Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Oběti covidu v New Yorku dál skladují chladírenské kamiony. Skončí v hromadném hrobě?

Autor: ČTK, for - 
7. května 2021
22:40

Americké město New York dodnes používá mrazírenské kamiony na skladování těl lidí, kteří zemřeli po nákaze koronavirem. Stovky mrtvol jsou takto podle města uchovávány na molu v Brooklynu, zatímco se pozůstalí rozhodují, jak s nimi naložit. Některé ale mohou skončit na hromadném pohřebišti pro těla, k nimž se nikdo nehlásí. Napsala o tom dnes agentura AP.

Mrazírenské přívěsy nejlidnatější americké město jako dočasné márnice nasadilo loni na jaře, když bylo globálně jedním z pandemií nejhůře postižených míst a hlásilo stovky mrtvých denně. Podle neziskové zpravodajské organizace The City se od loňského dubna počet těl skladovaných tímto způsobem v New Yorku ani jednou nedostal pod 500.

Úřad městského soudního lékaře dnes uvedl, že eviduje 750 těl v „dlouhodobém uskladnění“ v přívěsech na molu na konci brooklynské ulice 39th Street. Úřad ve svém vyjádření sdělil, že těla čekají na postup rodinných příslušníků. Vysoce postavená pracovnice úřadu Dina Maniotisová ale ve středu před výborem městského zastupitelstva řekla, že mnohá z těchto těl by mohla skončit na Hartově ostrově.

Tamní městské pohřebiště se stalo jedním ze symbolů epidemie covidu-19 ve Spojených státech poté, co se tam v dubnu hromadně ukládaly do země desítky těl v dřevěných krabicích.

Koronavirus USA: Pohřbívání do masových hrobů na Hartově ostrově u New Yorku Koronavirus USA: Pohřbívání do masových hrobů na Hartově ostrově u New Yorku | Reuters

Během první vlny epidemie New York zkrátil na 14 dní dobu, po níž se tělo zemřelého přesune na Hartův ostrov, pakliže se o něj nikdo nepřihlásí. Později se přešlo k praxi „dlouhodobého skladování“, aby mohli pozůstalí „uložit své blízké k odpočinku podle svého uvážení“, citovala AP mluvčího úřadu soudního lékaře. „S citlivostí a soucitem nadále spolupracujeme s jednotlivými truchlícími rodinami případ od případu,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa