Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Neočkovaným zaměstnancům v USA zatrnulo: Aerolinky budou propouštět, problémy jsou i ve zdravotnictví

Autor: ČTK, šamol - 
29. září 2021
12:11

Americké aerolinky United Airlines se chystají propustit 593 zaměstnanců, kteří nedodali doklad o očkování proti covidu-19. Informovala o tom dnes agentura AFP. Firma na začátku srpna všechny zaměstnance ve Spojených státech požádala, aby se nechali očkovat. Ze zhruba 67 000 zaměstnanců požádala o výjimku ze zdravotních či náboženských důvodů necelá tři procenta, což je asi 2000 lidí. Ze zbývajících zaměstnanců se pro očkování rozhodlo více než 99 procent. Jinak na tom nejsou ani ve státě New York, kde postavili mimo službu všechny zdravotníky, kteří nejsou očkováni. Jedná se asi o stovku zaměstnanců, kterým teď hrozí ztráta místa.

„Očkování jsme požadovali po všech zaměstnancích společnosti United, kteří pracují ve Spojených státech, z jednoho prostého důvodu - zajistit bezpečnost našich zaměstnanců,“ uvedl šéf společnosti Scott Kirby. „A pravda je, že když jsou všichni očkovaní, tak jsou všichni lépe chráněni, a že vyžadování vakcinace funguje,“ dodal.

Co se týče 593 zaměstnanců, kteří nedodali doklad o očkování, firma je propustí podle postupu dojednaného s odbory. „Bylo to nesmírně těžké rozhodnutí, ale zajištění bezpečnosti našeho týmu bylo vždy naší prioritou,“ uvedlo vedení.

Federální komise pro rovné příležitosti v zaměstnání (EEOC) loni v prosinci firmám umožnila, aby zabránily ve vstupu na pracoviště těm, kdo se nechtějí nechat očkovat. Výjimkou jsou lidé, kteří se tak rozhodnou z náboženských nebo zdravotních důvodů.

Problémy mají také lidé ve zdravotnictví, jsou kvůli odmítání očkování postaveni mimo službu

V americkém státě New York úřady postavily mimo službu stovky zdravotníků a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří se nenechali naočkovat proti nemoci covid-19. Uvedla to televize CNN. Ve státě platí povinnost, že zaměstnanci ve zdravotnictví musejí mít od pondělí alespoň jednu dávku vakcíny. Zaměstnancům, kteří byli posláni na nucenou dovolenou, hrozí ztráta místa.

Podle úřadu guvernérky tohoto státu má alespoň jednu dávku vakcíny přes 90 procent personálu v nemocnicích a pečovatelských domech. Proočkovanost je mírně nižší mezi zaměstnanci dalších zdravotnických zařízení pro dospělé. Úřad tvrdí, že se zavedením povinnosti v srpnu se zájem o očkování proti covidu-19 mezi zaměstnanci ve zdravotnictví výrazně zvýšil.

Koronavirus v USA. Koronavirus v USA. | Reuters

„Tato nová informace ukazuje, že důrazné trvání na povinnosti očkovat zaměstnance ve zdravotnictví je tím správným opatřením na ochranu zranitelných členů našich rodin a našich blízkých,“ uvedla guvernérka státu New York Kathy Hochulová. Jediným způsobem, jak zvládnout pandemii nemoci covid-19, je podle ní nechat naočkovat každého, kdo může vakcínu dostat.

Jaký to bude mít dopad?

Postavení mimo službu stovek zdravotníků ale zvýšilo obavy z negativních dopadů na kvalitu péče. Stát New Yorku tak například přijal opatření, díky kterému budou moci na jeho území pracovat bez zbytečných administrativních průtahů a poplatků také zdravotníci z jiných amerických států. Šéf sítě veřejných nemocnic Mitchell Katz CNN řekl, že zařízení fungují v plném režimu a netrpí nedostatkem personálu. V nemocnicích spadajících pod tuto organizaci se nechalo naočkovat 91 procent personálu. Proočkovanost je obvykle vyšší mezi lékaři a zdravotními sestrami.

Ve Spojených státech zavádí povinné očkování nebo testování vláda i soukromý sektor. V první polovině září americký prezident Joe Biden oznámil povinné očkování nebo testování ve firmách se 100 a více zaměstnanci. Povinné očkování administrativa zavedla pro zaměstnance a spolupracovníky federálních agentur a úřadů. Očkování po svých zaměstnancích vyžaduje stále více soukromých firem, například technologičtí giganti Facebook, Google či Microsoft.

Americké úřady se tímto způsobem snaží zrychlit tempo očkování. Dokončené očkování má v USA 56 procent populace, za poslední měsíc se ale proočkovanost zvýšila pouze o tři procentní body. Například v květnu to bylo zhruba o 13 procentních bodů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa