Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Počasí jim nepřeje: Provozovatelé bazénů zvažují, jestli od pondělí zahájí venku provoz

Autor: ČTK - 
25. května 2021
13:42

Provozovatelé bazénů podle své asociace zvažují, zda od pondělí venkovní provoz zahájí, nebo s tím počkají až na otevření vnitřních prostor. Vzhledem k trvajícím omezením a nepříznivému počasí by takové fungování mohlo být velmi ztrátové. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar. Provozovatelé bazénů podle viceprezidenta České unie cestovního ruchu a Svazu léčebných lázní Martina Plachého loni za jarní uzavření nedostali žádné kompenzace kromě příspěvku na mzdy, podzimní náhrady pokryly kolem 30 procent nákladů. Zda některé bazény už zůstanou zavřené, se ukáže v červnu, sdělil ČTK.

Vláda v pondělí rozhodla, že venkovní bazény budou moci od 31. května otevřít, zaplnit budou smět maximálně 50 procent kapacity. Návštěvníci s výjimkou dětí do šesti let se budou muset u vstupu prokázat negativním testem na koronavirus, kdy PCR test platí sedm dní od odběru a antigenní 72 hodin. Platný bude také certifikát o očkování nebo doklad o prodělání nemoci covid-19 v uplynulých 180 dnech. Ve vnitřních prostorech umělých koupališť budou moct lidé využít jen šatny.

Česká unie cestovního ruchu podle Plachého vítá rozvolnění směrem k bazénům, jedná se podle něj ale o malý krok. „Většina celoročně provozovaných bazénů je postavena na vnitřních bazénech a otevřít tak bude moct je nepatrná část z nich. S ohledem na chladné počasí a omezení některé infrastruktury v bazénech, jako jsou vnitřní sprchy, lze očekávat menší zájem ze strany klientů o venkovní bazény,“ řekl.

Bazény a bazénová centra byly podle Plachého kvůli pandemii uzavřeny přes 300 dní bez jakékoliv možnosti přivýdělku. V době odstávky nadále ale měly velké energetické a provozní náklady a ztráty tak budou enormní.

Košnar dříve ČTK řekl, že náklady všech bazénů nad 25 metrů za každý den uzavření činí přibližně 6,6 milionu korun. Například nejnavštěvovanější tuzemský aquapark Aquapalace Praha za každé uzavření a opětovné otevření zaplatí podle své generální ředitelky Vladany Horákové zhruba dva miliony korun. Horáková minulý týden ČTK také řekla, že vzhledem k současnému vývoji epidemie nevidí důvod, proč by vnitřní bazény nemohly otevřít zároveň s venkovními.

Vláda původně uvedla, že protiepidemická opatření bude rozvolňovat prostřednictvím šesti balíčků. Určující měl být počet nakažených za sedm dní na 100.000 obyvatel. S fungováním bazénů, saun či wellness se počítalo od chvíle, kdy počet nakažených klesne pod 50 na 100.000 lidí. V České republice je nyní 43 potvrzených případů koronaviru na 100.000 obyvatel. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí řekl, že otevření bazénů či saun, stejně jako vnitřních prostor restaurací se řeší. Nejdéle by mělo nastat od 14. června.

Uživatel_5545637 ( 20. září 2021 20:49 )

Sice už je teplému počasí nejspíš konec, ale to neznamená, že byste si nemohli pořídit dětský bazének na další léto. Tady mají plno druhů, dokonce i muchomůrku. Ze zvířátek tu je labuť, krab, mají i bazének s rodinnými křesílky a třeba i bazénky s pohádkovými motivy, například Ledové království nebo Máša a medvěd.

Uživatel_5545637 ( 20. září 2021 20:48 )

Sice už je teplému počasí nejspíš konec, ale to neznamená, že byste si nemohli pořídit dětský bazének na další léto. Tady mají plno druhů, dokonce i muchomůrku. Ze zvířátek tu je labuť, krab, mají i bazének s rodinnými křesílky a třeba i bazénky s pohádkovými motivy - http­s://ww­w.det­skeba­zenky­.cz/ka­tego­rie/d­etske-bazenky-1/, například Ledové království nebo Máša a medvěd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa