Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

13 pacientů na JIP zemřelo při požáru. A děsivých 2263 obětí viru za jediný den v Indii

Autor: ČTK - 
23. dubna 2021
09:59

Nejméně 13 pacientů s covidem-19 přišlo o život při požáru, který vypukl dnes ráno na jednotce intenzivní péče v nemocnici na předměstí Bombaje, finanční metropole Indie. Indie vedle toho zaznamenala další smutný rekord. 332 730 nově potvrzených případů nákazy a 2263 úmrtí za jediný den.

„Na jednotce intenzivní péče bylo 17 pacientů, když požár vypukl. Třináct z nich zemřelo, čtyři byli převezeni do jiného zařízení,“ citovala agentura AFP mluvčího hasičů.

V nemocnici bylo tou dobou 90 pacientů. Ti, kteří potřebují kyslík, byli převezeni do jiných nemocnic v okolí. Příčiny požáru se zjišťují, uvedla agentura AP. Premiér Naréndra Módí tuto událost označil na twitteru za tragickou a schválil výplatu odškodnění rodinám obětí.

V indickém státu Maháráštra, jehož správním střediskem je Bombaj, úřady zaznamenaly masivní přírůstek případů nákazy koronavirem. Situace je zde nejhorší v celé Indii, poznamenala AP. Připomněla, že ve středu v jedné z nemocnic v tomto státu zemřelo 24 pacientů s covidem-19, kteří byli napojeni na plicní ventilaci, ale došel jim kyslík kvůli úniku ze zásobníku. V Bombají 26. března přišlo o život devět pacientů z covidové jednotky kvůli požáru.

Indie se potýká s nedostatkem lůžek v nemocnicích i kyslíku pro pacienty nakažené koronavirem. Agentura Reuters uvádí, že velká zdravotnická zařízení upozorňují, že nejsou schopna přijímat další nemocné a do zásobování kyslíkem se zapojila policie. Skupina Max Healthcare, pod niž spadá síť nemocnic na severu a západě Indie, dnes na twitteru požádala o nouzové dodávky kyslíku do nemocnic v Dillí.

„S politováním informujeme, že zastavujeme příjem nových pacientů v Dillí do doby, než se stabilizují dodávky kyslíku,“ uvedla skupina. Reuters píše, že podobné informace od samotných nemocnic nebo od lidí se v posledních dnech objevují na sociálních sítích v celé zemi. Přetížené jsou i pohřební služby a krematoria. V zemi se šíří pocit, že každý musí bojovat o přežití sám a chránit své blízké.

Indie zaznamenává v současnosti největší přírůstky nakažených na světě, za poslední den jich přibylo rekordních 332 370. Zemřelo 2263 pacientů s covidem-19, což je nejvíce během jediného dne.

Podle expertů stojí za novou vlnou epidemie v Indii dvojitá mutace koronaviru, která je podstatně nakažlivější než původní varianta. Vláda premiéra Naréndry Módího ale také čelí kritice, že polevila v ostražitosti a povolila konání obřích předvolebních mítinků a pořádání náboženského festivalu, který přitáhl statisíce věřících. Kabinet vyhlásil přísná karanténní opatření loni během počáteční fáze pandemie, ale ta tvrdě dopadla na zranitelné vrstvy obyvatel, jako jsou nádeníci nebo dělníci migrující za prací.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa