jejich zemi, ale i jinde na světě. „Našim vědcům by měli aplaudovat, ne je a nás trestat,“ zaznívá z JAR.

Světová zdravotnická organizace (WHO) variantu omikron označila za znepokojující, experti upozornili, že snižuje účinnost vakcín až o 40 procent, a to hlavně v případu přenosu. Zároveň však odborníci zdůraznili, že očkování stále vysoce chrání před vážným průběhem nemoci a hospitalizací při nákaze.

JAR: Pandemii zvládáme stejně jako ostatní

Evropská unie, Velká Británie i Spojené státy okamžitě přijaly cestovní restrikce a zakázaly lety z jihoafrických zemí, kde se omikron objevil poprvé. „Trestají nás za naše schopnosti rychlé detekce nových mutací,“ rozčilují se politikové z ministerstva zahraničí. „Výborné a pokročilé vědě by se mělo blahopřát. Mnohé případy nemají žádné vazby na JAR,“ podotkli zástupci ministerstva.

Lidé na Mezinárodním letišti Olivera Tamba v jihoafrickém Johannesburgu (26. 11. 2021) Lidé na Mezinárodním letišti Olivera Tamba v jihoafrickém Johannesburgu (26. 11. 2021) | Reuters

Počty nově nakažených stoupají také v JAR, za poslední týden se dokonce přírůstek zdvojnásobil a Jihoafričané se začínají obávat další vlny drakonických opatření, která zažili během první vlny nákazy. Jistým uklidněním je to, že zatím neroste počet hospitalizovaných a nemocnice v této době situaci s přehledem zvládají.

„Naše kapacity masově testovat lidi a fungující vakcinační program či vědecká komunita na světové úrovni by měla našim globálním partnerům ukázat, že pandemii zvládáme stejně jako oni,“ vzkázala jihoafrická vláda. JAR byla nejhůře zasaženou zemí z afrických států, od počátku pandemie registrovali 2,95 milionů případů a 89 783 obětí. Nicméně se zde mnohem víc testovalo než v jiných částech Afriky.

Video  „Počty nakažených porostou dál, lidé se neomezují, opatření jsou slabá,“ říká matematik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa