Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželé podlehli covidu jednu minutu od sebe. Za ruce se drželi až do samého konce

Autor: tsv - 
28. září 2021
19:21

Manželé z Michiganu byli již několik měsíců očkovaní proti covidu a dodržovali všechna bezpečnostní opatření, i tak je ale nákaza neminula. Původní příznaky rýmy se brzy zhoršily a páru nezbývalo nic jiného než odjet do nemocnice. Zákeřné nemoci oba podlehli s rozestupem pouhé minuty. Odešli bok po boku, ruku v ruce. Oba dlouhodobě trpěli i jinými zdravotními problémy.

Cal Dunham (59) a jeho žena Linda (66) se nakazili na začátku září. Pár se rozhodl vyjet s rodinou na výlet a s virem se pravděpodobně setkal někdy těsně před ním, řekla dcera Sarah Dunhamová. „Táta mi zavolal před naším rodinným výletem pod stany a řekl, že se necítí moc dobře, ale myslí si, že je to jen rýma. A chytila to i Linda a říkala, že ji nakazil,“ řekla pro Fox17 Sarah.

„Třetí den mě vzbudili a řekli, že musejí odjet, protože se necítí dobře. Tak jsem jim zabalila a odjeli,“ doplnila Sarah. O několik dní později museli Linda s Calem do nemocnice, kde je lékaři napojili na ventilátory. Oba dva měli dlouhodobé zdravotní potíže, které průběh covidu ještě několikanásobně zhoršily.

Na konci minulého týdne dostala Sarah špatnou zprávu. Lékaři pro její rodiče už nemohli nic víc udělat a řekli, že pár budou muset na začátku dalšího týdne pravděpodobně odpojit od přístrojů. „Měli jiné plány,“ řekla novinářům zdrcená Sarah. „Byla neděle a táta mi říkal, co ten den budeme dělat.“

Oba pacienty nemocniční personál převezl na vozíčcích do jiné místnosti, aby mohli být spolu. Pár se na sousedících lužkách chytil za ruce a brzy nato Cal zemřel. Srdce se mu zastavilo v 11:07, jeho milující manželka Linda odešla jen minutu po něm, v 11:08. Jejich prsty zůstaly propletené i po posledním výdechu.

Stesk střídá vztek

„Vždycky vtipkovala a říkala: ‚No, ty půjdeš dřív než já, ale já budu hned za tebou, slibuji.‘ A opravdu byla, opravdu byla hned za ním,“ vzpomíná Sarah. Uklidňuje ji to, že stejně jako v životě byli její rodiče spolu i ve smrti.

Po prvotním šoku ale Sarah pohltil vztek. Vztek na lidi, kteří covid neberou vážně. „Jsem naštvaná, protože tolik lidí tvrdí, že ‚když chytím covid, tak chytím covid a to je všechno‘. Ne, není to všechno,“ říká Sarah. „Může to být kdokoli. Udělali všechno správně, udělali všechno, co bylo potřeba udělat.“

Rodina založila peněžní sbírku na webu GoFundMe, kde se za jeden den podařilo vybrat 1 175 dolarů (25 623 korun). Darovaný obnos plánují využít na zaplacení výdajů za pohřeb.

Cal a Linda žili svou rodinou, milovali svá vnoučata a byli plní optimismu. „Láska, kterou k sobě našli po svých předchozích manželstvích, byla fantastická,“ vzpomíná dcera Sarah. „Byli to lidé, na které jste se podívali a hned si pomysleli: ‚Taky chci být takhle starý, taky chci takovou lásku, až budu v tomhle věku.“

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

galata ( 29. září 2021 15:14 )

Nebýt toho covidu,mohli tu ještě být. Škoda jejich života.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa