Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zamořené“ lety z JAR: Přes 60 nakažených, novou mutaci přivezlo do Amsterodamu 13 z nich

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:50
Autor: ČTK - 
27. listopadu 2021
08:03

Mezi více než 60 cestujícími nakaženými koronavirem, kteří v pátek přiletěli ve dvou letadlech z Jihoafrické republiky do Amsterodamu, bylo 13 příadů varianty omikron. Podle agentury Reuters o tom dnes informovaly nizozemské zdravotnické úřady.

„U jistého počtu testovaných osob byla zřejmě odhalena varianta omikron,“ uvedl v prohlášení nizozemský zdravotní ústav. Podle jeho mluvčího je „téměř jisté“, že se jedná o zmíněnou novou variantu. Pro potvrzení ale budou zapotřebí ještě další testy. Nakonec jich úřady potvrdily 13

Zhruba 600 cestujících v pátek dorazilo na amsterodamské letiště Schiphol dvěma lety společnosti KLM. Poté se museli několik hodin podrobovat testování kvůli obavám z nové varianty viru.

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví podle předběžných zjištění odhadlo, že mezi cestujícími může být asi 85 pozitivních případů. „Cestující s pozitivním výsledkem testu budou umístěni do izolace v hotelu na Schipholu nebo poblíž něj,“ uvedly zdravotnické úřady. Nakonec úřady potvrdily přes 60 případů.

Nizozemská vláda v pátek ráno zakázala veškerou leteckou dopravu z jižní Afriky. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že cestující, kteří jsou již na cestě do Nizozemska, budou muset po příletu projít testem a karanténou.

Spojení s jihem Afriky přerušují i další země. Do izolace na minimálně deset dnů musejí od pátku i Češi vracející se do Česka z pobytu v některých jihoafrických zemích. Opatření, které schválila v pátek česká vláda, se týká i občanů zemí Evropské unie.

Nová varianta koronaviru způsobující nemoc covid-19 se objevila v Jihoafrické republice a následně i v dalších zemích. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zařadila tuto variantu koronaviru B.1.1.529 mezi znepokojivé.

Nizozemská vláda v pátek zároveň nařídila, že od neděle bude v zemi od 17:00 do 05:00 povinně uzavřená většina obchodů a také bary a restaurace. Vláda se tak snaží ulevit přetíženým nemocnicím. Nařízení bude platit nejméně tři týdny, oznámil v pátek premiér Mark Rutte.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Citronel ( 28. listopadu 2021 14:53 )

Jakmile už je to v Evropě, už se to rozjede, už je pozdě na nějaká opatření, jen se to snad zpomalí. Jeden test ukáže pozitivnímu, že je negativní, pustí ho mezi lid a už to jede.

trintin ( 27. listopadu 2021 11:37 )

Slovenský Maďar báči Andrej sliboval dobrovolnost vakcinace. Hranice nenechal uzavřít a protože vypasení zbohatlíci k nám neustále nákazy ( už omikron ) dovážejí obrátil a my co sedíme za pecí se budeme muset pod hrozbou finančních sankcí povinně očkovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa