Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Letenky jen pro očkované: Velká země zakáže cestování lidem bez vakcíny, chystají se i další

Autor: tsv, ČTK - 
29. července 2021
14:49

Pákistán od prvního srpna zakáže leteckou dopravu pro všechny, kdo se nebudou moci prokázat certifikátem o prodělaném očkování proti covidu-19. Bude také vyžadovat, aby se do 31. srpna nechali očkovat všichni zaměstnanci ve veřejném sektoru, informovala dnes agentura Reuters.

Pákistánská vláda dnes oznámila celou sérii dalších omezení v rámci boje proti koronaviru. Od prvního srpna nebudou moci nenaočkovaní lidé vstoupit do vládních úřadů, škol, restaurací a nákupních středisek. Učitelé a žáci starší 18 let, stejně jako zaměstnanci veřejné dopravy a obchodů, se budou muset nechat očkovat do konce srpna.

Stejně jako řada dalších zemí jihovýchodní Asie zažívá Pákistán v poslední době nárůst počtu nakažených, především kvůli šíření varianty delta. Chatrná pákistánská zdravotní infrastruktura se tak ocitá pod extrémním tlakem.

Po pomalém začátku se vláda snaží urychlit očkování; ve středu bylo v 220miliónové zemi podáno 850 000 dávek vakcíny a cílem je očkovat milión lidí denně. Podle oficiálních údajů už bylo plně očkováno téměř šest miliónů lidí a alespoň jednu dávku vakcíny dostalo téměř 28 miliónů obyvatel.

Za posledních 24 hodin Pákistán zaznamenal 4497 nových případů a 76 úmrtí; od začátku pandemie v Pákistánu zemřelo 23 209 lidí nakažených covidem-19.

Zákaz nastolí i australské aerolinky, Amerika bojuje proti diskriminaci

Australské aerolinky Quantas chtějí po otevření hranic země znemožnit cestu všem mezinárodním cestujícím, kteří nemají dokončené očkování. Proti novému pravidlu se však postavil premiér Scott Morrison, který společnost upozornil na zaměstnanecká práva. „Tohle je špatné rozhodnutí pro Austrálii. Takhle věci neděláme,“ řekl v rádiu 3AW. „Všechna rozhodnutí firem musí být v souladu s našimi zákony,“ doplnil.

Podle šéfa Quantasu Alana Joyce se k nařízení přikloní i ostatní země světa. Zmínil Island a Izrael. Pro všechny pracovníky v letectví chce povinné očkování a žádá vládu, aby je zařadila do prioritní skupiny.

Podle americké televize CNBC je nařízení povinného očkování pro všechny cestující do jiné země velmi pravděpodobné. K uvedení pravidla v platnost dojde podle Sharony Hoffmanové z medicínsko-právnického centra americké univerzity ihned, jakmile bude k vakcínám volný a neomezený přístup pro všechny sociální a věkové skupiny. Mezi prvními zeměmi, které se k nařízení přikloní, bude podle ní Nový Zéland.

Američtí republikáni začali nedávno tlačit na Bidenovu vládu, aby odsouhlasila nový zákon chránící neočkované občany před diskriminací. Pro nevakcinované chtějí stejné měřítko právního a sociálního zabezpečení jako v případě rasových, náboženských a genderových záležitostí. O věci napsal server Axios.

Takový zákon zatím schválil stát Montana, který zavedl přísný zákaz upírat neočkovaným pohoštění, ubytování či jakékoli jiné služby. Diskriminováni nesmí být ani v zaměstnání, ve školách či ve zdravotních a jiných sektorech.

Proti zvýhodňování očkovaných se staví i někteří Češi. Na internetu byla již dříve spuštěna sbírka na „žalobu k zastavení šikany neočkovaných proti covidu-19“. Podle původců sbírky se česká vláda malými krůčky snaží postupně drasticky znevýhodnit nevakcinovanou část společnosti a přes nová nařízení donutit všechny k očkování bez nutnosti právního nařízení, které by šlo proti svobodám občanů.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lucie13 ( 30. července 2021 11:35 )

přesně tak to je, očkování nechrání před nákazou, jen má být mírnější průběh, takže nákazu budou hlavně přenášet naočkovaní, protože ostatní se budou muset prokázat negativním testem.
Je to postavené celé na hlavu, teď na štěstí to je opravdu v rámci “rýmičky”, protože v nemocnici je pár lidí. Takže je tady rozruch jen kvůli pozitivně testovaným, kterým to ale očividně nic nedělá

gnr54 ( 30. července 2021 09:29 )

Tak si ty letenky strčte...však víte kam

laskava ( 30. července 2021 07:35 )

No nevím nevím, jestli někoho přesvědčí k očkování let do Pákistánu.

frantacizek ( 29. července 2021 17:43 )

no jestli nám tu cestu bude muset ukázat Pakistán a nějaký místní ajatolláh, tak to je pěkný...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa