Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odpírači hrozí Kubovi zastřelením, dům Svrčinové hlídá policie. Neočkované má přesvědčit „brutální“ kampaň

Aktualizováno -
7. listopadu 2021
18:30
Autor: for - 
7. listopadu 2021
13:35

Přesvědčit neočkované Čechy k vakcinaci má nová kampaň. Podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude brutální a ukáže realitu v covidáriích. Podle hejtmana Jihočeského kraje a lékaře Martina Kuby (ODS) lidé zapomínají na to, že musíme žít i jako společnost. Uvedl to v pořadu Partie na TV Prima během debaty o koronaviru. Zmínil, že mu od antivaxerů chodí i výhrůžky zastřelením. Terčem odpíračů je i hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Epidemie v Česku znovu sílí, stejně jako i v jiných státech EU. Jen za sobotu u nás přibylo 5 736 nakažených, o všedním dni je to i 9 tisíc nakažených. Situace je horší především v těch zemích, kde je nízká proočkovanost. V posledních dnech zájem o očkování mírně roste, experti to dávají do souvislosti s tím, že zdravotní pojišťovny přestaly neočkovaným platit preventivní PCR i antigenní testy.

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) je potřeba vysvětlovat lidem, že „musíme ochránit společnost jako celek“, a také musíme čekat na chvíli, „kdy lidé dostanou strach“.

Kuba: Od antivaxerů mi chodí výhrůžky zastřelením 

„Udělalo se léto, bylo hezky, byly prázdné nemocnice a lidé si mysleli, že je klid. Zájem o očkování roste ve chvíli, kdy lidé dostanou strach,“ konstatoval Kuba v pořadu Partie na TV Prima. 

„Známe to ze svého okolí, mě to vyprávěl i kolega, jak jeho známý v práci měl pořád pocit, že nic a pak najednou jeho otec ležel na JIP a začal si tak všímat, jak lidé nenosí roušky,“ dovysvětlil, proč zájem o očkování výrazně klesl. Nyní zase mírně stoupá, stále ale máme v průměru 60% proočkovanost.

Do toho společnost ovlivňují i dezinformace, diskuze mimo odbornost a antivaxeři. „Nadávají mi antivaxeři na sociálních sítí a vyhrožují mi zastřelením, což je strašný zážitek, ale asi to k dnešní společnosti patří,“ svěřil se Kuba s tím, že navíc odmítači argumentují tím, že si platí zdravotní pojištění, a proto se o ně kdokoliv musí postarat.

Tento argument je ale podle Kuby částečně lichý. „Prosím všechny, ať si spočítají, kolik si průměrný Čech zaplatí za zdravotní pojištění, vyjde to něco na 2 miliony. A pak se zeptejte se, co stojí třeba filtrace ledvin a den na dýchacím přístroji – to je i 400 tisíc denně,“ pokračoval Kuba v pořadu Partie. Doplnil jej šéf Motola Miloslav Ludvík (ČSSD), který zmínil, že to může být i více a navíc denně. „Zbytek za vás platí společnost. Lidé na tohle zapomínají, že musí být nějaká společenská smlouva,“ dodal Kuba. 

Hejtman se ke covidovém tématu vyjadřoval i včera na twitteru. „Na sestřičkách našich nemocnic vidím, jak už nechci slyšet o nových covid jednotkách. Jsou unavené, a i když ví, že tam půjdou, znovu se jim do té studené a temné vody obyčejně lidsky nechce Někomu se nechce ukázat v hospodě certifikát. Hrozně to prý ohrožuje jeho svobodu,“ uvedl. 

Kuba není jediným člověkem, který dostává výhružky. V jisté obavě žije i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která je kvůli včerejšímu protestu před jejím domem pod ochranou policie. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. „Poprosili jsme, aby nějakou dobu po té manifestaci byla paní hygienička hlídaná, přičemž nám moravskoslezská policie vyšla vstříc,“ řekl pro server iDnes.cz.

Dodal, že Svrčinová dostává výhružky především prostřednictvím emailu. Některé z nich předává ministerstvo policii. „Více vám k tomu říci už nemohu,“ uzavřel. 

Vojtěch o brutální kampani

Podpořit očkování má podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) také pokračování vakcinační kampaně, které bude „brutální“. „Budou tam reálné obrázky z JIP lidí s covidem. Lidé musí vědět, že ta nemoc má obrovské dopady. Řada lidí už si nepřipouští, že je to riziko, a jsou často agresivní,“ komentoval téma vakcinace na TV Prima Vojtěch. 

Vojtěch dodal, že si musí lidé uvědomit také to, že má epidemie dopad  i na zdravotníky a na zdravotnickou péči. Může se totiž zase stát, že nebude místo pro lidi po operaci či pro rodičku. Část nemocnic už začala znovu omezovat elektivní péči, tedy odkládat plánované zákroky. Týká se to především ortopedických či chirurgických výkonů

Co lidem nepomůže, je podle expertů lockdown. „Politici musí udržet společnost. Nejde, abychom na TV každý večer viděli 0 pozitivních, to nejde, ale musíme to zvládnout,“ podotkl.

Podle šéfa Motola jsou současná opatření dobrá, problém ale je, že lidé je nedodržují. „Podívejte se, jak lidé nosí respirátory,“ uvedl příkladem. 

„Shodli jsme se dnes s Martinem Kubou, že současnou vlnu epidemie již nelze řešit lockdownem nebo zavíraním ekonomiky. Jsme již dál. A také panuje shoda, že nejlepší cestou z epidemie je očkovaní,“ dodal Vojtěch na twitteru. 

Během debaty na Primě se řešily i věci, které mohly očkování uškodit. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková opětovně ukazovala na „nesmyslnou“ kauzu o protilátkách. „Byly to dezinformace od lidí, kteří nemají odborný podklad,“ zlobila se. 

Koziar Vašáková zmínila nesmyslnost kauzy i pro Blesk Zprávy. „To bylo strašné. Musím říct, že pro mě bylo sic pozdním, ale hořkým zadostiučiněním, že jsme minulý týden vyhráli nejvyšší správní soud o mimořádném opatření, že protilátky se uznávat nebudou. Bylo to zbytečné a zesílilo to nejistotu lidí. Role sehrály i laboratoře, které šly za výdělkem,“ uvedla v rozhovoru. 

Vojtěch uznal, že vliv na proočkovanost to mělo a opravdu to bylo v podstatě zbytečné. Napříč evropským spektrem by to totiž Čechům nepřinášelo mnoho dobrého. „Bavil jsem se o tom na evropské úrovni. Není to téma. Vůbec tam není uznáváno vyšetření protilátek na vydání covid pasu. I kdyby se to u nás uznalo, tak by to pro lidi bylo pro nepoužitelné,“ konstatoval závěrem během debaty v Partii. 

Video  Stoprocentní nemocenská po vakcíně a lockdown pro neočkované? Sociolog načrtl, jak ven z pandemie  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 7. prosince 2021 10:45 )

vypadá fakt hrozně. Nemusel by hlásit že ho někdo omezuje, když chce omezovat sám. Mě omezují nesmyslná vládní nařízení. Kdo žije rizikově, musí počítat s tím že si na něm covid zařádí. Zdravý životní styl jako základ boje proti covidu.

Uživatel_5327215 ( 5. prosince 2021 16:23 )

A kde máte nebo kdo Vám dal jistotu, že Vás vakcína spasí? Prymulka? kterému to odsýpá za podej vakcín, Babiš, výrokem jed a tečka a stopcovid, stupidní výrok nyní propaguje třetí PODPURNOU a následně každých 9mesicu repete. Opravdu s tímhle tipem vakcín to vyhrajete. Tak hodně štěstí.....

ANO_travit_psy ( 8. listopadu 2021 15:30 )

Měl jsem podstatně mírnější kritiku odpíračů a cenzor mne smázl.

Amalka1 ( 8. listopadu 2021 13:22 )

Cenzura je nepřípustná podle LSZP, tak proč jsou zde mazány příspěvky? Totalita se vrátila.

Jana JJ ( 8. listopadu 2021 09:27 )

mRNA prý blokuje samoregenerační funkci buněk, možná spíš ten spike protein, ten detail si z článu už nepamatuji. Existuje riziko, že zavaxovaný ztrácí vlastní imunitu, podporuje to rakovinné bujení. Riziko se aktuálně zkoumá, protože to nikdo u vakcín před uvedením do provozu nezkoumal (viz podmíněný režim schválení).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa