Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslední možnost na odhalení původu koronaviru? Nový tým expertů WHO má už zase problém

Autor: tsv - 
17. října 2021
21:35

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden vytvořila již třetí tým expertů, který má za úkol vyšetřit původ pandemie koronaviru. Necelá třetina týmu se ale zřejmě ocitá ve střetu zájmů a neobjektivně hájí čínskou stranu. Někteří členové týmu považují teorii o úniku viru z laboratoře za „fake news“. WHO nyní čelí vlně kritiky. O podezření informoval web Daily Mail.

Minulý týden vybrala organizace 26 expertů z celkových 700 zájemců. K vytvoření nového týmu přistoupila WHO poté, co předchozí tým prohlásil, že teorie o úniku viru z wuchanské laboratoře je „extrémně nepravděpodobná“. Tvrzením si na sebe organizace přilákala pozornost velkého množství kritiků.

Nejnovější vyšetřovací tým měl podle epidemiologa a krizového experta WHO Michaela Ryana možná poslední šanci odhalit pravý původ covidu „kolegiálním, komplexním a vzájemně odpovědným způsobem“. To ale zřejmě zhatila nejnovější odhalení.

Členka týmu o úniku viru: Konspirační teorie

Mezi potenciálně zaujaté členy expertního týmu patří německý virolog Christian Drosten. Ten loni vydal vlivné prohlášení, které hodilo negativní světlo na teorii o umělém vytvoření viru. O té se virolog vyjádřil jako o „konspirační teorii, která naznačuje, že covid-19 neměl přirozený původ“. Ve svém prohlášení dále Drosten chválil Peking za „rychlé, otevřené a transparentní předání dat“. Čína přitom požadované záznamy odmítá poskytnout již od samého začátku a aktivně se snaží celé vyšetřování sabotovat.

Za neobjektivní je považována i jedna ze dvou specialistů na biologickou bezpečnost Kathrin Summermatter ze Švýcarska. Ta v minulosti veřejně chválila zabezpečení čínských laboratoří a hypotézu o úniku viru nazvala „klasickou konspirační teorií“.

Na nedůvěryhodné členy týmu poukázala expertka Filippa Lentzosová z londýnské King’s College, která trvá na tom, aby se zatím žádná z nejsilnějších hypotéz o vzniku pandemie nezavrhovala. „Vypadá to, že ve skupině je mnoho lidí, kteří se na věc nedívají objektivně, což je pro jakýkoli vědecký investigativní tým naprosto zásadní,“ zdůraznila.

Předchozí tým čelil podezření, že kryje záda Číňanům

Druhý tým expertů WHO, který byl vytvořen na konci září, byl rozpuštěn o pouhých několik dní později. Za diskreditací stálo podezření, že se sedm členů nachází ve střetu zájmů a „kryje záda“ čínské vládě.

Jednou z nich byla nizozemská vědkyně Marion Koopmansová, která své virologické oddělení vede ve spolupráci s americkou aliancí EcoHealth. Ta pod vedením Brita Petera Daszaka v minulosti financovala vysoce rizikové experimenty s netopýřími viry ve Wu-chanu.

Koopmansová dále zveřejnila 27 studií s kolegou Ronem Fouchierem, který se proslavil svými experimenty s genetickými informacemi virů a výzkumy zaměřenými na jejich vylepšení (tedy zvýšení nakažlivosti a schopnosti se skrývat před imunitním systémem nakaženého). Pokoušel se také o upravení zvířecích virů tak, aby se snáz přenesly na člověka.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa