Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Virolog Černý: Na český Den svobody je brzy, musíme očkovat. Skeptické je i ministerstvo

Autor: Nikola Forejtová - 
1. srpna 2021
05:00

Ode Dne svobody ve Velké Británii již uplynuly téměř dva týdny. I přes varování expertů ale nenastal černý scénář a nákaza nepostupuje, naopak spíše stagnuje. Důvodem je podle osloveného virologa Jiřího Černého a podle ministerstva zdravotnictví vysoká proočkovanost Britů. Na české velké rozvolnění je tak ještě brzy, s vakcinací jsme totiž oproti Spojenému království pozadu a unáhlené opouštění od pravidel by nás mohlo v budoucnu přivést do problému. 

Velké rozvolnění, které bylo ve Velké Británii pojmenováno jako Den svobody, nastalo 19. července. Tamní premiér Boris Johnson k němu přistoupil i přes varování expertů, že by se mohla epidemická situace zhoršit - především kvůli převaze varianty delta. Přesto se otevřely noční kluby, zrušilo pokutování za nenošení roušek a zrušila se i povinnost prokazovat se QR kódem při vstupu na hromadné akce. 

Skeptický byl i český virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity. „Na druhou stranu sem si říkal, že Velká Británie dělá takový světový experiment. Nemůžeme totiž zůstat do konce života zavřený v proticovidových opatření, které jsou ale důležité, aby nám neumíralo větší množství lidí,“ komentuje rozvolnění ve Velké Británii pro Blesk Zprávy. 

Británie hlásí pokles, pomáhá očkování?

Nyní hlásí Británie dramatický pokles pozitivních testů. To je zatím velmi dobrým signálem pro celý svět. Ukazuje totiž, že nejspíše funguje kombinace očkovaných a „promořených“ obyvatel, jak podotýká dále Černý. „Covid je nebezpečný v tom, jak rychle se šíří a jak zahlcuje zdravotnický systém. Vzhledem k tomu jak to vypadá ve VB se ale ukazuje, že kombinace dostatečné proočkovanosti a přirozeně získané imunity zatím chrání před velkým náporem dalších pacientů nebo umírajících,“ uvádí. 

A jak to aktuálně ve Velké Británii vlastně vypadá? Předchozí neděli hlásila země 49 tisíc případů a o týden později „jen“ 29 173 případů, což bylo vůbec poprvé od 6. července, kdy počty nově nakažených klesly pod 30 tisíc. Stagnující trend zatím pokračuje. V pondělí totiž přibylo 24 tisíc případů a ve středu 28. července to bylo 25 tisíc případů. 

„Po pěti dnech tohoto klesajícího počtu to vypadá jako uklidňující trend. Pokles je mnohem dramatičtější, než se očekávalo. Několik vědců varovalo před katastrofou, ale tato čísla silně naznačují opak,“ konstatoval k tomu o víkendu profesor medicíny University of East Anglia Paul Hunter, jak informuje server Daily Mail.

Podle Černého by byla vynikající zpráva, kdyby tento „experiment“ dokázal, že se mohou proočkované státy postupně vracet do normálního života. „Nutno podotknout, že VB má vysokou proočkovanost,“ konstatoval Černý. V současnosti je zde plně naočkováno na 70 % obyvatel, přes 80 % pak má alespoň první dávku. Právě 70 % je podle expertů hranicí, kdy se dá mluvit o kolektivní imunitě. 

Černý: Rozvolnění v ČR může přinést problémy

V Česku jsme na tom s proočkováním zatím hůře. K 30. červenci 2021 je plně vakcinováno 4 777 035, což je necelá polovina populace. Alespoň jednu dávku pak má 5,4 milionů lidí. I to je jeden z důvodů, proč se Dnu svobody v ČR jen tak nedočkáme. „ČR ještě nemá takovou úroveň proočkovanosti, jako Velká Británie, která si rozvolnění tedy může dovolit. Budeme však velmi pozorně sledovat, co toto velké rozvolnění udělá s jejich epidemickou situací,“ okomentovala pro Blesk Zprávy rozvolnění tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. 

„Skutečně potřebujeme ještě zvýšit úroveň proočkovanosti alespoň na tu úroveň, jakou měla VB v době, kdy začala rozvolňovat. Je tedy i důležité, abychom měli představu o tom, jakou úroveň imunizace máme. Určitě bych doporučoval menší studii o výskytu protilátek,“ myslí si také Černý. 

Čím více proočkovaná a promořená populace je, tím hůře se totiž virus šíří. Dalo by se řící, že kličkuje mezi lidmi a hledá, kde se uchytit. „Protože nakazitelní mizí z populace, tak na ně vlastně virus nemůže a epidemie nemá šanci se rozjet a nabrat vysoké obrátky,“ vysvětluje expert. Nutno podotknout, že některé varianty jsou proti očkování odolné, i tak ale vakcinace pomáhá tomu, aby se člověk případně vyhnul těžšímu průběhu.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Ačkoliv podle Černého britský „experiment“ vypadá nadějně, pořád musíme počítat s tím, že budeme za další dva týdny rozumnější. „Zhoršení se ale zatím neukazuje,“ dodává s poznámkou, že nerostou čísla i přesto, že ještě pár dny doznívaly oslavy po mistrovství Evropy ve fotbale. 

„Pro nás je nyní důležité, abychom s rozvolněním nepolevili s intenzitou očkování, ale bohužel to vypadá, že polevujeme a to by nám mohlo zadělat na velké problémy. Rozvolníme když na to nejsme připraveni a může se objevit nová varianta, která bude odolnější proti protilátkám. Je tak velmi důležité, abychom pečlivě monitorovali situaci a zjišťovali množství nakažených a sekvenovali,“ pokračuje Černý pro Blesk Zprávy. 

Očkovat, testovat, sekvenovat

Testování a sekvenování pozitivních vzorků je důležité především proto, abychom věděli, jaké v Česku převládají varianty koronaviru a zdali virus nemutuje tak, aby překonával protilátky. I proto se znatelně rozšířila síť sekvenačních center, jak podotýká pro Blesk Zprávy Štěpanyová za ministerstvo. 

Štěpanyová dodává, že ministerstvo zdravotnictví ČR je velmi obezřetné k šíření nových rizikových variant a proto i nastavuje přísné podmínky pro návrat ze zahraničí a rovněž například nechává povinnost nosit respirátor ve vnitřních prostorách. „Nošení respirátorů je jedno z důležitých opatření před šířením infekčních kapének a  je tak důležitým prostředkem pro zamezení šíření onemocnění. Při dodržování tohoto opatření můžeme velmi dobře předcházet šíření onemocnění a i z tohoto důvodu ho nyní zachováváme ve vnitřních prostorách, a to i v kontextu šíření mutací a zvýšené cestovatelské aktivity v průběhu léta,“ uzavírá mluvčí. 

Česko nicméně jisté rozvolňování čeká, a to od 1. srpna jak oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády. To sebou přinese například zvýšení kapacity na kulturních akci. 

Jirik-ta ( 1. srpna 2021 10:39 )

Co pořád buzerujete. Máte obavy z toho, že když se to neproočkuje, že to bude vypadat, že vakcína není potřeba Že velká skupina lidí to zvládla bez vakcíny a opatření.

Jirik-ta ( 1. srpna 2021 10:35 )

Tak se očkujte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa