Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Školníci a učitelky řeší zádrhel. Do testování žáků nasadí plata vajíček i ruličky od toaleťáku

Autor: ula, ČTK - 
10. dubna 2021
20:50

Stojánky z krabiček na léky či z role toaletního papíru - tak se zástupci škol připravují na pondělní testování žáků prvního stupně. Některé moravské školy totiž dostaly v testovacích sadách pouze jeden stojánek na dvacet zkumavek. Na problém upozornila na sociálních sítích poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Školy navíc podle ní obdržely manuál k testování ve čtvrtek večer. Řada z nich je podle Valachové natolik nespokojená s testy, které dodal stát, že raději nakupují z rozpočtů škol jiné testy.

„Když nepomůže ministr školství, musí šikovní školníci a učitelé. Děkuji,“ napsala Valachová na facebooku a přiložila fotografie, na které zástupci škol řeší problém, kdy jim v testovací sadě pro 20 dětí dorazil jen jeden jediný stojan na zkumavku.

„Vzhledem k tomu, že moravským školám poslali testovací sady s nepochopitelným jedním stojánkem na zkumavku pro 20 žáků, kteří mají být 1,5 metru od sebe, posílám inspiraci, jak tenhle problém vyřešit. 300 stojánků vyráběl pan školník dvě hodiny,“ stojí na jedné fotografii.

Valachové vzápětí začali učitelé posílat obrázky, jak se s absencí stojánků vypořádávají oni. Vytváří je z plat na vajíčka, krabiček od léků či z ruliček od toaletního papíru.

Zástupci školy si musí vyrábět stojánky na zkumavky. S testovacími sadami pro 20 děti dorazil pouze jeden stojánek Zástupci školy si musí vyrábět stojánky na zkumavky. S testovacími sadami pro 20 děti dorazil pouze jeden stojánek | Archiv Kateřiny Valachové

„V našich školách vrcholí za naprostého nezájmu ministra a vlády přípravy na pondělní otevření. Posíláte mi ukázky improvizovaných postupů, jak se snažíte vyřešit věci, které měl řešit někdo naprosto jiný. Za politiky musím říct: Milí učitelé, už zase jsme vás v tom nechali. Za sebe: Omlouvám se. Díky, že zachraňujete situaci. Co se týká nekvalitních testů - ověřuji stále situaci,“  vzkázala Valachová.

Valachová: Ředitelé raději nakupují jiné testy

„Ředitelé dostali testovací sadu pro 20 dětí, ale máte pravidlo, že děti musí být od sebe během testování 1, 5 až 2 metry, ale roztok máte v jedné lahvičce a tím pádem by všichni chodili k právě k té jedné lahvičce,“ vysvětlila Blesk Zprávám Kateřina Valachová.

„Někteří ředitelé reagují tak, že si sami nakupují jiné testy, které jsou šetrnější. Peníze na ně obvykle berou z rozpočtu školy, které budou pak chybět někde jinde. Manuál k testování dostali ředitelé škol ve čtvrtek večer,“ dodala Valachová.

Šestnáctistránkový manuál k testování popisuje přesný postup při použití testů. Doporučuje organizovat testování v učebně nebo jiných prostorách s možností větrání, při teplotách mezi 15 a 30 stupni Celsia pak ideálně venku. V případě předškoláků či žáků prvních až třetích tříd základních škol má škola při testování umožnit asistenci rodičů, zároveň je ale co nejvíc oddělit od ostatních lidí ve škole a dbát na rozestupy. Pro tyto rodiče bude podle ministerstva platit výjimka ze zákazu vstupu třetích osob do školy.

Podle poslankyně ČSSD navíc řada rodičů s testováním dětí nesouhlasí. Pokud se dítě testování nezúčastní, jeho absenci ve výuce bude škola evidovat jako omluvenou. Škola pro takového žáka nebude muset organizovat výuku na dálku, ale měla by mu podle ministerstva poskytnout přiměřenou podporu, například zadáváním úkolů.

Ředitelé ovšem podle Valachové i přes toto doporučení připravují učitele, že budou pro tyto děti distanční výuku zajišťovat. „Snaží se najít cestu jak pro děti, učitelé, tak i rodiče, nechtějí mít na škole konflikty,“ uvedla Valachová.

Testy z Číny

Z rozhodnutí vlády se v pondělí do lavic vrátí děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci. Na prvním stupni se budou děti po týdnu střídavě učit doma a ve škole. Obnoví se praktická výuka ve středních školách a prezenční výuka ve speciálních školách. Všechny školy, s výjimkou škol určených pro děti zdravotníků, hasičů či třeba policistů, jsou v Česku kvůli epidemii zavřené od 1. března. Celkem je nyní podle dřívějších informací pro potřeby školství k dispozici asi 7,6 milionu testů.

Tento týden rozvezli hasiči ze skladů SSHR do krajů pro školy 4,1 milionu dříve dodaných testů na covid. Do škol zamířilo 2,6 milionu antigenních testů od společnosti Lepu a 1,5 milionu dosud dodaných testů od společnosti Singclean. Oba typy testů jsou vyrobeny v Číně, při testech v Česku nicméně skončily mezi těmi horšími až nejhoršími z hlediska citlivosti.

Video  Šéf ředitelů o hladkém návratu dětí do školních lavic. Zpražil Babiše za zbytečné průtahy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 10. dubna 2021 23:21 )

Úžasné, vzdělaní učitelé jsou kreativní a umí si ve
škole poradit a nečekají jen na nějaké příkazy z hora.
Zvýšení platu si tedy zasloužili. Jen tak dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa