Splachování a zalévání dešťovou vodou: Jednoduchá cesta ke snížení spotřeby vody

V Česku stejně jako v mnoha evropských zemích je stále běžný zvyk splachovat pitnou vodou. Přitom na splachování padne až čtvrtina z celkové spotřeby vody v domácnostech. Když k tomu přidáme ještě třeba praní prádla nebo zalévání zahrady, dostane se až na 50 % spotřeby vody. Přitom právě využití dešťové nebo tzv. šedé vody může spotřebu vody v domácnostech výrazně snížit.

Co je šedá voda:

  • Odpadní voda z domácnosti
  • Nejčastěji voda z umyvadel, vany, sprchy, myčky nádobí nebo pračky
  • Voda, která se dá se po vyčištění znovu využít
  •  Nepatří sem odpadní voda z toalety

Doby nadbytku pitné vody se blíží ke konci. Například v Izraeli, kde se potýkají s mnohem větším suchem, už pitnou vodu ke splachování dávno nevyužívají. Časem se tak nejspíš ze splachování pitnou vodou stane přežitek i v Česku. A Ministerstvo životního prostředí právě na podporu využívání dešťové a odpadní vody v domácnostech připravilo už podruhé dotační program Dešťovka.

Zapojit se do něj mohou majitelé a stavitelé domů, bytů a nově i rekreačních objektů. Státní fond životního prostředí poskytne ze svých zdrojů celkem 440 milionů korun na efektivní hospodaření s dešťovou a odpadní vodou.

Oproti době před 30 lety je spotřeba vody v domácnostech zhruba poloviční. I přesto ale máme ještě co zlepšovat.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Na co můžete získat dotaci z programu Dešťovka: ·       

  • Zachycení dešťové vody na zalévání zahrady – získat můžete dotaci ve výši až 20 000 Kč a k tomu příspěvek 3 500 Kč na každý m³ nádrže. Platí pouze pro už stojící domy, ne pro novostavby.
  • Zachycení dešťové vody na splachování a zalévání zahrady – státní podpora může být až 30 000 Kč a k tomu příspěvek 3 500 Kč na každý m³ nádrže. Podporu mohou využít majitelé stávajících domů i novostaveb.
  • Vyčištění šedé odpadní vody s možným využitím srážkové vody – tady může být dotace až 60 000 Kč. Samotný systém čištění odpadní vody podpoří stát částkou 45 000 Kč. Další příspěvek ve výši 3 500 korun dostanete za každý metr krychlový nádrže. Státní podpora pokryje i náklady na projektovou dokumentaci částkou až 10 000 Kč. Dotace se vztahuje na stávající domy i novostavby.

Dotace na všechny tři způsoby využití dešťové a odpadní vody pokryje maximálně 50 % všech uznatelných nákladů. Žádat o dotaci můžete elektronicky přímo na stránkách Dotace Dešťovka.

Jak systém zachycení a využití dešťové vody funguje         

  • Dešťovou vodu zachytíte na střeše a svedete okapem do nádrže.
  • Srážková voda většinou ještě projde přes pískový filtr do podzemní záchytné nádrže.
  • Použít se dá i nadzemní nádrž. Ta je ovšem náročnější na ochranu vody před přímým sluncem, mrazem i znečištěním.
  • Při kombinovaném využití dešťové vody na splachování i na zalévání zahrady nainstalujete řídicí jednotku, která přepíná zdroj vody.
  • Využití vody zajistí ponorné čerpadlo.
  • Běžné domácnosti stačí nádrž o objemu 4-5 m³.
  • Aby nedošlo ke kontaminaci veřejného vodovodu, rozvod srážkové ani přečištěné vody nesmí být propojený s rozvodem pitné vody.
Víte, že: Dešťová voda je na zalévání zahrady i pokojových květin vhodnější než voda kohoutková? Dešťovka totiž neobsahuje chlor a soli. Je tedy k rostlinám šetrnější. Zároveň je srážková voda také měkčí. Hodí se proto i na praní, jelikož tolik neohrožuje pračku vznikem vodního kamene.

Dešťovka najde své uplatnění především na zahradě při zalévání
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA, odštěpný závod

Jak snížení spotřeby vody nejlépe financovat

Státní příspěvek z programu Dešťovka se vyplácí zpětně až po realizaci projektu. A ne vždy je v rodinném rozpočtu připravená dostatečná finanční rezerva na takové investice. Jedním z možných řešení nedostatku prostředků na ekologičtější bydlení je například Hello EKO půjčka se zvýhodněným úrokem od 3,9 % ročně. Nemusíte čekat, až se podaří dostatek peněz našetřit, máte je k dispozici hned a můžete se pustit do úprav svého bydlení. Nebojte se ani větší administrativní zátěže. S touto půjčkou od Hello bank! získáte i odbornou pomoc s vyřízením dotace a podáním žádosti.

Investice do zařízení na využité dešťové a odpadní vody se vrátí v řádu desítek let. Se státní dotací se návratnost výrazně zrychluje, a to už na 10 let.

Nicméně nejde jen o finance, ale také o ekologii. Efektivním využitím dešťové vody získáte třeba zdroj na zalévání zahrady i v obdobích sucha. Až 50 % z celkové spotřeby pitné vody v domácnosti tak můžete nahradit právě vodou dešťovou. Sníží se tedy nejen vaše náklady, ale mnohem méně zatížíte také životní prostředí.