Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Omikron je dvakrát nakažlivější než delta. Účinnost vakcíny sníží o 40 procent, varují vědci

Autor: sova, ČTK - 
28. listopadu 2021
05:00

Koronavirová „botswanská“ varianta omikron děsí experty i veřejnost. Někteří odborníci ji dokonce označují za „superkmen“, který obsahuje všechny nejhorší mutace alfa, beta a delta v kombinaci. Množství takzvaných spikeových mutací z ní tak navíc může udělat nejinfekčnější a nejodolnější variantu všech dob. Píše to například britský list Daily Mail.

Britští vakcinologové se navíc domnívají, že omikron může mít vyšší rezistentnost vůči očkování až o 40 procent. Změny zvyšující odolnost vůči vakcíně už vykazovala varianta beta – jiný kmen, který se už dříve objevil v JAR a byl dosud považován za nejlepší v unikání imunitnímu systému.

Odborníci také varují, že nebudou přesně vědět, o kolik je omikron nakažlivější, ještě po dobu nejméně dvou týdnů. Zároveň nemusí znát jeho dopad na počet hospitalizací a úmrtí po dobu až šesti týdnů.

„Překřtěná“ varianta z jihu Afriky

Omikron, který byl ještě několik dní zpět známý jako „varianta z JAR“, byl západními médii překřtěn na „botswanskou variantu“ právě proto, aby nebyl zaměňován s původní jihoafrickou mutací beta.

Navzdory tomu, že se vědcům v laboratořích prozatím nepodařilo potvrdit žádný z účinků mutace, všechny varovné signály naznačují, že se omikron během měsíců stane světovou koronavirovou dominantou.

Varianta s sebou nese zvýšené riziko reinfekce

Světová zdravotnická organizace (WHO) zároveň variantu s vědeckým označením B.1.1.529, na kterou ve čtvrtek upozornila JAR a která se objevila mezitím i v několika dalších zemích včetně Belgie, v pátek označila za znepokojivou. Její výskyt prověřují také laboratoře v Německu a Česku.

Paní, která byla testovaná na novou mutaci, nebyla v Egyptě, ale na pobytu v Namibii a letěla zpět do ČR přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty. Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná, má lehký průběh a výsledek sekvenačního testu bude zítra (v neděli),“ uvedl předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). Reagoval tak na informace některých médií, že žena byla v Egyptě.

Varianta omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek „znepokojivá“ si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

Video  Covid zkázou diabetiků! Za jediný rok jich zemřelo o 9000 víc, říká profesor  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 28. listopadu 2021 17:48 )

Je načase zavřít školy,ale to je prostě nepopulární,tak se bude muset umírat,to je politický prijatelne

sagil ( 28. listopadu 2021 16:34 )

s vysvětlením a mimochodem se jim to moc nedaří. Každému, kdo má mozek, je zřejmé, že existuje přímá úměra mezi tím, že si někdo píchne injekci, a tím, že onemocní nebo zemře.

sagil ( 28. listopadu 2021 16:34 )

Téměř nikdo v Africe se nenechal “očkovat” proti wuhanskému koronaviru (Covid-19), a proto se na kontinentu téměř žádný covid nevyskytuje. Nejnovější zprávy z mainstreamových médií přiznávají, že plandemie v Africe v podstatě neexistuje, což je matoucí pro ty, kteří věří vyprávění, že očkování pomáhá nemoc vymýtit.
V uplynulém týdnu bylo v Zimbabwe zaznamenáno pouze 33 nových “případů” čínského viru. A většina z nich je s největší pravděpodobností falešná, protože testy PCR jsou zcela zavádějící.
To dokládá i skutečnost, že nedošlo k žádnému úmrtí na kovid, a to ani podle zkorumpovaných vládních hlášení. Ve všech ohledech je Fauciho chřipka ze Zimbabwe pryč, a to i bez injekcí.
Jediné oblasti světa, kde dochází k masovému šíření nemocí a úmrtí, jsou ty, které prosazují “vakcíny”
AP přiznává, že téměř celá Afrika nezaznamenává vlnu úmrtí, kterou slibovali plandemičtí lháři na začátku celé věci. Ve skutečnosti se nakonec projevil pravý opak. Kdyby média a vláda neprosazovaly narativ o čínském viru, přítomnost údajného nového viru by se pravděpodobně vůbec neprojevila.
Zdá se, že vymývání mozků a vyvolávání strachu jsou jediným důvodem, proč takzvaný virus vůbec existuje. Nebýt internetu, televize a vlád, které tuto lež prosazují, byl by život s největší pravděpodobností zhruba stejný jako před rokem 2020.
“Afrika nemá takové vakcíny a prostředky na boj s Covid-19 jako Evropa a USA, ale nějak se zdá, že se jim daří lépe,” říká Wafaa El-Sadr, vedoucí katedry globálního zdraví na Kolumbijské univerzitě, o dalším “podivném” faktoru v africké rovnici.
Lidem, jako je El-Sadr nedává smysl, že země, kde se vakcíny nepoužívají, jsou na tom lépe než ty, kde se očkování běžně používá. Agentura AP to označila za “záhadný” vývoj, ale naši čtenáři to vědí lépe.
V současné době je proti čínské chřipce očkováno jen asi šest procent Afriky. A přesto tento kontinent zůstává “jedním z nejméně postižených regionů na světě”, pokud jde o plandemii.
“Odborníci” se snaží přijít s vy

Lomikel ( 28. listopadu 2021 15:34 )

Je vás vy socky třeba strašit a strašit a strašit...
Dřív jste se báli božího trestu, ohně pekelnýho, čarodějnce a zlejch duchů.
Dneska už to skoro nikdo nežere, nemodlí se ani náhodou.
Tak nasadíme na vás, vy bando zmetků koronáče jako bubáka.
bubububu, bojíte se mně?
Váš Koronáč......

pindokukin ( 28. listopadu 2021 13:33 )

Vrchní sestra, se jmenuje Vera Kanalec a opravdu v minulosti pracovala na zmíněné pozici vrchní sestry v univerzitním zdravotním centru v Lublani.


O tom, že politici jsou očkováni placeby, se spekuluje už velmi dlouho. Když byl Andrej Babiš letos na počátku roku v Izraeli, nebyl vpuštěn na návštěvu židovského muzea v Jeruzalémě, musel zůstat venku. Informaci přinesla izraelská média. Do muzea mohly totiž jen očkované osoby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa