Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Covidové Velikonoce v Česku: Tvrdá opatření neskončí, výjimka pro lidi na mši

Autor: ČTK - 
26. března 2021
22:32

Česko čekají druhé covidové Velikonoce - o svátky v podobě, jaké je známe z minulosti, přišli Češi již loni. Nyní budou i o Velikonocích v platnosti tvrdá opatření včetně omezení pohybu lidí. A to jak mezi okresy, tak po 21. hodině večerní. Výjimku dostanou lidé, kteří zamíří na mši.

Opatření budou prodloužená v nynější podobě do konce nouzového stavu, který bude podle dnešního rozhodnutí Sněmovny platit do neděle 11. dubna. Se stavem nouze skončí zákaz pohybu mezi okresy a nočního vycházení. Na tiskové konferenci po jednání Sněmovny to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Výjimku ze zákazu vycházení budou mít lidé účastnící se velikonočních bohoslužeb ve čtvrtek, v pátek a v sobotu.

Blatný: Po Velikonocích opatření přezkoumáme

„Ihned po Velikonocích budou opatření znovu přezkoumána. Ta, která byla dnes největším důvodem diskuse - omezení pohybu mezi okresy a omezení vycházení v noci - budou platit nejdéle do konce nouzového stavu,“ řekl Blatný.

Před Velikonocemi by měla být také představena nová struktura protiepidemického systému PES. Ministr také zopakoval, že nejbližším možným termínem návratu části dětí do škol je pondělí 12. dubna.

Video  Babiš žádal Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu: Vydržme přes Velikonoce  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Vláda ihned po konci zasedání Sněmovny schválila prodloužení nouzového stavu do 11. dubna, jak jí k tomu dala dolní komora souhlas.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD původně chtěl stav nouze prodloužit o dalších 30 dnů do úterý 27. dubna. Nakonec ale Sněmovna umožnila pouze kratší termín. Bez dohody se zákonodárci by nouzový stav skončil s nedělí 28. března. Pro prodloužení do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

nemocna ( 27. března 2021 04:44 )

Za všechno může vláda a sněmovna jsou to kret...i vyhlašují nesmyslné zákazy a vyhrožují pokutami, sami sobě by si měli dát pokuty a snížení trvale platů, zvorali to všechno od začátku měli ihned po vypuknutí covidu u nás uzavřít hranice nikdo ven a nikdo k nám, žádná dovolená moře žádné lyžování to mohli lidi oželet ted kvůli nim trpíme všichni tak dlouho vše zakázané vše uzavřené, tolik mrtvých denně a mohlo se to zastavit už v začátku kdyby vláda byla co k čemu není schopna se postarat o bezpečí svého národa! ZRUŠTE ZÁKAZY, VŠE OTEVŘETE, UŽ TO PŘEHÁNÍTE A K NIČEMU TO NEPOMŮŽE MĚLI JSTE TO UDĚLAT HNED NA ZAČÁTKU A LIDÉ NEMUSELI TRČET TAK DLOUHO DOMA, JE TO K ZBLÁZNĚNÍ, ZA VAŠE JEDNÁNÍ TRPÍME MY, VYPRÁSKAT VÁS DO JEDNOHO, SAMÉ VYJÍMKY A TY ZAVINUJÍ STÁLE DALŠÍ A DALŠÍ NEMOCNÍ, LÉTO MOŘE, ZIMA LYŽOVÁNÍ, PRACUJÍCÍ V ZAHRANIČÍ A CIZINCI U NÁS, TED ZASE VELIKONOCE VĚŘÍCÍ TO JSTE FAKT TAK BEZ ROZUMU ŽE VĚŘÍTE ŽE VYJÍMKY NEVADÍ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa