Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hamáček zmínil „obrovskou šanci“ Česka i návrat školáků. Co na Velikonoce chystá policie?

Aktualizováno -
31. března 2021
12:50
Autor: ČTK, vei, kal - 
31. března 2021
10:45

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že Česko má „obrovskou šanci snížit zátěž na naše zdravotníky“ díky ustupující pandemii. Podle něj se situace v Česku uklidňuje, na Moravě je dál komplikovaná, celkově je ale trend pozitivní, a pokud vydrží i přes Velikonoce, může začít být řeč o rozvolnění. Prioritou je návrat školáků, připojil šéf krizového štábu, termín ještě není rozhodnutý. Hamáček upozornil, že situace v řadě dalších evropských zemí se naopak komplikuje, a proto budou ještě nějakou dobu trvat po Evropě cestovní omezení. Protože policisté, hasiči, vojáci i celníci dohlížejí na dodržování opatření bez placených přesčasů, navrhne jim Hamáček odměnu 20 tisíc korun.

„Chtěl bych požádat lidi, aby to vydrželi. Všichni vidíme světlo na konci tunelu,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. Podle něj bylo na začátku 100 až 110 tisíc kontrol denně, nyní jich je 90 až 100 tisíc a obdobně by to mělo být i na Velikonoce. Speciální akce na kontroly alkoholu, které bývají jindy na Velikonoce obvyklé, letos policie neplánuje. „Rádi bychom byli, aby byli policisté více vidět, ale už nemáme kam sáhnout,“ uvedl Švejdar.

„Těch lidí, kteří se snaží porušit předpisy, je málo,“ dodal policejní prezident s tím, že znovu vyzval obyvatele, aby se pokusili ještě pár dní vydržet. „Myslím, že už všichni vidíme světlo na konci tunelu a myslím, že se nám to vyplatí,“ dodal na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu. 

Video  TK vicepremiéra Jana Hamáčka po jednání Ústředního krizového štábu  - ČTK
Video se připravuje ...

„Těm poctivým patří dík. Nezodpovědní musí nést následky. Dokud opatření budou platit, tak je policie bude kontrolovat,“ zmínil Jan Hamáček. Podle něj by to nemělo být tak, že lidé budou víc dodržovat koronavirová opatření jen proto, že je policie víc vidět. „Nikdo snad nechce na poslední chvíli chytit covid,“ dodal.

Odměny pro policisty i hasiče a celníci

Během řešení pandemie dohlíželi na dodržování vládních nařízení policisté, vojáci, ale také celníci. Podle Hamáčka zatím za běžné platy s povinnými přesčasy. Vicepremiér chce proto na vládě navrhnout jednorázové odměny. 

„Příslušníci IZS pracují bez nároku na náhradní volno a 150 hodin přesčasů musí odsloužit bezplatně. Vojáci a hasiči i ostatní, pokud s tím budou souhlasit jejich rezorty, by měli dostat jednorázovou odměnu, která by se měla pohybovat ve výši asi 20 tisíc korun. Beru to jako minimální poděkování, které můžeme těm příslušníkům dát,“ řekl na tiskové konferenci Hamáček.

Davy v Praze 

V úterý večer policisté zasahovali na pražské náplavce. Slunečné počasí přilákalo k Vltavě davy lidí, ale rouška na jejich obličeji byla často spíš raritou a hodlali tu zůstat i po 21. hodině a zákazu vycházení. Podobná situace se odehrávala také na pražském Žižkově. Ministr vnitra nově uvedl, že na náplavce bude policie přítomná stále.

Video  Policisté rozháněli dav lidí na náplavce i na Žižkově 
Video se připravuje ...

„Pražané zaplnili pražské parky a náplavku, protože nemají jinou možnost kam vyrazit v těchto skoro až letních teplotách do přírody. Proto opět apeluji na propojení Prahy s okresy Praha-východ a Praha-západ. Pomohlo by to rozptýlení lidí do většího prostoru, pane Hamáčku,“ zmínil na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Neměli roušky, to je problém. Kdyby měli roušky, tak to není problém,“ oponoval Hamáček a Hřibovi poradil, ať doporučí Pražanům další místa pro rekreaci.

Vláda minulý týden prodloužila nynější opatření proti šíření epidemie do 11. dubna díky tomu, že jí do stejného data povolila Sněmovna prodloužit nouzový stav. Ministři chtějí nejméně do konce Velikonoc udržet opatření vyhlášená od začátku března včetně omezení pohybu mezi okresy.

Testy do škol se nezpozdí

Podle vicepremiéra Hamáčka nehrozí žádné zpoždění při dodávce testů na koronavir určené pro školáky, dnes o možných problémech informoval server iRozhlas. Šéf Státní správy hmotných rezerv Pavel Švagr prý šéfa Ústředního krizového štábu ubezpečil, že s dodávkami testů je vše v pořádku. 

„Byl jsem ujištěn, že podle jejich zjištění žádné problémy s plněním té dodávky nehrozí,“ řekl na tiskové konferenci Hamáček. 

Kdyby prý výpadek přeci jen nastal, stát je na to podle Hamáčka i tak připravený, ve skladech je 6 milionů testů. „I kdyby došlo k nějaké komplikaci, tak pro ty první týdny dodávky máme,“ dodal Hamáček. 

Video  Školy, kam se chystal Babiš a nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Testy budou do škol distribuovat podle Hamáčka opět hasiči, stejně jako rozváželi už dříve respirátory a další potřebný materiál. Kdy přesně rozvoz začne, to ale zatím není jasné. Záležet bude na termínu, kdy se začnou otevírat školy. 

„Samotný rozvoz je otázka dnů. O termínu návratu do škol bude zítra jednat rada pro zdravotní rizika, ale zatím to nebylo potvrzeno a rozhodnuto,“ dodal Hamáček.

Vrátí se děti do škol „už“ 12. dubna?

„O termínu návratu do škol bude zítra jednat rada pro zdravotní rizika. Zatím se mluví o termínu 12. dubna, ale zatím to nebylo potvrzeno a rozhodnuto,“ dodal Hamáček. 

Ředitelé škol mají do zítra nahlásit, kolik antigenních testů budou potřebovat rozdistribuovat. 

V první fázi by se měli vrátit do škol žáci prvních stupňů základních škol. Výuka by měla být ale ze začátku rotační. 

Havlíček zkoušel prosadit otevření obchodů na Velký pátek

„Nouzový stav do doby, do které ho Poslanecká sněmovna schválila, musí trvat se všemi opatřeními,“ trval na schválených opatřeních ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na začátku týdne. 

Zavřené mají zůstat také obchody, a to i na Velký pátek. Část vlády s tím ale podle informací Blesk Zpráv nesouhlasí. 

„Mluvil jsem o tom několikrát s ministrem zdravotnictví, trvá na pátečním zavření, má k tomu podporu odborné epidemické skupiny, takže to v tuto chvíli nevidím reálně,“ řekl Blesk Zprávám například ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček. 

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) v pondělí řekla, že pokračují práce na úpravě protiepidemického systému PES. Nechtěla specifikovat, kdy tabulku ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička představí. Za prioritu označila postupný návrat dětí do škol, další opatření lze podle ní měnit podle následného vývoje epidemie a toho, jak ovlivní pohyb a setkávání lidí.

Video  Blatný hájil delší nouzový stav a tvrdá opatření: Virus se zásadně změnil, museli jsme reagovat  - PSP ČR
Video se připravuje ...

corsa ( 31. března 2021 22:01 )

Policie musí přísně pokutovat ty, kteří nedodržují opatření. Jako je tomu v jiných civilizovaných zemích, kde mají covid pod kontrolou.

bullshit ( 31. března 2021 21:01 )

Hamáček zmínil „obrovskou šanci", ta snad bude u voleb a tento exot půjde konečně kamsi...

krtek. ( 31. března 2021 17:19 )

a ještě si z lidí dělají srandu, včera psali že slovenskej premiér podal demisi a ono p*d Bureš je tam furt

dulin ( 31. března 2021 17:08 )

Kvůli rozhodnutí této protilidské vlády mě dnes ve stavebninách neprodali ani JEDEN pytel malty,tak vám moc pěkně děkuji.Již se těším na volební lístky.

ivalen ( 31. března 2021 14:12 )

U nás to samé jako v odkazu, několik skupinek po cca 10 lidech, bez roušek s točeným pivem, policie jede kolem a neřeší. Hlavně, že děti budou ve školách celý den v rouškách a po venku nosí zakrytý obličej asi pětina lidí

http­s://cn­n.ipri­ma.cz­/hla­va-na-hlave-kelimky-s-pivem-a-zadne-rousky-teple-pocasi-vytahlo-ven-davy-prazanu-2211­4?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-inter­netu#­dop_ab­_vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­hpfe­ed.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=wkKtob­cF9zW-2021­033106­26&dop­_id=11­069647

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa