Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začátek školního roku v Praze: Řada škol zvolila PCR testy, výsledek se dozví ve čtvrtek

Autor: ČTK - 
1. září 2021
13:27

Zahájení školního roku s testováním žáků na covid-19 se dnes v pražských školách obešlo bez větších komplikací. Řada škol si zajistila přesnější PCR testy, jejichž výsledek se bude vyhodnocovat v laboratoři, a žáci se ho tak dozví až ve čtvrtek. Například v Základní škole Vratislavova, která využila antigenní testy od státu, dnes testy neodhalily ani jeden případ nákazy. Většina učitelů je očkovaných, test na covid-19 jich muselo předložit jen minimum. Vyplývá to z odpovědí ředitelů škol na dotaz ČTK.

Pro testování PCR metodou se rozhodly například Základní škola Petřiny-sever v Praze 6 a Základní škola Strossmayerovo náměstí v Praze 7. Testování tam podle ředitelů nikdo neodmítl, takže nikdo z žáků nebude muset ve výuce nosit roušku. „Některé děti si přinesly výsledky testů z veřejných testovacích míst, ale to není problém,“ řekla ředitelka ZŠ Petřiny Jana Kindlová. Testování PCR testy zvolila i ZŠ Františky Plamínkové, která si ve spolupráci se svým zřizovatelem, radnicí Prahy 7, zajistila neinvazivní plivací testy.

Na výsledky PCR testů čeká zatím také Malostranská základní škola a gymnázium v Praze 1. Podle ředitele Tomáše Ledvinky by měly být k dispozici ve čtvrtek ráno, kdy se zase budou testovat žáci prvních tříd. Dnes se otestovali všichni starší žáci až na jednoho, jehož rodiče protiepidemická opatření odmítají, řekl ředitel.

Podle něj rodina tohoto žáka nesouhlasí s testováním ani s nošením roušky. „Pán nás nařkl, že bráníme základnímu vzdělání nezákonně a my mu říkáme, že ničemu nebráníme, jen chráníme zdraví žáků a zaměstnanců, ale to on asi nechce pochopit ani slyšet,“ uvedl ředitel. Žák podle něj dnes odešel ze školy před skončením úvodního školního dne, rodiče na něj čekali před školou, kde si ho převzali.

Naopak ZŠ Vratislavova dnes podle ředitele Jiřího Trundy bez problémů otestovala žáky antigenními testy dodanými od státu. Nákazu u nikoho nepotvrdily. Testování podle ředitele nikdo z příchozích neodmítl a nikdo se ani neozval, že by z důvodu odmítavého postoje k protiepidemických opatřením nechával dítě doma. Žádný žák podle něj zatím nepředložil ani doklad o očkování, který by mu umožňoval se testování neúčastnit.

Většina učitelů je naočkovaná

Co se týče zaměstnanců škol, většina učitelů je podle ředitelů naočkovaných. Pracovníci škol bez očkování či dokladu o prodělané nemoci si na rozdíl od žáků musí testy zajistit sami. Někteří si podle ředitelů přinesli samotesty, další potvrzení z veřejných testovacích míst. V ZŠ Vratislavova se to podle ředitele týkalo dvou ze zhruba pěti desítek zaměstnanců, v Malostranské ZŠ podle Ledvinky asi deseti procent lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa