Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nedostatek monoklonálních látek v ČR zachraňuje Německo. Darovalo 10 tisíc dávek

Aktualizováno -
22. listopadu 2021
22:29
Autor: ČTK - 
22. listopadu 2021
21:25

Německo darovalo České republice 10.000 dávek protilátkových léků na covid-19 od firmy Regeneron. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru napsal, že v neděli dorazily do ČR a budou co nejdříve převezeny do nemocnic. Některé z nich v pátek informovaly, že protilátkové léky, jež dostávají nakažení s vyšším rizikem nemoci, jim docházejí. Další objednávky, které ministerstvo nakoupilo, dorazí podle Vojtěcha v polovině prosince. Ve stejné době mají přijít i léky ve formě tablety od firmy MSD, kterých ministerstvo objednalo 5000 dávek.

„Velmi intenzivně jednáme se všemi výrobci. Máme objednány další dodávky monoklonálních protilátek. Jak REGN-COV2 od firmy Roche, což jsou ty, které nám dodalo Německo. Jsme za to velmi vděční. Máme od nich objednáno dalších 25.000 dávek,“ řekl ministr po jednání vlády. Dodávku očekává v polovině prosince. „Do té doby máme zajištěné dávky na našem území,“ dodal.

Lék od firmy MSD je první protilátka ve formě tablety, předchozí jsou infuze, které se musí podávat v nemocnici. „Máme objednánu také další od firmy Pfizer, která je ještě  před schválením,“ uvedl.

Ještě na začátku října náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková pacienty vyzývala, aby se o monoklonální protilátky hlásili, a apelovala na praktické lékaře, aby je na podání infuze do nemocnic posílali. V polovině října začaly počty nakažených a potenciálních kandidátů na léčbu postupně růst.

Před dvěma týdny diskutovala o nákupu léků podle zápisu z jednání i klinická skupina (KS) ministerstva zdravotnictví. Skupina ministrovi doporučila objednat 20.000 dávek léku od Regeneronu, dodavatele mělo ministerstvo oslovit dopisem ohledně detailů. Projednávaná byla i nabídka dalších léků od firmy Celltrion.

V Česku byly pacientům podávány i léky od firmy Eli Lilly. Nejdříve byl dodán lék Bamlanivimab, jenž ostatním nemocnicím distribuovala Fakultní Thomayerova nemocnice, a poté Etesevimab, který měl lépe účinkovat i na variantu koronaviru delta.

Jeho výrobce ale stáhl žádost o definitivní schválení léku u evropských orgánů. „Proto KS doporučuje již pouze doobjednat etesevimab ke stávajícím bamlanivimabům ve FTN k dopárování a dále již neobjednávat nad rámec smlouvy,“ píše se v dokumentu.

Ministerstvo v pátek uvedlo, že v zásobě je ještě asi 9000 dávek, které se přerozdělují mezi nemocnicemi. Dalších 24.000 dávek bamlanivimabu mělo dorazit tento týden.

Monoklonální protilátky se podávají nakaženým ve formě infuze. Brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci, doporučeny jsou pro lidi nad 65 let a mladší, pokud mají nějaké závažné chronické onemocnění. Musí se ale podat v časné fázi onemocnění, ideálně pět dní od prvních příznaků. Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty.

Experimentální léky jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jedna infuze stojí zhruba 60.000 korun. Přibližně podobnou částku, 53.000 korun, zdravotní pojišťovna platí za týden pobytu pacienta s covidem-19 na běžném lůžku, na jednotce intenzivní péče pak téměř 440.000 korun. Právě hospitalizacím mají nové léky zabránit. Jedna dávka očkování včetně aplikace stojí řádově stovky korun.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa