Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi trikem obcházejí samoizolaci po návratu z dovolené. Hrozí jim až milionová pokuta

Autor: tsv, ula, trm - 
12. června 2021
05:00

Češi ve velkém kašlou na pravidla platná po příjezdu z dovolené z tmavě červených zemí a úmyslně se vyhýbají povinné samoizolaci, ze které se mohou „vykoupit“ negativním PCR testem. Pokud vyjedou například do populárního Egypta nebo Tuniska se zahraniční cestovní kanceláří, obejdou povinnost tím, že buď vůbec nevyplní příjezdový formulář, nebo tam cílovou dovolenkovou destinaci zamlčí. Týká se to hlavně odletů z Polska, Německa a Rakouska. Spoléhají tak na to, že na ně hygienici „nedosáhnou“. Ministerstvo zdravotnictví ale varuje – dopouštíte se přestupku, pokuta může být až milion korun. A experti volají po tvrdších kontrolách i přísnějších opatřeních.

„Předevčírem přílet z Hurghady do Katowic. Nikdo nechtěl žádný test ani v žádné karanténě doma nesedíme. Při kontrole jsme jen ukázali pasy, vzali kufry a jeli domů. Žádná karanténa není třeba, přestaňte strašit lidi.“

Tohle je jeden z desítek příspěvků, které si lidé vyměňují v cestovatelských skupinách a radí si, jak podvádět s pravidly pro návrat ze zemí, které jsou na českém semaforu tmavě červené. Turista David přitom v Egyptě strávil dva týdny.

Češi obcházejí nařízení při návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy a chlubí se s tím na sociálních sítích Češi obcházejí nařízení při návratu ze zemí s vysokým rizikem nákazy a chlubí se s tím na sociálních sítích | Reprofoto Facebook

Při příletu do Polska, Německa nebo Rakouska Češi začali ve velkém zneužívat mírnějších podmínek. Pokud by totiž přiletěli z tmavě červené země do Česka, museli by už u pasové kontroly odevzdat negativní test a příletový formulář, ke kterému mají přístup i hygienici. Klidně i několik týdnů zpětně mohou dohledat, zda si dovolekář „odseděl“ samoizolaci nebo se podrobil PCR testu nejdříve pět dní po návratu. 

Odhalit výtržníky je skoro nemožné

Ministerstvo zdravotnictví varuje, že za porušení cestovatelských podmínek hrozí vysoká pokuta. „Každý by si měl uvědomit, že v případě porušení povinnosti vyplnění elektronického Příjezdového formuláře či nedodržení takzvané samoizolace, se dopouští přestupku, za který hrozí pokuta až do výše 1 000 000,- Kč,“ řekl Blesk Zprávám Martin Novotný z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví. Zároveň ale připouští, že úřady mají omezenou možnost, jak to zjistit.

Po striktnějších kontrolách dovolenkářů, kteří se vrací z rizikových zemí, volá i skupina expertů MeSES. Navrhuje test do 48 hodin po návratu a celkem dvakrát v průběhu nařízené karantény. „Celý proces návratu z rizikové destinace by přitom měl být důkladně kontrolován,“ řekla viroložka Ruth Tachezy pro Český rozhlas. „Velice často slyšíme a vidíme na sociálních sítích, že lidé některá striktní pravidla nedodržují a považují to za nějaké vítězství nad systémem,“ hněvala se.

Navíc v Česku jsou první podezření na další, zatím nepříliš známé mutace, včetně té, která dostala pracovní název egyptská. Výjimečné není ani to, že se turisté v Egyptě nakazí, cestovní kanceláře evidují desítky takových případů.

Epidemiolog Rastislav Maďar se domnívá, že někteří lidé nyní epidemii podceňují, nenosí ochranu nosu a úst tam, kde je povinná, nedodržují vzdálenosti nebo s cílem vyhnout se karanténě podvádí při cestování a neuvádějí, z které země skutečně cestují. Podle Maďara je ale stále důvod k opatrnosti. Ohniska covidu v Africe podle něj ještě nějakou dobu budou, také některé asijské země na tom s očkováním nejsou tak daleko.

Pravidla pro návrat z rizikových zemí

Pro cestování do zemí s vyšším (tmavě červená) až extrémním (černá) rizikem nákazy platí pro Čechy zpřísněné podmínky při návratu. V případě, že člověk v posledních čtrnácti dnech strávil v dané lokalitě více než 12 hodin, je povinen před návratem zpět do země svou cestu oznámit příslušné krajské hygienické stanici, a to za pomoci elektronického tzv. Příjezdového formuláře (jeho vyplnění je povinné v případě vycestování z Česka pokaždé, ať už se jedná o jakoukoli destinaci). Po příjezdu musí Čech podstoupit PCR test, který si však platí on sám, a to v rozmezí pátého a čtrnáctého dne od návratu.

Elektronický Příjezdový formulář, který je třeba vyplnit v případě vycestování z ČR Elektronický Příjezdový formulář, který je třeba vyplnit v případě vycestování z ČR | Reprofoto mzcr.cz

Největší problém pro zdivočelé turisty představuje povinnost nástupu do samoizolace, ve které musí zůstat, dokud nezískají informaci o negativním výsledku testu. Pohybovat se mimo domov mohou podle opatření Ministerstva zdravotnictví výhradně s neustále nasazeným respirátorem a pouze v případě nutné cesty do zdravotnického či sociálního zařízení, na pohřeb nebo v rámci vyřizování neodkladných úředních záležitostí.

Mezi země s velmi vysokým výskytem nemoci covid-19 patří momentálně Egypt, Turecko a Tunisko. Jako státy s vysokou mírou rizika klasifikovalo ministerstvo Francii, Belgii, Chorvatsko, Nizozemí, Španělsko, Švédsko, Slovinsko a další. Naopak za země s nízkým rizikem nákazy je považována Austrálie, Malta, Nový Zéland, Island, Izrael a jiné. Sousední země Česka všechny spadají do kategorie států se středním rizikem nákazy. Od pondělí 14. června se to ale změní - například sousední Polsko bude zelené, Chorvatsko zoranžoví.

miasek ( 12. června 2021 22:10 )

Testy maji byt zdarma a problem by byl vyresen!!!!

Markéta Fourová ( 12. června 2021 19:55 )

Beztak to napsal jen nějaký tlučhuba co sedí doma u PC a nudí se😂😂

sasajebedokopce ( 12. června 2021 18:59 )

Nepoučuj jiné, jsi-li sama tupá!

sasajebedokopce ( 12. června 2021 18:55 )

Bureš je ten komunistický estébák,


kterého tak blahořečíš!

sasajebedokopce ( 12. června 2021 18:54 )

Tak je to vždycky, když nejsou argumenty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa