Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varianta omikron dostává do nemocnic i mladé. „Testovat, trasovat, očkovat,“ radí Maďar

Autor: ČTK, sova - 
27. listopadu 2021
12:09

Odborníci v Jihoafrické republice upozornili, že nová varianta koronaviru omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za znepokojivou, postihuje často mladé lidi. Někteří z nich přitom končí i na jednotkách intenzivní péče, upozornila agentura AP.  Podle epidemiologa Rastislava Maďara se Česko může připravit na novou variantu třemi kroky - více testy, lepším trasováním a zrychlením očkování. První případ varianty omikron už v ČR zřejmě je.

Vidíme nyní výraznou změnu v demografickém profilu pacientů s covidem-19,“ řekla na tiskové konferenci ke koronaviru Rudo Mathivhaová, vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské čtvrti Soweto.

Dostávají se k nám mladí lidé, třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale závažnou formu a někdy končí na jednotce intenzivní péče,“ podtrhla lékařka. Podle ní není asi 65 procent z pacientů očkováno a většina ze zbylých dostala jen první dávku vakcíny.

„Pokud je nová varianta tak infekční, jak ukazují první náznaky, do Evropy se stejně dostane. Klidně přes jinou krajinu a po zemi. Opatření nám jen dávají šanci a čas se připravit - zvýšit PCR testovací a trasovací kapacity i počet očkovaných (snad bude účinné),“ uvedl na twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

Nová varianta rychle mutuje

Hlášené denní přírůstky nákaz jsou v Jihoafrické republice zatím relativně nízké. V pátek bylo zaznamenáno 2828 nových případů. Jde však o výrazný nárůst za poslední týdny, podotkla AP. Podle jihoafrických odborníků je až za 90 procent nových případů zodpovědná právě varianta omikron a podle prvních závěrů probíhajících studií zřejmě přenese každý nakažený člověk virus v průměru na další dva lidi.

„Je to obrovský problém. Máme z (této varianty) viru všichni velké obavy,“ řekl AP ředitel Afrického výzkumného zdravotnického ústavu (AHRI) Willem Hanekom. Podle něj je nyní varianta rozšířená především v provincii okolo města Johannesburgu, ale zdá se, že se dostala již do všech částí země.

Nová varianta rychle mutuje, což jí podle vědců může pomoci, aby se rychleji šířila a dokázala obejít reakci lidského imunitního systému. Jihoafrická republika na ni upozornila ve čtvrtek a WHO ji následujícího dne klasifikovala jako znepokojivou. Varianta se od té doby vyskytla už v několika dalších zemích včetně Belgie.

V Jihoafrické republice je očkováno asi jen 40 procent dospělé populace. Ve věkové skupině od 20 do 40 let je to ale ještě výrazně méně.

Lomikel ( 28. listopadu 2021 04:49 )

docela dobrá sranda.
Očkujou, testujou, trasujou...
A von ten potvora Koronáč na to zvysoka kaká a dělá si furt co chce.

kdoasi ( 28. listopadu 2021 00:58 )

👍👍

kdoasi ( 28. listopadu 2021 00:57 )

🤦‍♀️ ty fakt nebudeš nejostřejší tužka v penále🙈

bizon_pepa ( 28. listopadu 2021 00:05 )

To je sice všechno pravda. Madar už ale ví, ze je třeba více očkovat. To ze o nemoci zatím jen slyšel mu vůbec nevadí.

janek490 ( 27. listopadu 2021 23:54 )

Jasne , nedrive to zmutuji a potom nas nuti kupovat si testy a vakciny, jdi se klouzat s tohle demagogii, co vymysli clovek co dovazi vakciny a ma z toho profit. Jsou to hyeny nenazrani a klidne za koronu zabijou kohokoli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa