Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Epidemie zase v Česku roste. Imunolog radí: Dodržujte opatření, rozhodne se koncem září

Autor: David Polák, Jakub Veinlich - 
5. září 2021
05:00

S návratem do škol po prázdninách a koncem dovolených v Česku zase rostou počty nakažených. V pátek bylo nově odhaleno 303 pozitivních, což je o 121 více než minulý týden. Podle imunologa Václava Hořejšího (71) ale zatím není důvod se znepokojovat. Rozhodující bude až konec měsíce.

Reprodukční číslo (číslo R – pozn. red.), které udává, jak rychle se nákaza mezi lidmi šíří, bylo v pátek na hodnotě 1,24, což je nejvíc od poloviny července. Den předtím na úrovni 1,12. Pandemie se tak na začátek září šplhá pomalu nahoru. „Nárůst počtu nakažených není nijak alarmující oproti loňskému roku. Důležité je, abychom dodržovali všechna dosud platná opatření do konce září, a pak budeme mít v ruce relevantní data, ze kterých se dá vycházet pro další směřování,“ řekl Blesku Hořejší. „Jsem optimista a k žádné srovnatelné vlně z loňska podle mého nedojde,“ dodává s tím, že pokud čísla porostou, nebude to katastrofa.

Co by si ale vláda měla dobře ohlídat, jsou podle imunologa data značící zátěž zdravotnického systému. „Černý scénář je, pokud budeme, stejně jako v minulých vlnách, mít rychle rostoucí počet těžkých případů s hospitalizací a úmrtími,“ myslí si Hořejší s tím, že ale tento scénář nám hrozí nejméně. „Celá česká populace je proočkována z více než padesáti procent a to velmi snižuje riziko těžkých případů,“ vysvětluje. Podle něj také mnoho lidí covid prodělalo, aniž by o tom vědělo, a mají tak protilátky.

Třetí a čtvrtá dávka?

Od 20. září si Češi budou moci nechat vpíchnout třetí dávku proti covidu. Sérum bude ale možné podat nejdříve osm měsíců po posledním očkování. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) ji zatím doporučuje jenom starším osobám nad 60 let a také rizikovým pacientům. Aplikovat se má vakcína Pfizer nebo Moderna, a to v ambulancích praktiků a v nemocnicích. Podle Hořejšího se touto třetí injekcí lidem rapidně zvýší protilátky, její aplikaci proto jenom podporuje. Epidemiolog a poradce prezidenta Roman Prymula (57) pak Blesku přiznal, že je pravděpodobná i čtvrtá dávka, pokud by ta třetí neměla dostačovat.

Další mutace: přichází „mí“

Po mutaci delta (tzv. indická), která je nakažlivější než původní varianty, se ve světě začal šířit nový typ, a to „mí“: Ten má původ v Kolumbii a Ekvádoru. Světová zdravotnická organizace (WHO) si na ni proto rozhodla více posvítit. „Probíhá monitorování a hodnocení varianty. Je to kriticky důležité pro pochopení vývoje viru a pro boj proti onemocnění covid-19,“ řekla serveru DailyMail epidemioložka z WHO Maria van Kerkhová.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5544126 ( 6. září 2021 14:05 )

http­s://rum­ble.co­m/vl4z­oa-zprvy-troku-jinak.html

U NÁS JE O 22 000 DŮCHODCŮ MÍŇ OD ZAČÁTKU VAKCINACE ZA PŮL ROKU. LONI OD LEDNA DO ČERVNA O 9 000 MÍŇ. 🤔
Já si to ověřil na ČSSZ a je to pravda.
Tak se mrkněte

Jirik-ta ( 5. září 2021 19:04 )

Jirik-ta ( 5. září 2021 18:23 )

sledujte youtube budovatelské filmy cz

martins000 ( 5. září 2021 15:02 )

A NEBOJ, TY UŽ PRI TOM NEBUDEŠ.

martins000 ( 5. září 2021 14:54 )

TENTO ČLOVEK AJ KEBY OTOČIL SVOJ NÁZOR O 180 STUPŇOV, PREFERNCIE MU BUDÚ I TAK KLESAŤ. TENTO ČLOVEK KLAMSTVOM A VYMYSLENÝMI ČÍSLAMI OHROZU NÁS VŠETKÝCH. DÚFAM, ŽE TAKÍ ĽUDIA AKO ON NEBUDÚ MAŤ NÁROK NA DOCHODOK.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa