Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemocnice znovu plní covidoví pacienti. Ostatní čekají na volné lůžko hodiny v sanitkách

Autor: tsv - 
11. srpna 2021
22:50

Waleští sanitáři se psychicky hroutí, kvůli přeplněným nemocnicím nemohou vyjíždět na pomoc těm, kteří to nejvíc potřebují. Před dveřmi urgentního příjmu stojí fronty sanitek, které čekají, až si od nich lékaři převezmou pacienta. Za dvanáctihodinovou směnu stihnou dva případy, zbytek dne prosedí v autě. Jedním z důvodů je i rostoucí počet covidových pacientů O nešťastné situaci napsal server BBC.

Osian Roberts se v posledních týdnech potýká nejen se stresem z práce, ale i s pocitem zklamání. „Víme, že jsou lidé v komunitě, kteří volají o pomoc a sanitku, ale hodně ambulancí čeká tady před nemocnicí. Připadám si, jako bych komunitu zklamal. I když děláme, co můžeme, víme, že lidé čekají na sanitky a my se k nim nemůžeme dostat,“ říká zdrcený paramedik. Kvůli mnohahodinovému zdržení musí také často čelit naštvaným pacientům. „Když se k nim dostaneme, jsou naštvaní a ptají se, kde jsme byli.“

Přeplněné nemocnice mohou momentálně přijmout jen tolik lidí, kolik ten den propustí. Pacienti se tak doslova vyměňují po jednom. „Takhle to nikdy dřív nebylo. Vždycky jsme přivezli pacienta a po patnácti minutách byli zas na cestě,“ vzpomíná Osian. „Zvládli jsme deset výjezdů za směnu, teď stíháme dva. Je to demoralizující.“ Pacientovi poskytne nemocniční personál základní péči, pokud ale jeho stav vyžaduje pobyt v nemocnici, musí počkat v sanitce, dokud se neuvolní některé z lůžek. To může trvat několik hodin.

Pět a půl hodiny na telefonu

S problémem se potýkají i operátoři linky 999, kteří přes telefon poskytují rady v případě pohotovosti a vysílají paramediky. Na lince v jednu chvíli čekají desítky lidí.

„Nikdy nebylo rušněji než letos,“ říká vedoucí operátorů Ceri Robertsová, své práci se věnuje přes 20 let. „Srpen je vždycky rušný, ale tentokrát nemáme žádný oddech. V tuto chvíli čeká na lince 24 hovorů, nejdéle teď čeká člověk už pět a půl hodiny.“ Často se čekací lhůta ještě prodlouží.

„Je to srdcervoucí. Můžete jít domů ze směny a vrátit se druhý den a zjistit, že někteří pacienti pořád čekají. Soucítíte s nimi a říkáte si, co kdyby to byl můj rodič nebo člen rodiny?“ svěřuje se Robertsová.

Nátlak na paramediky tento rok podle Robertsové způsobilo hned několik faktorů. Kromě plných nemocnic, které se musí vypořádat s pacienty s covidem, také letos zůstalo v zemi mnohem více lidí než obvykle. Místní nevyjíždí na dovolenou do zahraničí, naopak mnoho Britů z jiných koutů země vyrazilo na prázdniny právě sem. „Momentálně je tu trojnásobek obvyklé populace,“ říká sanitář Hefin Jones.

Jones s Robertsovou žádají veřejnost, aby více přemýšlela před tím, než zavolá ambulanci. „Volají nám lidé kvůli spálení od slunce nebo křeči v noze. Kdyby lidé před telefonátem více uvažovali, znamenalo by to, že by pacient, který čeká pět hodin, mohl dostat potřebnou péči do deseti nebo dvaceti minut,“ řekl novinářům Jones.

Kvůli nesmírnému nátlaku, kterému poslední rok a půl sanitáři čelí každý den, končí víc zaměstnanců než kdy dřív. Personál je demotivovaný. „Všichni jsme tu tak trochu zlomení. Hodně kolegů se teď uchází o jinou práci, nebo už úplně opustili ambulantní službu. Je to ohromná ztráta, protože to jsou dobří, kvalifikovaní a zkušení lidé,“ uvedla pro server zdravotnice Joanne Martinová.

„Nemáme teď před sebou pozitivní budoucnost a hodně lidí zvažuje své možnosti,“ dodala.

Podle šéfa waleských sanitářů Jason Killens se nyní oddělení snaží nabírat a zaškolovat tolik lidí, kolik jen může. Noví rekruti ale budou mít šanci pomoci až v zimních měsících.

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rezacek ( 11. srpna 2021 23:58 )

Ví někdo náhodou, jaké je procento očkovaných?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa