Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mocní spojenci odpůrců očkování: Chiropraktici ve velkém šíří bludy o vakcínách

Autor: mav - 
11. října 2021
05:00

Všechny neduhy jsou od páteře, takže vakcíny jsou zlo. Místo k doktorovi choďte na chiropraxi a kupujte naše potravinové doplňky. Tak zhruba zní poselství části amerických chiropraktiků; někteří z nich patří k největším dezinformátorům o covidu-19 vůbec, píše agentura AP.

Chiropraxi založil roku 1895 coby „vědu léčící bez léků“ D. D. Palmer, kanadskoamerický propagátor alternativní medicíny jako třeba magnetopatie. Od počátků se mezi jeho následovníky rozšířilo odmítání operací, léků, ale i teorie, že choroby způsobují viry, bakterie či jiné patogeny.

„Základní představa chiropraktiků, že příčinou všech nemocí je jakési podvrtnutí, subluxace páteře, a že je blokováno proudění vitální energie, je mylná. Obratle jsou do sebe pevně zaklesnuty a ke skutečné subluxaci může dojít jen při těžkém traumatu. Není tedy možno chiropraktickými metodami léčit orgánové, natož potom infekční nebo nádorové choroby,“ komentuje chiropraxi Český klub skeptiků Sisyfos. „Avšak vzhledem k tomu, že manipulace jsou u některých onemocnění pohybové soustavy skutečně účinné a že si chiropraktici získali určitý respekt i svým systémem vzdělávání, je chiropraxe v USA a řadě jiných zemích uznávána jako svérázná paramedicínská disciplína, ležící na hranici mezi medicínou vědeckou a alternativní.“

Chiropraktik je i Alan Harper v sitkomu Dva a půl chlapa; bratr Charlie se jeho profesi posmívá, dokud ho nechytnou záda.

V USA je akreditovaný vysokoškolský obor chiropraxe (a dokonce titul doktor chiropraxe), v USA je registrováno 70 tisíc chiropraktiků a jejich úkony do jisté míry hradí pojišťovny. Průzkum společnosti Gallup roku 2015 odhadl, že za předchozí rok bylo u chiropraktika 33,5 milionu Američanů – víc než každý desátý.

Mnozí Palmerovi následovníci dnes kombinují chiropraxi s dalšími alternativami jako homeopatie a akupunktura, často uznávají i klasickou medicínu a své služby zaměřují na potíže pohybového ústrojí, zatímco jiné nemoci nechávají skutečným lékařům. Někteří veřejně schvalují očkování, včetně toho proti covidu-19, nejeden chiropraktik přímo na očkovacích klinikách působil nebo dostal licenci sám očkovat.

Vlivná menšina je však tvrdě alternativní. Pro celé USA čísla nejsou, ale například stát Oregon sbíral přesné statistiky o vakcinaci zdravotníků proti covidu-19 (i proto, že k 18. říjnu je jejich očkování povinné). K 5. září bylo ve státě na pacifickém pobřeží očkováno 75 % občanů, 80 % všech zdravotních profesionálů, lékařů 92 %, zubařů dokonce 96 % - ale licencovaných chiropraktiků pouze 58 % a jejich asistentů 55 %.

Zdaleka tu nejde jen o jejich osobní postoje. „Lidé jim důvěřují. Důvěřují jejich autoritě a také cítí, že tu je fajn alternativa k tradiční medicíně,“ uvedla pro AP Erica DeWaldová, která v neziskové organizaci Vaccinate Your Family pátrá po osobnostech antiočkovacího hnutí. „Klasičtí lékaři někdy pošlou lidi k chiropraktikům netušíce, že je mohou vystavit dezinformacím. Jdete tam, poněvadž vás bolí záda, a najednou nechcete očkovat své děti.“

Tato klika chiropraktiků byla proti očkování obecně vysazená už dávno před covidem-19. Podle AP za poslední dva roky chiropraktici a skupiny s jejich podporou dokázali ovlivnit očkovací zákony či politiky nejméně ve 24 z 50 států USA.

Výjimka z očkování zneužita

Například začátkem roku 2020 měl zákon státu New Jersey výrazně omezit možnost náboženské výjimky z povinného očkování dětí, která se často zneužívala. Jistá organizace založená chiropraktikem se chlubí, že legislativní návrh torpédovala.

Kdo se nechá očkovat proti chřipce, „otráví se“, tvrdila chiropraktická praxe v Severní Karolíně. „Pamatujte, ten virus vyrobili lidé a nečeká na vás jen tak ve vzduchu,“ prohlašuje na facebooku zase chiropraktik Kyle McKamery z Michiganu.

Pak udeřila pandemie koronaviru. Pro chiropraktiky znamenala nové příležitosti k zisku, třebaže se jedná o virový problém a ne o páteř. USA rychle přijaly zákon na ochranu spotřebitele v souvislosti s covidem-19; první stížnost na jeho porušování přišla na chiropraktika z Missouri. Lživě inzeroval, že „vakcíny nezastaví šíření viru“ na rozdíl od jeho potravinových doplňků, stojí ve stížnosti. Dotyčný se hájí, že to netvrdil, a dal věc k soudu.

„Chiropraktici porušují zákony a poskytují medicínské informace. Takoví by měli přijít o licence,“ horlí předseda senátu státu New Jersey, Steve Sweeney. „Nejsou lékaři, a přitom podávají odborné informace, jako kdyby byli experti.“

Další chiropraktici pořádají semináře, ba kongresy proti očkování. Třeba dubnový Vax-Con ´21, pořádaný Chiropraktickou společností státu Wisconsin, sliboval „necenzurovanou pravdu“ a pak prý „přivedl mezinárodně známé experty, aby našim členům poskytl nejaktuálnější informace o vakcínách – pro i proti“. Účastníci za účast platili přinejmenším 299 dolarů (6575 Kč) a sjížděli se z celé země, akce se vyprodala. Na programu bylo klasické odmítání roušek i očkování, založené na falešných tvrzeních.

Dvanáct konspirátorů

Jedním z nejvlivnějších chiropraktiků je Ben Tapper z Nebrasky. Ocitl se na seznamu „dezinformačního tuctu“ – Centrum proti digitální nenávisti v létě zjistilo, že ohromné množství dezinformací na sociálních sítích má svůj původ u dvanácti lidí (konkrétně 65 % příspěvků na facebooku a twitteru). Ve dvanáctce najdeme pár lékařů, kteří se dali na pseudovědu, propagátory kulturistiky a zdravého životního stylu, ale hlavně alternativních přístupů ke zdraví.

Tapperovi už sociální sítě některé účty smazaly, zakládá ovšem jiné. „Nemáme zdravotní svobodu. Na dveře nám klepe zdravotní diktatura,“ hlásá například na instagramu. „Není to o viru, je to o ovládání,“ přidal jindy.

Na seznamu dvanácti superdezinformátorů je i Robert F. Kennedy Jr (67), syn senátora Roberta Kennedyho a synovec prezidenta JFK. Právník a vysokoškolský pedagog zaměřený na životní prostředí je zároveň proslulý svým odporem k očkování; od roku 2005 propaguje tvrzení, že vakcíny způsobují dětem autismus (zakládá se na odborné studii, která se pak ukázala jako zfalšovaná).

Kennedy má rovněž podporu alternativní medicíny. Roku 2019 mu chiropraktický veletrh Cal Jam na jeho aktivity vybral půl milionu dolarů (11 milionů korun).

„Zdravotní dezinformace jsou vážnou hrozbou pro veřejné zdraví. Mohou vytvářet zmatek, zasévat nedůvěru, škodit lidskému zdraví a podrývat snahy veřejného zdravotnictví,“ uvedl americký šéfzdravotník Vivek H. Murthy v srpnovém speciálním reportu k dezinformacím. „Omezovat šíření zdravotních dezinformací je morální a občanskou povinností, jež bude vyžadovat úsilí celé společnosti.“

Prezident Joe Biden dezinformátory ze sociálních sítí okomentoval ještě stručněji: „Zabíjejí lidi.“

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa