Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praha otevřela nové odběrové místo: Na Mariánském náměstí lze podstoupit PCR test ze slin

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
12:46

Nové odběrové místo na testy na covid-19 dnes otevřel pražský magistrát ve spolupráci s Městskou poliklinikou Praha a Českým červeným křížem na Mariánském náměstí. V nabídce jsou kromě antigenních testů rovněž PCR testy ze slin. Jejich výhodou je kromě snazšího odběru i jejich nižší cena v porovnání s PCR testy, u nichž se vzorek odebírá z nosohltanu. Novinářům to dnes řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě).

„Odběrové stany jsou na Mariánské náměstí umístěné proto, že jsme chtěli lidem usnadnit testování. Místo je v centru města a dostupné všemi linkami metra. Navíc v prostorách stanů, které lze zcela otevřít a vyvětrat,“ sdělila Johnová. Podle radní je právě strach z nákazy při testování jednou z obav, které mnohým lidem brání test na nákazu koronavirem podstoupit, jak zmínila s odkazem na šetření Světové zdravotnické organizace (World Health Organization - WHO).

Podle ředitele Městské polikliniky v Praze Davida Doležila bude odběrové místo otevřené v pracovní dny od 08:00 do 15:30. Kapacita odběrového místa, jehož provoz budou zajišťovat zvláště dobrovolníci z Českého červeného kříže a studenti medicíny, je podle Doležila nyní zhruba 170 testovaných za den. V případě vyššího zájmu je podle ředitele polikliniky možné provozní dobu rozšířit.

Na místě se budou zájemci moci testovat antigenními testy a PCR testy ze slin. Ty budou moci podstoupit lidé indikovaní lékařem i samoplátci, kteří za test zaplatí 620 korun. „Cena je tak zhruba poloviční oproti PCR testům, kde se vzorek odebírá z nosohltanu,“ vysvětlil Doležil. Vyhodnocení testu ze slin bude mít na starost firma Biocev a výsledek bude testovanému oznámený, stejně jako u PCR testu z nosohltanu, do 24 hodin. Za antigenní test samoplátci na místě zaplatí 350 korun.

Nedostatek míst

Podle ředitele Městské polikliniky může nově vzniklé testovací místo pomoci řešit situaci s častým nedostatkem míst pro zájemce o antigenní testy v hlavním městě. Zmínil, že termíny pro podstoupení antigenních testů například v budově Městské polikliniky ve Spálené ulici jsou povětšinou zcela obsazené. Radní Johnová dodala, že s provozem odběrového místa ve stanech umístěných na náměstí v Praze 1 je počítáno i v letním období, pokud bude o testy zájem.

Podle dat na webu ministerstva zdravotnictví je v Praze 80 odběrových míst. PCR testy ze slin začala ve čtvrtek nabízet i Fakultní nemocnice na Bulovce. PCR testy ze slin se používají mimo jiné v některých pražských školách nebo ve firmách.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa