Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejdůležitější linií obrany je očkování,“ říká šéf ARO. Třetí dávku může do konce roku dostat 209 000 Pražanů

Autor: jza, ČTK - 
23. listopadu 2021
19:34

Nárok na posilovací, třetí dávku očkovací látky proti covidu-19 má do konce roku 209 000 Pražanů. V očkovacích centrech v metropoli je přitom do konce roku zhruba trojnásobný počet termínů, které jsou vyhrazené pro podání třetí dávky vakcíny zájemcům. V úterý to oznámil ředitel odboru zdravotnictví pražského magistrátu a krajský koordinátor očkování Martin Ježek. V Praze funguje 39 očkovacích míst. K tomu, aby lidé s očkováním neotáleli, vyzvali politici i  například přednosta kliniky anesteziologie a resuscitace FNKV František Duška a šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. 

„Volných termínů na třetí dávku ve všech očkovacích místech do konce roku je zhruba 619 000,“ řekl pražský koordinátor očkování. Podobné je podle něj množství volných termínů v očkovacích místech v Praze pro podání první a druhé dávky vakcíny.

V očkovacích místech v Praze podle Ježka v současnosti podají očkovací sérum 7000 až 10 000 lidem denně. Možná kapacita těchto vakcinačních center v hlavním městě je nyní až 17 500 dávek. V červnu přitom zdravotníci v očkovacích centrech v metropoli podali lidem až 22 000 dávek vakcíny proti covidu-19 za den, tehdy ale byla v provozu velká očkovací centra jako například to v 02 Universum.

Očkovat se lidé mohou i bez registrace. To v Praze lze na 16 očkovacích místech, která jsou schopná denně proočkovat okolo 4200 lidí. Na řadě míst je podle Ježka minimální čekací doba, zmínil na příklad očkovací centrum na Vyšehrad nebo v Městské poliklinice Praha „Pokud se dnes zaregistrujete, můžete zítra ráno jít na očkování,“ řekl.

Znovu se plní nemocnice, varoval Hřib

Na to že situace je vážná, upozornil pražský primátor Zdeněk Hřib. „V celé republice se plní jednotky intenzivní péče i jednotky ARO a opět vyvstává problém s nedostatkem covidových lůžek,“ řekl na úterní tiskové konferenci. Také ocenil práci všech lidí, kteří pracují ve zdravotnictví a bojují s epidemií a z nichž mnozí jsou již vyčerpaní. „Víme, že už dlouho pracujete na hranici svých sil nebo i za ní, mnozí z Vás dlouho neměli dovolenou nebo třeba jen volný víkend. Vaše obětavost nám všem může být příkladem. Děkujeme za Vaše nasazení, jste bez diskuze hrdinové této doby,“ dodal.

Podle radní Mileny Johnové, která má na starost zdravotnictví, má v Praze málo lidí představu, jaká vážná je situace ve zdravotnictví a žádala Pražany, kteří se ještě nenechali očkovat, aby tak učinili a pomohli tím také ochránit ty nejrizikovější skupiny obyvatel. 

Zapojila se jen třetina praktiků

V Praze bylo k pátku 19. listopadu 311 000 obyvatel starších 16 let, kteří se zatím proti covidu-19 neočkovali a neprodělali ani nákazu koronavirem. „Chtěla jsem také velmi poprosit praktické lékaře, aby to ti, kteří se nezapojili do očkování, ještě přehodnotili,“ dodala radní s tím, že zatím se zapojila jen zhruba třetina. 

V nemocnicích je to stále těžší

Přednosta kliniky anesteziologie a resuscitace z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady František Duška zmínil, že nemocnice dnes slouží jako „poslední linie obrany“ pro pacienty, kteří jsou na tom nejhůř a všichni dělají, co je v jejich silách.  „S množícími se případy pacientů s těžkými zápaly plic vyvolaných právě covidem je to pro nás těžší a těžší,“ poznamenal. 

Právě očkování je podle něj „první a nejdůležitější linií obrany“ proti covidu-19.  „Jakmile to bude možné, zajděte si na třetí dávku, ta zabrání těžkému průběhu,“ vzkázal hlavně lidem, kteří jsou epidemií nejvíce ohroženi.  Upozornil také na to, že již dochází ke komunitnímu šíření nákazy a je nezbytně nutné dodržovat tzv. 3R opatření, tedy roušky, rozestupy a mytí rukou. „Každé opatření funguje jen do té míry, v jaké je dodržováno,“ doplnil. 

Upozornil také lidi, kteří patří do rizikové skupiny, na možnost podání monoklonálních protilátek a aby neváhali kontaktovat lékaře. „Velmi účinně mohou už poté, co se infikujete nebo dokonce při velmi rizikovém kontaktu, zachránit život,“ řekl přednosta kliniky. „Neřiďte se radami ze sociálních sítí, protože to je v některých případech nebezpečné,“ dodal. 

Očkovat se, očkovat se, očkovat se

To, že je situace velmi nepříznivá, řekla i šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Připomněla, že by lidé měli omezovat kontakty a mobilitu. „Nic jiného nemáme, nic jiného nezabírá, nic jiného nemá efekt,“ řekla. Podobně jako František Duška apelovala na dodržování všechn opatření, protože zdrojů nákazy v populaci je velmi mnoho. „Každé nenošení respirátorů pod nos umožňuje šíření viru,“ poznamenala. Jágrová také vyzvala lidi, aby se nechali očkovat. „Jediné co můžete udělat, je dodržovat opatření, očkovat se, očkovat se, očkovat se,“ dodala.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 04:28 )

Kdyby soudruzi uznali protilátky a vakcinovali kdo to potřebuje, tak by takový bordel nebyl na prvním místě je vedoucí úloha strany a vlády.

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 19:50 )

Tak očkování. Už se těma prachama udavte
Dobře, ale vláda pořád tvrdí, že očkování je jedinou cestou, jak covid porazit...

Copak uprostřed rozjeté chřipkové sezóny dáváme očkování? Nedáváme, to už je pozdě. Běžné lidi bych nyní na první dávku očkování nedávala, počkala bych, až se tato vlna přehoupne, podle mě do tří týdnů bude líp. Souběh očkování a covidu je extrémní nápor na organismus. Až kolem Vánoc bych doporučila očkování lidem, kteří to nestihli do podzimu. Také bych uznala protilátky. Neschválení protilátek je zase jen politická hra. Nevím, proč se tolik věří očkování, když se ukazuje, že není tak všespásné, jak jsme si přáli. Každý by si měl naordinovat nyní osobní domácí vězení, nechodit na akce, kde je hodně lidí, scházet se s lidmi venku, ne uvnitř, raději jezdit autem než používat MHD, nemocné na pracovištích nenechávat, poslat je domů. Zaměstnavatelé by měli zvážit plný plat při nemoci a karanténě. Infekční lidi prostě nesmí být v kolektivu. Musíme jít na to zdravým rozumem. Vláda všechno vsadila na očkování, ale když nyní naočkuji člověka, tak to bude trvat 3 až 4 týdny, než se mu vybuduje imunita, to už ta vlna bude za námi. Odmítá změnit nesmyslná pravidla podporující epidemii. Například očkovaní rodiče chodí do práce a jejich neočkované pozitivní děti jsou doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa