Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odstavené autobusy, ztráty a odchod lidí. Zájezdovou dopravu v Česku dál ničí covid

Autor: ČTK - 
1. září 2021
12:28

Situace v autobusové zájezdové dopravě se nelepší. Dopravci jsou nyní zhruba na pětině obratu, který měli před vypuknutím koronavirové krize. Provozovatelé proto museli kvůli chybějícím zakázkám značnou část autobusů odstavit nebo prodat pod cenou. Velké části dopravců navíc odcházejí zaměstnanci, kteří jim po obnovení poptávky budou chybět. Na dotaz ČTK to dnes uvedli zástupci iniciativy zájezdových dopravců Za autobusy. Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady zhruba 9000 autobusů.

„Aktuální situace v nepravidelné autobusové (zájezdové) dopravě je v podstatě stejná jako v loňském roce a dá se přirovnat k situaci větších pražských hotelů. Oproti normální době, tedy roku 2019, bude za rok 2021 pokles obratu v našem oboru stále v celorepublikovém průměru jistě 70 až 80 procent,“ popsal situaci zakladatel iniciativy Jiří Vlasák.

Poukázal na pokračující vrácení nebo zabavování autobusů leasingovým společnostem, velká část vozů je pak uložená v depozitu. Nejhůře jsou na tom podle něj dopravci s novějšími autobusy, kteří musí často bez výdělků splácet úvěry a leasingy za autobus. Při prodejích se musí podle iniciativy dopravci spokojit často s cenou na přibližně 60 procentech jejich skutečné hodnoty. Dlouhé odstavení autobusů má navíc za následek jejich zvýšenou poruchovost. „Můžeme říci a nebudeme přehánět, že se z kvalitních autobusů, do kterých jejich majitelé investovali miliony, stávají téměř bezcenné vraky,“ podotkl Vlasák. Škody na autobusech podle něj nyní dosahují stovek milionů korun.

Situaci mnoha dopravcům oproti loňsku navíc ztěžuje postupný úbytek řidičů, se kterými už po obnovení poptávky nebudou moci počítat.

Důvodů špatné situace v zájezdové dopravě je ovšem podle iniciativy více, nejde jen o následky pandemie. Iniciativa v této souvislosti zmiňuje například vyšší DPH či silniční daň oproti pravidelné dopravě nebo dotace pro jiné obory. „Tyto nerovné podmínky fakticky devalvují hodnotu naší služby v očích zákazníků. Důsledkem je to, že školní skupiny vozíme asi desetkrát dráže než linková doprava,“ dodal Vlasák. Beze změn nejsou podle něj dopravci schopni se současnou situací něco udělat.

Stát mezi zájezdové dopravce v závěru loňského roku rozdělil přes 932 milionů korun. V létě pak ministerstvo dopravy připravilo další dotace za zhruba 380 milionů korun. Výši podpory přitom rozpočítává podle počtu autobusů, jejich ekologické třídy a počtu sedaček. Podle iniciativy je pomoc státu klíčová, v současné výši však podle ní nebude spásou. „Za každou pomoc státu jsme však v naší situaci vděční, ministru dopravy jsme již několikrát poděkovali. Rozumíme, že pomoc státu nemůže být donekonečna. Nepochopitelné je ovšem to, že stát po našich mnoha upozorněních a urgencích nenarovnal podmínky zájezdové dopravy s dopravou pravidelnou,“ dodal Vlasák.

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 1. září 2021 13:11 )

covid nic neničí. Covid je v pohodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa