Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naši sousedé čelí čtvrté vlně koronaviru: Polsko a Slovensko mají za úterý přes 1200 nakažených

Autor: ČTK, šamol - 
29. září 2021
11:16

V Polsku počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem překročil 1200 a země čelí čtvrté vlně pandemie. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Naposledy úřady hlásily více než 1200 nových případů 26. a 27. května, připomněla televize TVN 24 na svém webu. Na Slovensku jsou na tom ještě hůř, laboratoře v pětimilionové zemi zjistily 1459 infikovaných. V úterý zde zemřelo 14 lidí s koronavirem, což je nejvíce od konce května.

„Dnes jsme překročili hranici čtvrté vlny,“ řekl Niedzielski stanici Radio Plus. Uvedl, že úřady zaznamenaly více než 1200 nových případů infekce SARS-CoV-2. „Je to výrazný skok z týdne na týden,“ dodal s tím, že čtvrtá vlna se rozvíjí v souladu s odhady odborníků. Ministr již v úterý na twitteru varoval, že v současnosti Polsko čelí nakažlivější mutaci koronaviru.

Koronavirus v polské nemocnici (3. 3. 2021) Koronavirus v polské nemocnici (3. 3. 2021) | Reuters

Přesné údaje o počtu nových případů, úmrtích a hospitalizovaných má polské ministerstvo zdravotnictví zveřejnit během dopoledne. V médiích se objevil zatím nepotvrzený údaj, že během uplynulého dne přibylo 1230 nakažených.

V úterý ministerstvo informovalo o 975 nových případech a o úmrtí 29 pacientů s covidem-19, uvedl list Gazeta Wyborcza. Připomněl dřívější ministrova slova, že by vláda mohla zpřísnit opatření proti šíření infekce, pokud denní přírůstek nových případů překročí 1000.

V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel je téměř 19,4 milionu lidí plně očkováno proti covidu-19, dodala TVN 24.

Podobná situace se delší dobu tvoří i na Slovensku

Laboratoře v pětimilionové zemi zjistily 1459 infikovaných, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Počet hospitalizovaných pacientů v souvislosti s covidem-19 vystoupil v zemi na nové maximum od konce května. Zároveň přibylo 14 potvrzených úmrtí na covid-19, což je nejvíce za jeden den od poloviny května.

Vyšší počet potvrzených nových případů infikovaných mělo Slovensko naposledy na začátku dubna po předchozí silné druhé vlně covidu-19. V nemocnicích je s covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění hospitalizováno 531 lidí, z nichž téměř 85 procent nebylo očkováno proti covidu-19.

Tempo šíření koronavirové infekce na Slovensku začalo zrychlovat v srpnu. Slovenské ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že v příštích týdnech bude v zemi přibývat nových případů nákazy a v této souvislosti i pacientů v nemocnicích. V očkování proti covidu-19 země zaostává za průměrem EU i za Českem. Důvodem je nízký zájem veřejnosti o vakcíny. Očkování v zemi dříve nepodpořili nebo kritizovali představitelé opozice; prezidentka Zuzana Čaputová i zástupci vládní koalice naopak opakovaně vybídli obyvatele k očkování, které označili za cestu ke zvládnutí třetí vlny epidemie covidu-19.

Video  V multikině v centru Prahy proběhla kontrola, zda všichni návštěvníci dodržují platná protiepidemická opatření. Jedna žena dostala pokutu, protože se prokázala pouze samotestem z domova. (24. září 2021)  - CNC/Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 30. září 2021 07:46 )

U nás koupila Borhyová očima, že je přes 500 nakažených. A jestliže je Poláků 4x víc než nás, tak jsou na to vlastně líp. U Slováků je zajímavé, že na hranicích nejsou žádná opatření. Na to holt Kulhánek nemá koule.

ginkognito ( 30. září 2021 07:02 )

To jsou zase kecy! Proboha, lidi nejsou nesmrtelní a něco se umřít musí! Boj proti covidu je mnohem horší pro všechny než covid sám. Kvůli pár lidem se zničil život milionům mladých.

DanY67 ( 30. září 2021 06:50 )

Vždyť Čechů je jednou tolik a u vás co ?

pindokukin ( 29. září 2021 20:59 )

Pilulka proti covidu se stává realitou. Tři léky dokončují testy a vypadají slibně!

No vida a Pfizer si ten sajrajt může vopchať do riti.
Ale jisté je,že se budou šprajcovat všemi možnými i nemožnými způsoby.Přece se bez boje nebudou vzdávat své exkrementové kuličky, svých podvodně získaných biliónů .

Budou podplácet veškeré komise,všechny vlády na světě,¬pomlou-vat,vy¬mýšlet naprosté kraviny,Fauci s Gatesem zkrátka budou vzteky skákat do výšky.
No u "pilulek" zatím jen plusy.Zato o vedlejších účincích vakcín se to hrne obrovsky z celého světa.
A převážně jen od kapacit ve svých oborech.
Už víte co se děje v Izraeli,která byla první na světě ve vakcinaci??

Vyzýváme kompetentní, aby okamžitě zveřejnili patologické nálezy občanů zemřelých po očkováních na covid. Nejhorší nálezy jsou u těch, kteří měli dříve protilátky proti covidu. Naši patologové říkají, že s takovým svinstvem se dosud nesetkali. To, jak jsou prorostlé orgány těchto zemřelých, je hrozné …

jaja1973 ( 29. září 2021 20:50 )

Tak ako pred rokom. Bratia česi to opäť vyhrajú abudu prvi na svete

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa