Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nouzový stav není potřeba, shodli se s vládou hejtmani. Hrozí pořádná krize, varuje Grolich

Aktualizováno -
23. listopadu 2021
10:46
Autor: ČTK, simao - 
23. listopadu 2021
08:02

Šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) po jednání s představiteli vlády v demisi uvedl, že se shodli, že není potřeba v tuto chvíli vyhlásit nouzový stav. Pro jeho zavedení se však vyjádřili jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) či zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). Se zástupci krajů chtějí dnes pomocí videokonference mluvit i politici budoucí vládní koalice.

Premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) si dnes naplánovali s hejtmany jednání o žádosti části krajů na vyhlášení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru.

Vláda nouzový stav kvůli zvládání covidu nezavede, potvrdil Babiš po jednání s hejtmany. Novinářům řekl, že se domluvili na zlepšení komunikace.

„Hejtmani v tuto chvíli nouzový stav nepožadují. Domluvili jsme se na lepší komunikaci. Nicméně situaci sledujeme a pokud bude potřeba a pokud hejtmani o to požádají, tak samozřejmě vláda okamžitě zasedne,“ vzkázal Babiš.

O znovuzavedení stavu nouze uvažovalo ministerstvo zdravotnictví kvůli přetíženosti moravských nemocnic. Nejhorší epidemická situace je na Moravě a ve Slezsku. „Nepovažuji za správné, aby jednotliví hejtmani vymýšleli s tamními hygienami nějaká opatření. Jsme v plošné epidemii. Nouzový stav by případně byl pro lidi čitelnější,“ uvedl v úterý před jednáním hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Kuba: V tuto chvíli to není třeba

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) však po jednání potvrdil, že se s vládními představiteli shodli na tom, že vyhlásit nový nouzový stav není nyní potřeba.

„Hejtmani se na jednání s premiérem, ministrem vnitra a ministrem zdravotnictví dohodli, že v této chvíli není potřeba vyhlašovat nouzový stav,“ uvedl dnes Kuba. Za vhodnou by považovali úpravu pandemického zákona, aby umožňoval na území postižených krajů aktivovat nutná opatření, doplnil Kuba.

V pondělí vláda nouzový stav neprojednala

Vláda v pondělí o návrhu na nouzový stav nakonec ani nejednala, probírala pouze další postup. Ministerstvo vnitra upozornilo na to, že k celostátnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli covidu nejsou aktuálně splněny zákonné požadavky.

Vicepremiér Hamáček po zasedání Ústředního krizového štábu řekl, že pro dodržení zákonného postupu by měla čtveřice krajů epidemií nejvíce postižených uspořádat nejdříve zasedání vlastních krizových štábů a zvážit vyhlášení stavu nebezpečí na svém území.

Video  Hamáček: K celostátnímu nouzovému stavu zatím nevidíme důvod 
Video se připravuje ...

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé v Česku vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Právě na základě nouzového stavu vláda v uplynulém roce a půl přijala řadu opatření - od uzavření většiny obchodů a služeb přes omezení fungování škol až po restrikce týkající se překračování hranic. Nouzový stav také využilo ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožnil i jednodušší nasazení armády.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, které mohou být v České republice vyhlášené v reakci na mimořádné situace. Jako jediný z nich ho nevyhlašují centrální politické orgány, ale hejtman kraje, v Praze primátor. Závažnějšími jsou nouzový stav, stav ohrožení státu a válečný stav.

S hejtmany chce jednat i pětikoalice

Také předsedové stran pětikoalice Spolu s Piráty a Starosty budou dnes jednat s hejtmany o situaci kolem epidemie koronaviru.

Předseda STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan upozornil, že jsou hejtmani, kteří stav nouze nepovažují za nutný. Zmínil například hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (Piráti a STAN) nebo středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN). Rakušan se podobně jako Hamáček domnívá, že pro vyhlášení nouzového stavu nejsou nyní splněny zákonné požadavky.

Budoucí vládní koalice chce pak ve středu na tiskové konferenci představit protiepidemická opatření a postupy, které připravuje.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (22.11.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Grolich: Průšvih je v celé republice

Vyhlášení nouzového stavu by vzhledem k vývoji epidemie považoval za logický krok například jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Situace je podle něj kritická, výhled nepříznivý, nemocnice na jižní Moravě jsou kapacitně na hraně. Právě moravské kraje jsou nyní nejpostiženějšími regiony v zemi.

„Delta mutace všechno změnila. A kdybychom neměli očkování, tak máme násobně víc mrtvých. Nebavili bychom se vůbec o tom, že nemocnice jsou na hraně kapacity. Dávno by to přeteklo. 70 % lidí, kteří jsou v nemocnicích nemají očkování. Stejně tak je to na JIPkách. Můžete si říkat, co chcete, ale tohle jsou čísla, která si nevymyslíte. To není názor. Takhle to je,“ vzkázal Grolich přes sociální síť.

„Až se tahle vlna rozjede, tak to bude pořádná krize. Nejpostiženější jsou teď ty největší kraje. Tohle není živelná katastrofa, která zasáhla jeden dva okresy. Průšvih je v celé republice. Důležitá jsou ale konkrétní opatření, nouzový stav je jenom systém řízení a má taky velký symbolický význam. Smysl mi to dává,“ uvedl na facebooku.

Na jižní Moravě je v nemocnicích přes 900 pacientů s covidem, proti pondělí o 80 víc. Na JIP je 136 lidí, což je třetina lůžek JIP. Nejvíc má FN Brno.

Grolich po jednání hejtmanů s Babišm uvedl, že kraje zatím situaci zvládnou bez nouzového stavu. „Ale nemocnice to nezvládnou, jestli se vláda a hygiena rychle neprobere a nezačne dělat razantnější opatření. Nemocnice přetékají a my se nemůžeme tvářit, že se nic neděje a chodit na akce, kde jsou stovky a tisíce lidí,“ napsal.

Video  Hejtman Grolich na tiskovce: Situace ve všech nemocnicích Jihomoravského kraje je kritická.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Anifa ( 23. listopadu 2021 16:32 )

Všichni jsou chytří, nic není potřeba. Blíží se Vánoce, politici, hejtmani, státní úředníci, učitelé apod. budou hezky zalezlí na chalupách, ve svých domech, v tropickém "ráji". Do ledna budou hrát "mrtvého brouka". Odnesou to zdravotníci, policisté, vojáci, jejich rodiny, jejich děti. Mámy a tátové buď v práci nebo po službě vystresovaní, uhonění, vyždímaní. V lednu budou všichni řečnit jak se to mělo udělat, jak je toto možné..

donypan ( 23. listopadu 2021 15:59 )

Když to řekl Kuba, hajnej,Anče,tak to bude asi pravda.

vilda69 ( 23. listopadu 2021 14:13 )

Tak doufejme že si kmotr Kuba(takovej Mudr Ráth v ODS, za vlády Nečase )bude ještě za 14 dnů pamatovat co řekl.

Stano1963 ( 23. listopadu 2021 12:32 )

Vojtěch si tam ty mrtvé s covidem asi rád přidává, aby byl nejhorší na světě

Stano1963 ( 23. listopadu 2021 12:06 )

bohužel dali šanci Prymulovi a ten se ukázal jako jeden z nejhorších odborníků na epidemii. Tvrdil, že se již k epidemii nebude vyjadřovat, ale neustále je někde slyšet, ten nedrží ani slovo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa