Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

2420 žáků s covidem od září, 12 000 školáků v karanténě. Mezi dětmi přibývá i dalších viróz

Autor: ČTK - 
15. října 2021
18:19

Od začátku školního roku bylo ve školách zjištěno asi 2420 žáků pozitivních na covid-19. Do karantény muselo 12 000 dětí, uzavřeny byly čtyři školy. Novinářům to v pátek řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Žáci podstoupili na začátku září plošné testování, během toho bylo potvrzeno 438 pozitivních případů.

Za říjen zatím hygienici podle Svrčinové řešili 244 ohnisek nákazy, většinou v rodinách, na pracovištích a ve školách. Zaznamenali ale i případy ohnisek ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Při šetření pak podle Svrčinové často hygienici zjistí, že mezi prvními nakaženými byl někdo, kdo není očkován. Setkávají se také s případy, že lidé i s příznaky onemocnění nadále chodili do zaměstnání. Jedno ohnisko podle Svrčinové vzniklo tak, že žáci šli na divadelní představení, během kterého měli mít roušky. Herci je ale vyzvali, aby si roušky sundali. Jedná se o ohnisko z tohoto týdne, zatím je v něm pět nakažených, doplnila.

„Ne všechny stanice jsou zvyklé dávat vyšší postihy“

Hygiena podle ní také kontroluje dodržování mimořádných opatření, od jara udělala asi 45 000 kontrol. Hygienici plánují také dvě nebo tři větší kontrolní akce, které by se konaly na území celé ČR. O jejich termínu zatím nebylo rozhodnuto, Svrčinová to chce příští týden probrat na poradě s řediteli krajských stanic.

Svrčinová nejprve řekla, že postihy za porušování opatření nejsou adekvátní situaci v Česku. Poté na dotaz dodala, že jejich výše je v přestupkovém zákoně nastavena dobře. „Bohužel ne všechny krajské hygienické stanice jsou zvyklé dávat postihy, které by byly ve větší výši,“ poznamenala.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Do zjišťování kontaktů nakažených se nyní zapojují také externí call centra, hygienické stanice zvládnou denně asi 1000 případů. Počet nakažených už několik dní překračuje tisícovku, za čtvrtek laboratoře potvrdily 1534 nových případů nemoci covid-19.

V poslední době podle Svrčinové přibývá také případů ostatních respiračních viróz, hlavně mezi dětmi. Některé se potýkají i s těžkým průběhem a musí do nemocnic.

frantacizek ( 15. října 2021 18:50 )

bezprizorně

frantacizek ( 15. října 2021 18:49 )

nezavíralY

frantacizek ( 15. října 2021 18:48 )

nejlépe je to svést na herce.. měli jste 435 případů z testovaní objektivně nekvalitními antigenními testy, nekvalitními už z tak nekvalitním (nějaké 60. od konce v žebříčku validity světově používaných antigenních), dnes je z toho 12tis. Kasali jste se na ministerstvu,jak jste to testování na 3 kola zvládli, přitom se ukazuje, jak bylo zbytečné, neb stačí jen jeden falešně negativní a celá ta procedura jde do háje. přitom stačilo objednat přesné PCR ze slin a celé to testování najednou mělo smysl..a dnes byste nebyli určitě na takových číslech, školy by se nezavírali, rozvrhy by to nenarušovalo, studenti by neseděli doma 14 dnů bezprirozně, odkázáni jen na zasílání látky maily od kantorů..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa