Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Situace je lepší, ale trasovat nestíháme.“ Podivná bilance šéfky pražské hygieny Jágrové

Autor: luv - 
2. listopadu 2021
12:55

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci od pondělí začala platit přísnější opatření. O zhoršující se situaci mluví ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Podle ní je situace lepší než v minulém roce, přesto nárůst pozitivních lidí přibývá. S většinou nakažených se hygienici spojí, dostanou alespoň SMS, často to ale není v prvních 24 hodinách. 

„Situace je jistě lepší než loni, bohužel ten počet hlášených případů, který je v posledních týdnech,je velmi vysoký, a trasovat nestíháme,“ sdělila šéfka pražské hygieny. Podle Jágrové nicméně nehrozí scénář z minulého září. „Chytrá karanténa je daleko dokonalejší, všichni dostanou alespoň SMS. S většinou nakažených osob se dokážeme spojit, i když to není v prvních čtyřiadvaceti hodinách," řekla pro Českou televizi Jágrová. 

Testování dětí

Podzimní prázdniny pomohly zpomalit nárůst počtu nakažených. Řada škol v Praze prodloužila prázdniny na celý týden. Od pondělí odstartovalo dobrovolné testování v některých pražských školách. Hromadné testování ve všech školách začne příští týden. „V předchozím týdnu jsme měli nárůst nemocnosti u školních dětí až o stodevadesát procent, dnešní den se nárůst pohyboval pouze okolo dvaceti procent," řekla Jágrová.

Testování u dětí Jágrová kvituje, ekonomický faktor je sice vysoký, ale přináší údaje. Nová pravidla pro školy se určují podle starých dat, to podle Jágrové není problém. „Těžko můžete vycházet z nějaké predikce, obzvlášť u takového viru, který se chová poněkud zvláštně, tak není vždy zcela jednoznačná. Vždycky se musí vycházet ze starších dat. Na tom není nic špatného," dodala Jágrová. 

Video  Jágrová: Na procházce se nenakazíme, rozmyslela bych si technoparty  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa