Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prymula peskoval vládu za zpozdilá opatření: Měla přijít o 14 dní dřív. Další půlrok omezení!

Autor: ČTK, mav - 
21. listopadu 2021
12:05

„Opatření určitě nejsou přijata včas, vidíme, že akcelerace je obrovská, měla být přijata před čtrnácti dny,“ soudí epidemiolog Roman Prymula o sadě opatření zaváděných vládou v demisi Andreje Babiše (ANO). Ta od pondělí zamezí přístup neočkovaných k volnočasovým aktivitám, sportu, ale i do restaurací. Prymula to uvedl v Partii na CNN Prima News. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) není pro zavádění povinného očkování proti covidu-19 z pragmatických i morálních důvodů.

„Opatření jsou nastavená správně, nicméně nejsou dostatečná, aby dokázala zastavit ten obrovský nápor, který tady v tuto chvíli je,“ prohlásil exministr zdravotnictví Prymula v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Babišova vláda od pondělí přestane uznávat test jako vstupenku za kulturou, sportem nebo do hospody, což prakticky znamená utrum pro neočkované. „Lockdownu se teoreticky můžeme vyhnout, ale znamená to zavést cílená opatření. To není nic složitého, je to o zamezení zbytečných kontaktů. To by mělo být prioritou. Některá opatření vlády k tomu směřují, některá zatím ne,“ řekl. Protiepidemická omezení budou podle jeho odhadu trvat ještě minimálně půl roku.

Povinné očkování ne

Zavedení povinného očkování by podle ministryně financí v demisi a předsedkyně poslanců ANO Schillerové trvalo v České republice dva roky, a to i kvůli nutným legislativním změnám. Na to podle ní není čas. Není zastánkyní povinného očkování i proto, že člověk by si o svém těle měl rozhodovat sám, řekla v Partii.

V opatřeních by ale Schillerová více zakročila proti těm neočkovaným, kteří se očkovat mohou. „Ohrožují zbytek zodpovědné populace, která se očkovat nechala,“ uvedla. Neočkovaní podle ní zahlcují nemocnice. Pokud se lidé nenechali přesvědčit domluvami, není podle Schillerové jiná cesta než striktní omezení.

Vstup do služeb nebo na hromadné kulturní a sportovní akce bude od pondělí umožněn až na výjimky jen lidem s dokončeným očkováním, otestovaným rozočkovaným a těm, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

Povinné očkování je velmi citlivá věc, jde o politické rozhodnutí, dodal Prymula. S covidem se podle něj lidé musí naučit žít, míní, že s omezeními je nutné počítat ještě alespoň půl roku.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) v pořadu uvedl, že každý člověk má právo vybrat si, jak se bude proti koronaviru bránit. Lidé, kteří se nechtějí nechat očkovat, ale musejí převzít zodpovědnost za své rozhodnutí. Nová vláda podle něj ale udělá vše pro to, aby nenastala další uzávěra. Už vůbec si nedovede představit, že by se znovu zavřely školy.

Video  Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

rozaz ( 22. listopadu 2021 06:21 )

Máte nějakou rodinnou oslavu?

keys ( 22. listopadu 2021 01:12 )

Tady pribylo babisovych nestastniku ,-))

keys ( 22. listopadu 2021 01:09 )

Uz jsem mel pochyby ze dnes s nadavkami vynechas ,-) Ja se nemuzu vasi.nasi nove vlady dockat vratim se do Evropy na jeji finale!

7xov7_ ( 21. listopadu 2021 21:50 )

A vida, další virolog amatér.

7xov7_ ( 21. listopadu 2021 21:50 )

Tobě nakašleme sarino, další tvůj furuhac, pokud nevíš, tak tu klonuješ jen ty a já kazíme diskuze. jestli se tím tady živíš ze samoty, tak je mi tě líto. napodobeniny zvládnou všichni i já, nejsou idioti jako my. Čest.st.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa