Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinky z vlády přehledně: Od 24. 5. otevřou hotely či kina. A změny u škol a kroužků

Aktualizováno -
17. května 2021
17:39
Autor: ČTK, Mii, simao - 
17. května 2021
11:31

Vláda dnes opět řešila řadu covidových témat. Od 24. května budou moci otevřít hotely či penziony a další ubytovací kapacity v Česku. Upravují se podmínky pro sportování uvnitř i fanoušky sportovních a kulturních akcí. Definitivně skončí rotace na základních školách v celém Česku. Jaké jsou další novinky?

Co se změní od 24. května

» Uvolní se v plném režimu ubytovací zařízení. Tedy bez omezení kapacity. Hosté se budou muset prokázat při příjezdu negativním testem, očkováním či potvrzením o prodělání covidu v posledních 90 dnech.

» Od 24. května budou bez rotací druhé stupně ZŠ v celém Česku. Dojde tak i na rozvolnění ve zbývajících krajích, které k tomu ještě nemohly přistoupit toto pondělí.

» Také střední školy se mohou vrátit k plné teoretické výuce. I zde se bude muset 1x týdně testovat antigenními testy, stejně jako u základek.

» Základní umělecké školy budou moci otevřít bez omezení pro otestované děti, v případě, že půjde o skupiny dětí bez testů, bude se moci výuky zúčastnit max. 10 žáků.

» Rozšíří se možnosti návštěv na kulturních a sportovních akcí. U akcí venku bude moci být až 1000 diváků (ale max. poloviční kapacita hlediště), uvnitř 500 diváků.

» U vzdělávacích akcí (např. kongresy) či u kroužků bude moci být venku 100 účastníků, uvnitř 50.

» Ve vnitřních sportovištích bude moci být až 30 osob, max. však ve skupině 12 hráčů.

» V zoo či botanických zahradách budou moci návštěvníci vyrazit i do vnitřních pavilonů.

Otevřou divadla i kina

Ode dneška se mohou konat zatím jen kulturní akce pod širým nebem pro maximální počet 700 diváků. Vládní novinka znamená to, že budou moci otevřít i divadla i kina. Divadla už v tomto týdnu začínají hrát představení venku, některá plánují také představení uvnitř od příštího týdne. Velká část scén však čeká až na červen.

Podmínkou účasti na všech zmíněných akcích je a zatím bude buď negativní test, uplynutí 14 dní od dokončeného očkování či maximálně 90 dní od prodělané nemoci covid-19. Oba typy akcí - jak venku, tak uvnitř - mohou navštěvovat jen sedící diváci a musejí nosit respirátor.

Školy v přírodě až později

Co se týče škol v přírodě, podle návrhu, který dnes projednala vláda, tyto akce budou povoleny od 31. května. Podmínkou pro účast na nich bude asi předložení negativního PCR testu z laboratoře, nebo antigenního testu ze školy. Výsledek PCR testu by neměl být starší než 72 hodin. Pokud škola používá antigenní testy, měla by zajistit otestování žáků v den odjezdu a potom každých 72 hodin na škole v přírodě.

Vnitřky restaurací v 1. polovině června?

Otázkou je další vývoj kolem interiérů restaurací a jejich otevření. „Co se týká restaurací, zatím to je předběžný scénář, kdy by se mohly otevřít. A vychází to z toho, že incidence klesá a z toho, že jsme sdělili, že ten zbytek dalších provozoven, které jsou ještě zavřené, budeme pouštět v 1. polovičce června. Kdy tak přesně bude, budeme sdělovat buď příští pondělí, a nebo to následující pondělí,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„V horším scénáři je to přesně polovička (června), v tom o něco lepším by to mohlo být ten týden kolem 7. června,“ podotkl.

Respirátory ve vnitřních prostorech budeme muset nosit dál, naznačil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). „Co se týče nošení respirátorů uvnitř, z našeho pohledu je to nejbezpečnější varianta. Není to kvůli tomu, že by se musely vyprodat. Oni je dodávají dál, tak to bysme si asi moc nepomohli,“ podotkl.

Schválen Národní plán obnovy

Vláda dnes rovněž schválila Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun. Z EU by měl stát získat na investice 172 miliard korun. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Podle Havlíčka půjde na klimatické projekty 41 procent z celkové sumy, podíl výdajů na digitální transformaci má činit 23 procent. Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

„Národní plán obnovy je strategickým dokumentem, kterým Česká republika požádá o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši přibližně 172 miliard korun ve formě grantů. Celková výše investic je plánována ve výši 199,902 miliardy korun, která zahrnuje národní spolufinancování, jehož výše se bude odvíjet od finální výše příspěvku z Nástroje pro oživení a odolnost. Plán podléhá schválení Evropskou komisí a Radou Evropské unie,“ uvádí materiál, který schvalovala vláda.

„Reflektuje to, že míříme ku přidané hodnotě, ke znalostní ekonomice,“ podotkl Havlíček s tím, že jde o rozvoj a transformaci tuzemského hospodářství nejen v období postcovidovém. „Jsem rád, že tento plán byl přijat. Byl přijat jednomyslně a následující postup bude takový, že se okamžitě odesílá do Bruselu,“ dodal Havlíček s tím, že snad již ve druhé polovině roku bude možné čerpat tyto zdroje.

Neusser místo Hniličky

Havlíček na tiskovce potvrdil, že byl vládou jmenován nový předseda Národní sportovní agentury, kterou místo Milana Hniličky povede od 18. května Filip Neusser.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovení nedůvěry.  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. května 2021 12:11 )

Rozumím tomu dobře ? Plán národní obnovy = plán bezuzdého okrádání lidí ?

UFO1 ( 17. května 2021 22:16 )

Pokud jsou všechna opatření na úrovni opatření ve školství je zcela jasných těch vysokých 30 000 obětí, chybí vlade respekt k lidem?

sasajebedokopce ( 17. května 2021 20:39 )

Dobře JIM tak!!!!

faaic ( 17. května 2021 20:07 )

Je to sice krásné, že se otevřou hotely, ale co s toho? Když nejste očkovaný, tak se do hotelu nedostanete. Tak že občané druhé kategorie mají smůlu.

Michal Snobl ( 17. května 2021 13:36 )

Teda já bych byl rád aby se k tomu vyjádřil hambatej Hambáček. Ještě nedávno se vyjádřil ke každýmu prdu a od tý doby co si hraje na étagenta 007 volá domu, nevíme o opatřeních nic. Tihle podvodní šmudlove Hoavníček a Análberger, to je jako kdyby se Prymoula vyjádřil přez hradního pána a zdělil nám to Ovčáček přez fandícího Pandrholu Osvětimanského který to řešil s Kokešem u Nevyjedlého na vrátnici.
Vládní podvodná tlupou vám už nevěří nikdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa