Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

České řeky jsou plné ryb závislých na pervitinu! Trpí absťáky, nedokáží se pářit ani vyhýbat predátorům

Autor: jel - 
12. července 2021
14:41

V českých řekách údajně plavou ryby závislé na pervitinu. Ten se do vody dostává z kanalizace. Čističky odpadních vod totiž nejsou schopné zbytky léků a drog z moči a stolice zcela odbourat. Závislé ryby pak mění své chování a často se nevyhnou predátorům nebo si nenajdou partnera.

O závislosti ryb na pervitinu v českých řekách promluvil pro britský server Daily Star docent Pavel Horký z České zemědělské univerzity. Podle něj dokonce hrozí některým rybám vyhynutí. 

„Naše výsledky naznačují, že emise nelegálních drog do sladkovodních ekosystémů způsobuje u ryb závislost a mění preference stanovišť s neočekávanými nepříznivými důsledky relevantnosti na úrovni jednotlivce i populace,“ řekl odborník.

Podle něj může chuť na drogy zastínit přirozené potřeby ryb, nebudou pak schopny se pářit nebo si sehnat potravu. Domnívá se, že i nízká hladina drog ve sladkovodních vodách může ovlivnit zvířata, která tam žijí.

Magazín Journal of Experimental Biology publikoval studii, při níž bylo několik desítek pstruhů vystaveno vodě kontaminované metanfetaminem a stejný počet ryb byl v čisté vodě. Tým zjistil, že ta skupina, která byla ve vodě s pervitinem, byla po dvou měsících zcela závislá a poté, co je přesunuli do nekontaminované vody, bylo u pstruhů možné sledovat abstinenční příznaky. Byli výrazně méně aktivní. Což je podle vědců podobné závislosti u lidí a je to známka stresu a úzkosti. Navíc, pokud si mohly ryby vybrat, v jaké vodě stráví další čas, volili tu, ve které byl pervitin.

„Změny chování a preference metamfetaminu v době abstinence souvisí se zbytky drog v tkáních mozku ryb a jsou doprovázeny energetickými změnami,“ doplnil Horký. Uvedl však, že drogová závislost ryb není zcela průkazná. Před touto hrozbou poprvé varovali švédští vědci před deseti lety, ti se zabývali vlivem oxazepamu na okouna.

Drogy rozhodně nesvědčí ani lidem - v galerii se podívejte na děsivé proměny závislých:

sasajedefofyrskopce ( 12. července 2021 19:34 )

hafblaf ( 12. července 2021 15:48 )

Čínu nemusím, ale tresty pro dealery drog jim schvaluji. U nás je nečeká nic špatného, tak proč by neničili životy druhým.

zada ( 12. července 2021 15:27 )

No tak to si naši rybáři a jejich rodiny pochutnají.. ... No a "perspektivní " Piráti nám drogy po volbách ještě zlegalizují.... no nevolte je za "zelenou" přírodu))) Ostantě nikdy jsem neslyšel, že by se Piráti a opozice(když už chtějí drogy zlegalizovat), že by je zajímalo taky čištění odpadníchc vod od léků a drog vylučovaných močí......takže by se vody "zazelenaly", ale jinak.....dobrá budcnost, že mládeži

Zobrazit celou diskusi