Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nouzový stav do 11. dubna, Babišovi pomohla KSČM. Návrat do škol má začít 12. dubna

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. března 2021
22:04
Autor: simao, Jakub Veinlich, ČTK - 
26. března 2021
05:15

Poslanecká sněmovna podpořila prodloužení nouzového stavu v Česku. Prošla kompromisní varianta do 11. dubna 2021 - tedy přes Velikonoce. A to opět i díky hlasům poslanců KSČM. Vláda obratem souhlas Sněmovny využila a nouzový stav do tohoto data prodloužila. Poslanci rovněž hlasovali o návrzích na ukončení kontrol na hranicích okresů, návratu žáků do škol, který by dle nich měl začít 12. dubna, a také o možnosti pro chataře, aby na Velikonoce vycestovali na chatu či chalupu do jiného okresu. S jakým výsledkem?

Premiér Andrej Babiš (ANO) čelil ve Sněmovně opět kritice. Stalo se však nakonec přesně to, co se očekávalo - pomohli mu komunisté. Prošla totiž kompromisní varianta na prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Stačilo k tomu 41 hlasů z tábora ANO, 10 hlasů poslanců ČSSD a 5 hlasů od KSČM. Poslanci KDU-ČSL se zdrželi hlasování, ostatní hlasovali proti.

Přehledně: Sněmovna o stavu nouze, školácích i chatařích

Sněmovna nesouhlasila s prodloužením stavu nouze do 27. dubna. Odhlasovala prodloužení do 11. dubna.

⇒ Opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresů i kontroly občanů na hranici okresů by vláda měla podle výzvy Sněmovny ukončit nejpozději v úterý 6. dubna.

⇒ Poslanci svým hlasováním odmítli vyzvat vládu, aby umožnila vycestovat lidem na jejich chaty a chalupy přes hranice okresů.

⇒ Sněmovna uložila vládě, aby vrátila do škol žáky 1. stupně nejpozději od 12. dubna spolu se zajištěním šetrného testování žáků a učitelů a urychleným dokončením očkování učitelů. Otevřít by se měly do tohoto termínu i mateřské školky.

⇒ Sněmovna požádala vládu, aby zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým.

⇒ Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se zdrželi hlasování u návrhu zveřejnit všechny smlouvy k nákupům v době nouzového stavu. Opozici chyběl jediný hlas.

Co schválila vláda

Vláda na krátkém mimořádném zasedání dnes večer schválila prodloužení všech dosavadních opatření navázaných na nouzový stav do 11. dubna

O Velikonocích lidé budou smět vycházet na mše i po 21:00, a to až do půlnoci. Omezení vychází po 21. hodině jinak pokračuje dál.

Vláda schválila nákup milionu antigenních testů a zrušila povinnost pro řidiče tranzitní dopravy přes ČR do Německa vstupovat na území Česka s testem

Hádky ve Sněmovně: Třaskavý spor o Rusy

Na pátečním jednání Sněmovny nebyla opět nouze o spory. Pomyslné finále přišlo v momentě, kdy se poslanci již chystali hlasovat o nouzovém stavu, ale Tomio Okamura (SPD) k nelibosti mnohých požádal o přestávku v délce 2 hodiny na poradu poslaneckého klubu.

Kromě tohoto průtahu se však řešily i jiné rozpory. Do tvrdého sporu se dostala opozice s vládou hned na úvod - podle ODS změnili komunisté na podporu nouzového stavu názor díky tomu, že kvůli dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech má být osloven i ruský Rosatom. „Skutečně my žádné kšefty ohledně lidských životů našich občanů neděláme a tvrdit nouzový stav a Dukovany je úplně absurdní,“ čílil se ve Sněmovně Babiš.

Opozice mu předhazovala i zprávu NKÚ týkající se nákupů respirátorů a dalších ochranných pomůcek Podle kontrolorů si loni vláda počínala chaoticky a nakupovala předražené respirátory - ministerstvo zdravotnictví dokonce i při ceně 777 korun za kus. Babiš pochybení odmítá.

Aprílový žert?

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vytkla Babišovi před pátečním jednáním „aprílový žert“. „Vláda prosila v zimě občany: Obětujme březen. Teď chce pokračovat v nouzovém stavu také v dubnu. To pokládám takřka za aprílový žert,“ míní.

„Mnoho lidí padá lidově řečeno na hubu. Je bod zlomu: kolikrát jsme to slyšeli už za posledního půl roku, to se nedá dopočítat. Ještě dva týdny, ještě dva tři týdny, obětujme ten či onen měsíc. Nouzový stav vláda potřebuje skutečně jen na omezení pohybu a na netransparentní kšefty,“ podotkla pak ve Sněmovně. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) však k prodloužení nouzového stavu nebyla zcela jednotná. Lidovci se u hlasování nakonec zdrželi.

Babiš: Poslední lockdown? Naděje tu je

Podle premiéra Babiše tvrdá opatření během nouzového stavu zafungovala. Žádal však o prodloužení nouzového stavu alespoň přes Velikonoce. A pokračující dodržování okresního lockdownu. „Nám všem samozřejmě vadí to omezení pohybu ohledně uzávěry okresů. Ale chápu, že všichni jsou frustrovaní a že to trvá dlouho a psychika nás všech je samozřejmě ohrožena. Ale myslím, že teď je tady skutečně naděje, že to může být poslední lockdown. Ta čísla klesají. Sice klesají pomaleji, než jsme si mysleli,“ uvedl v pátek ve Sněmovně premiér Babiš.

Opět se přitom odkázal na stav v nemocnicích. „Stav v nemocnicích je stále nedobrý. Stav je 7 853 lidí hospitalizovaných a na JIPkách více než 1 700. A samozřejmě i věková struktura je úplně jiná. Včera bylo hospitalizovaných 500 lidí, průměrný věk 65. Tak už to není tak, jako to bylo v minulém roce, že jsou to lidi nad 75. Stav v nemocnicích klesá velice pomalu (...) Ten vir je zabiják, zabíjí lidi, umírají bohužel i mladší ročníky na těch JIPkách,“ upozornil Babiš i na to, že v nemocnicích končí i mladší lidé.

„My si určitě po Velikonocích na vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci,“ slíbil Babiš.

Hamáček: Léto už bude jiné

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je pokračování nouzového stavu nutností – a obětování března se vyplatilo. „Vládní opatření zabírají, počet nově nakažených v sedmidenním průměru stále klesá. Neobětovali jsme březen nadarmo,“ uvedl na twitteru.

Podle Hamáčka je však i vzhledem k tomu důležité ve stávajících opatřeních vytrvat a dodržovat je. „ČR jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky těm vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, ta čísla se otočila, ten počet nově nakažených klesá. Já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jen vzpomínat,“ uvedl v pátek ve Sněmovně.

Během dohadů s opozicí došlo i na kuriózní momenty. To když se Hamáček bránil kritice Tomia Okamury (SPD). „Všimli si toho i na sociálních sítích a říkají, cituji: Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa. Já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval,“ vzkázal Hamáček.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
15:30
26. 2. 2021
!

Se stanoviskem klubu ODS předstoupil místopředseda strany Martin Kupka. 

„Současné prodloužení nouzového stavu znamená prodloužení, které je problémové, chceme-li tedy najít východisko, znamená nemířit mimo terč,“ apeloval Kupka s tím, že by vláda měla brát občany jako partnery, kteří politikům rozumějí a rozumějí tomu, proč jaká opatření platí. 

Podle Kupky je důležité představit také vizi, co přijde po skončení opatření.

15:10
26. 2. 2021

První dodávka antigenních testů pro školáky by měla dorazit podle plánu do neděle. Na dotaz ČTK to dnes ve Sněmovně řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vzhledem k tomu, že oproti původním plánům se ani část studentů do škol se začátkem března nevrátí, nevyloučil využití i třeba pro testování státních zaměstnanců.

„Podle toho, co vím, tak první část dodávky se proclívá a připravuje k odletu do České republiky, takže by na tom harmonogramu nemělo být nic měněno. První dodávka byla lehce pod milion testů. Ta by tu měla být podle plánu,“ řekl Hamáček. „Samozřejmě bude na státu, jak s nimi naloží. Můžeme je nechat pro školy, nicméně můžeme je využít i pro testování například státních zaměstnanců. Oboje je možné,“ dodal.

14:49
26. 2. 2021

Podle předsedy Pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka má vláda vyhlásit nový nouzový stav, protože se objevily nové okolnosti, které mají ale ministři dostatečně popsat. 

Michálek tak předložil Sněmovně už avizované usnesení, že vláda má kompetenci po ukončení stávajícího nouzového stavu vyhlásit nový. 

14:35
26. 2. 2021
!

Předseda KSČM  a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip kritizoval vládu ve svém vystoupení za to, že dostatečně nereagovala. Lidé jsou podle něj frustrovaní a nevidí důvod, proč nařízení ministrů dodržovat.

„Je evidentní, že ta opatření nejsou akceptována veřejností. Je to ztráta ochoty lidí se podřídit, bez toho, aniž by viděli nějaké řešení,“ řekl Filip. 

Podle Filipa jsme nyní v úplně nové situaci nejen kvůli tomu, že je v Česku nová britská a jihoafrická mutace. Filip nemá chuť sanovat neústavní postup, kterým podle něj vláda vyhlásila nouzový stav. Je ale připravený podle svého podpořit nově vyhlášený nouzový stav. 

„Už zahoďme minulý pandemický stav a naděje, že nám to pandemický zákon vyřeší,“ vyzval politiky šéf komunistů. 

„Pokud ministr školství není schopen zajistit testy do škol, tak možná by ho měl pan premiér vyměnit,“ kritizoval Filip Roberta Plagu. Podobně nešetřil ani ministra zahraničí Tomáše Petříčka, kvůli omezení cestování do okolních států. Právě o těchto dvou ministrech se přitom nyní spekuluje, že by měli být ve vládě nahrazeni. 

Filip také kritizoval nákup a zajišťování vakcín i roli Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Žádám vládu, aby ze své pravomoci stáhla návrh na revokaci o ukončení nouzového stavu, nepřeju si to,“ zakončil Filip a zopakoval, že tento nouzový stav je podle něj protiústavní. 

Předseda SPD Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
14:23
26. 2. 2021
!

Šéf KDU-ČSL kritizoval ve Sněmovně stav trasování, ale i chování některých politiků, jako je například bývalý prezident Václav Klaus, nebo nezařazený poslanec Lubomír Volný. „To jsou všechno takové silácké výkřiky do doby, než to zasáhne jejich okolí,“ zmínil Jurečka.

„Mrzí mě, že podklady dostanem půl hodiny před jednáním Sněmovny a že tam chybí nějaká opatření,“ vzkázal vládě s tím, že mu chybí například návrh na to, co by se stalo, kdyby se místo školek utlumilo jiné odvětví. 

„Kladu si otázku, proč některé věci nemohly být dřív, " řekl. 

Vláda má podle Jurečky zajistit distribuci respirátory sociálně slabým lidem i zvážit omezení cestování jen v rámci okresů. I v Praze podle Jurečky nebude příliš srozumitelné. 

„Věnujte velkou pozornost tomu, aby ta opatření, která vyhlásíte, byla důkladně zdůvodněna,“ dodal Jurečka za koalici SPOLU a opoziční anticovid tým. 

„Jinak je pak důležité si klást otázku, jestli vůbec tato země s takovou vládou má vůbec nějakou perspektivu v příštích týdnech a dnech,“ zakončil své výstoupení Jurečka, který varoval vládu před tím, aby vyhlášení, která se chystá nařídit, zabrala a byla nezpochybnitelná. 

14:12
26. 2. 2021
!

Blatného vystřídal vicepremiér a minsitr vnitra Jan Hamáček. 

Poslancům řekl, že ani ve vládě není schoda zda omezit průmysl. „Proto hledáme možnost, jak omezit mobilitu obyvatelstva,“ popsal. 

„Přicházíme s omezením pohybu mimo okresy. Je to opatření nouzové, je to omezení etrémní, a je to omezení časově omezené,“ upřesnil Hamáček. Po třech týdnech by se podle vicepremiéra měla stoupající křivka zlomit. 

„Vím, že to je kontroverzní opatření, které vyvolá diskuse, ale je to opatření nezbytné. Smyslem není nikoho šikanovat. Ještě chvíli to musíme vydržet,“ doplnil Hamáček.  

Hamáček potvrdil, že ve hře byla varianta omezit pohyb osob maximálně na kilometr od domova.  „Pracovali jsme s tím kilometrem v případě cest do přírody za sportem. Návrh dozná změny a pokud chtějí lidé se proběhnout, nebo vyrazit za sportem, bude stanoveno, aby se lidé zdržovali v katastru obce kde bydlí,“ upřesnil minsitr. 

Lidé budou smět opustit okres v případě, že budou potřebovat na úřad, či k lékaři mimo vymezené území. „Ten občan před tím, než opustí své bydliště, tak na kus papíru napíše čestné prohlášení kdy byt opouští a kam jede, jakou výjimku využívá. Je to model papír-tužka, ale ve Francii funguje. Je to model, který je co nejméně invazivní do životů obyvatel,“ upřesnil vicepremiér. 

Politice podle Hamáčka posílena nebude. „Kontroly budou namátkové. Odmítám akceptovat to, že naši občané jsou ti, kteří nic nedodržují,“ odmítá Hamáček, že by lidé chtěli omezení záměrně porušovat. 

„Stačí, když občan cestující mimo okres, ve kterém bydlí, ale nám tám trvalé bydliště, předloží nějaké potvrzení o tom, že tam skutečně bydlí,“ Hamáček zmínil například účtenku o plyn, výpis z účtu, nebo jiné průkazné potvrzení. 

14:02
26. 2. 2021
!

Blatný představil poslancům návrh omezení, která vláda navrhuje. Mezi nimi jsou už zmiňované zavřené školy, povinnost nosit respirátory FFP, nebo výrazné doporučení práce z domova. Omezený bude také provoz obchodů. „Jedná se o redukci počtu dosud otevřených obchodů,“ dodal Blatný.  

„Pohybování se pouze v okrese, kde má člověk trvalé bydliště,“  možnost bude podle Blatného cestovat pouze za prací. 

Podle pandemického zákona není možné podle Blatného možnost nařídit pohyb jen v rámci okresu, nařídit pracovní povinnost, určit školy pro nezbytná zaměstnání, nebo zákaz nočního vycházení či shromažďování. 

13:58
26. 2. 2021
!

Po pandemickém zákonu se poslanci dostali k projednávání informace o pandemii koronaviru. 

Jako první dostal slovo ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

„V současné době je pandemické číslo 1,2 a bude směřovat k vyšším bodům asi 1,3 až 1,4,“ začal výčet aktuálních dat. 

„Je více než 30% nárůst v mezitýdenním srovnání v Ústeckém kraji, v Praze, Karlovarském nebo Plzeňském kraji,“ varoval ministr. 

Nárůst počtu případů ve věkové kategorii 65+ je ke dnešnímu dni hlášen podle Blatného na hranici 2000 případů. „Nejhorší situace je ve Středočeském kraji,“ dodal. 

Aktuálně je hospitalizovano více než 7000 tisíc pacientů. Ve většině krajů jsou jednotky intenzivní péče na hranici naplněnosti, pod tlakem, dodal Blatný další čísla. 

Poslancům ukázal grafy, co by se dělo, pokud by pokračoval nouzový stav, a co by se dělo, pokud by se zachovala opatření jen podle pandemického zákona. „Když to převedu do řeči čísel, tak je v průběhu března a potom i déle odhadováno až 20 tisíc nakažených,“ varoval Blatný. 

Podobná čísla ovšem očekává i příštích dnech, pokud se bude i dál pokračovat v současném stavu. „V polovině března už bychom ale pak měli mít na zhruba shodné hranici, jako je nyní,“ odhaduje Blatný. 

13:49
26. 2. 2021
!

Poslanci přijali pandemický zákon. Pro hlasovalo 124 ze 156 přihlášených poslanců. Proti jich bylo 24. 

13:47
26. 2. 2021

Pikal nechal ve sněmovně provést testovací hlasování o tom, zda je dnes úterý. 

Poslanci to zamítli. „Což považuji za poměrně dobrý výsledek,“ pobavil Pikal poslance. 

13:37
26. 2. 2021

Hlasování o pandemickém zákoně museli poslanci na čas odložit, protože byly problémy s hlasovacím zařízením. To nefungovalo ani po nucené pauze. 

„Ano, nefunguje hlasovací zařízení, nefunguje odhlášení,“ varoval řídící schůze Vojtěch Pikal sněmovní personál. 

A přerušil jednání do 14:43.

13:32
26. 2. 2021

Valachovou ve Sněmovně rozplakal dopis jako vzpomínka vzpomínka na sestru, kterou zabil covid. 

Místopředsedkyně poslaneckého klubu a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v poslanecké Sněmovně popsala, jak jí přišel dopis, ve které autorak popisuje jak ji covid-19 zabil mladší sestru Marcelu. Na závěr řeči se Valachová ve Sněmovně rozplakala. 

Na potíže si prý sestra autorky  stěžovala už před Vánocemi. Rodina ji proto nechala převézt do nemocnice a na infekční kliniku. „Ve čtvrtek 18. 2. mi lékař řekl, že se její stav zhoršil,“ popsala rodinnou situaci autorky Valachová a pohnutým hlasem pokračovala. 

„Můžete se přijít rozloučit,“ odpověděl prý lékař na dotaz, zda může za sestrou dorazit. „Synovec ji pohladil po vlasech,“ přidala bývalá ministryně další silný moment z dopisu.

„Za ty tři hodiny, co jsem u ní zůstala, se mi promítnul celý náš život,“ četla Valachová dál z šesti stránkového dopisu. Lékaři prý reagovali a do dnes jí i píší, že „jsme traumatizovaní, jak pacienti odcházejí a rodiny truchlí,“ popsala slova lékařů. 

„Doufali jsme a věřili, že to sestra rozdýchá,“ líčila dál Valachová léčení zmiňované ženy. Čekala na pozitivní telefon lékařů. Ten zazvonil...

„Lékařka mi ale řekla, musím vám oznámit zdrcující zprávu,“ plakala u mikrofonu Valachová. Lékařka pak prý prosila, ať vláda vyhlásí maximální opatření. 

„Lidský život je křehký a musíme udělat vše pro to, aby se tato nákaza nešířila,“ dodala Valachová na závěr svého smutného vystoupení. 

ČSSD prosazuje plán "Obětujme březen," ve kterém navrhuje tvrdá opatření. 

13:10
26. 2. 2021

„Paní profesorka Válková neodešla proto, že by vláda něco pokazila. Paní profesorka Válková odešla proto, že jste bezohledný sobec,“ zastal se vládní poslankyně Heleny Válkové předseda opozičních poslanců za hnutí STAN Vít Rakušan.  

13:05
26. 2. 2021

„Jsou určitá jména, která by na tomto plénu neměla padat a já to nezopakuju. Žádám poslance Volného, aby to vzal zpět, nebo nějak vysvětlil,“ apeloval poslanec ODS Pavel Blažek, podle kterého se za Volného výroky budou na český parlament dívat přes prsty. 

„Pro mě už žádné slovo není tvrdé,“ reagoval Volný, podle kterého česká vláda zabila už 19 tisíc lidí, „a dalších 19 tisíc lidí se chystá,“ dodal nezařazený poslanec. Podle Volného navíc vláda přijímá taková opatření, podle kterých nikdo v České republice nemusí mít nasazenou roušku a nikdo ho k tomu nemůže ani nutit. 

Řízení schůze se mezi tím po Tomiu Okamurovi ujal Pirát Vojtěch Pikal, který opět po vystoupení Volného vyhlásil krátkou „hygienickou pauzu“ na vydezinfikování řečniště.  

13:00
26. 2. 2021

Sněmovna bude jednat bez polední pauzy. 

12:59
26. 2. 2021

„Raději v očích některých nekulturní, ale živý. Můžete být kulturní, jak chcete, nebo se tvářit, že jste kulturní, ale když máte na rukou krev tisíců lidí, tak vám to moc nepomůže. On i takový Mengele byl kulturní člověk,“ řekl na mikrofon směrem k Lubomíru Zaorálkovi poslanec Lubomír Volný. 

Sálem se rozléhalo po těchto slovech bušení do lavic. 

Po Volného vystoupení opět sněmovní personál vydezinfikoval řečnický pult. 

12:52
26. 2. 2021

„Když se mě bude někdo ptát, proč jsme na tom tak špatně, tak mu řeknu, že je to kulturní problém, protože to máme v sobě, porušovat ty pravidla,“ rozkřičel se opět ve Sněmovně ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

Politici dnes musí podle Zaorálka předvést, že se dohodli, i když jde o kompromisy.  

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
12:50
26. 2. 2021

„Se všichni chováme jako prasata. Jestli tu máme nějakou epidemii, tak jí můžeme zabránit jen díky tomu, že budeme ohleduplní k ostatním,“  nechal se unést poslanec hnutí ANO Jiří Bláha. Upozornil na to, že kvůli lidem, jako je poslanec Lubomír Volný, který nenosí ve Sněmovně roušku, nemůže devět měsíců ani podnikat. 

„To, že to půlka národa neřeší, nebo řeší jen v zaměstnání, ale jakmile projdou k branám závodů, tak to porušují...Díky tomu jsme zavření,“ dodal. 

Poslanec Lubomír Volný v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
12:44
26. 2. 2021

Václav Klaus vystupuje ve Sněmovně s respirátorem s nezakrytým výdechovým ventilem. Jeho otec - bývalý prezident Václav Klaus - se nyní léčí z nákazy covidem-19. 

12:35
26. 2. 2021

Příspěvek v záchranářských montérkách a o správném smrkání. 

Svým vystoupením pobavil a zaujal poslance Milan Brázdil (ANO). U pultíku vystoupil v záchranářských montérkách. „Nebojte, pane ministře, jsou vyprané,“ řekl. 

V projevu řekl, že sám jako doktor slouží, ale naočkovat se bál, aby nečelil následným otázkám. „Mám nyní strach ze smrti. Chraňte se,“ apeloval na přítomné.

A poslance zároveň poučil, že všichni špatně smrkáme. 

„Jen pár z nás umí smrkat. Vy si tlačíte do nosu větší nálož. A náhle z toho je horší průběh té nemoci. Smrká se tak, že se provede jedna evakuace nosní dírky jedním prstem a následně druhým prstem z druhé dírky. A pak si to necpeme do paranazálních dutin a s větší pravděpodobností neonemocníme, nebo neskončíme až někde na JIP,“ popsal jako lékař správný postup. 

Lidé by jako prevenci měli podle Brázdila používat také solární sluníčko. „Co člověk může použít, je UV záření. Máme ho doma. Horské slunko, to je náhražka za to, že nemůžeme někde k moři. Použijme ho. Ne jen, že je to něco jako spermici…, promiňte, germicidní záležitost, která zničí bakterie a viry, ale je to i něco, co vám vytvoří na kůži vitamín D, což je něco, co vám pomůže v tomto onemocnění,“ dodal Brázdil. „Jsme ve válce,“ apeloval a vyzval všechny, aby vydrželi. 

Poslanec ANO a lékař Milan Brázdil na jednání Sněmovny. (26.2.2021)
12:20
26. 2. 2021

„KSČM říkala při projednávání zákona, že je špatný, že je šitý horkou jehlou,“ řekl ve Sněmovně k zákonu komunistický poslanec Leo Luzar. 

Zkritizoval také zástupce koalice SPOLU, že podpořila zákon za ústupky vládě. „Zákon je nekvalitní, je šitý horkou jehlou a je vytvořený na objednávku. Politickou objednávku a to si lidé nezaslouží,“ rozohnil se Luzar.  

12:00
26. 2. 2021
!

„Pandemický zákon je lepší než nic, je žádoucí, aby byl schválen,“ řekl za Piráty šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Zákon je důležitý podle Pirátů především pro podnikatele, kteří by v případě dalších pandemií nebo nutnosti použít pandemický zákon „mohli dostat na kompenzacích nulu,“ dodal.  Piráti zákon podpoří.

11:41
26. 2. 2021
!

Slova se ujal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Senát navrhuje zákon schválit. Chtějí v něm jen ukotvit jasný konec opatření ve chvíli, kdy se nebudou vyžadovat opatření na základě pandemického zákona. 

Blatný doporučil změny Senátu podpořit.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání Sněmovny. (26.2.2021)
11:37
26. 2. 2021

Poslanci schválili pořad schůze. 

Jako první projednají pandemický zákon, který jim vrátil s drobnou úpravou Senát. 

11:35
26. 2. 2021
!

Poslanci se teď dohadují o schvalování schůze Sněmovny. Zda mohou vůbec vyřadit hlasování o nouzovém stavu, kvůli kterému původně byla schůze svolána. 

„Může to být na hraně,“ varoval předseda Sněmovny Radek Vondráček. 

V prvním hlasování poslanci rozhodli o zařazení nového bodu na návrh koalice Spolu. 

Hlasování o prodloužení nouzového stavu už ale poslanci z programu nevyřadili. 

Michal Snobl ( 27. března 2021 10:44 )

Tak přeci se jim včera zasek gramofon po Gotvaldovi.
Oficiální komouši podpořili převlečený komouše.
V klidu ať to zavřou třeba do voleb ale ať se začnou urychleně starat o prohospodařené peníze touhle vládou.
Tahle vlada co to vede už se tam dlouho hřát nebude.

Uživatel_5454143 ( 27. března 2021 09:56 )

Nemám slov...

donypan ( 27. března 2021 09:44 )

Tady se opozice ukázala jací jsou pokritci.Všichni vědí,že nouzoví stav je potřeba,ale když zjistili,že KSČM asi vládu podpoří,tak se stáhli.Je smutné,že zrovna KSČM ví co v dnané chvíli je nutné.

fesak2 ( 27. března 2021 08:48 )

Proč mají příznivci pohádek výjimku?

MAMKA2316 ( 27. března 2021 08:46 )

PROČ JSOU PROTI BABIŠOVI ??PROTOŽEN ŽE CHCE VYŠETŘOVANI PRIVATIZACE A NEROMLČENI TĚCHT PŘIPADŮ Číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny

TAK ABY BYLO JASNO: Usnesení číslo 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny.Proto tolik křiku na Letné, jde jim o krk. Usnesení čísla 653. Už je na ofic. str. Poslanecké sněmovny 6.6.2019 v 10.40 přijala sněmovna usnesení zavazující Babišovu vládu, aby začala vyšetřovat zločiny privatizace v letech 1992 až 2005 a aby připravila zákony, aby co bylo ukradeno, bylo vráceno – třeba OKD, třeba Mostecká uhelna, třeba Škoda Plzeň. Číslo usnesení je 836.

Proti usnesení hlasovali ODS a jinak sabotovali všichni z TOP-09, STAN, KDU-ČSL. Hlasování v PDF jako příloha. Tisk usnesení ještě parlament nezpracoval. Mainstreem o něm mlčí. O to víc křičí – bude demonstrace! Poprvé od listopadu 1989 se budou vyšetřovat zločiny privatizace. Proto musí Babiš pryč. Proto "Čapí hnízdo". Proto státní zástupci a soudy se snaží vytvořit si páky na premiéra Babiše, aby k vyšetřování zločinů privatizace nedošlo. Hodně soudců a státních zástupců má totiž "špínu za nehty".

Kdo demonstroval proti Babišovi, hlasoval proti vyšetřování zločinů privatizace. Je to jasné, čeho se bojí. Je jasné, kdo jim platí a kdo a hlavně kteří politici vystupují na demonstracích.

Bude toto usnesení někdy realizováno?

ROZHODNOU VOLBY.

V příloze "hlasování", opravdu nedošlo k privatizačnímu pochybení???

Přílohy

001584611.pdf – PDF, 256 kB
StáhnoutZobrazit ›

Hlaso­vani_­Posla­necke_­snemov­ny_-_30_8362.pdf – PDF, 231 kB
StáhnoutZobrazit ›
Neza­place­ne_pod­niky_­priva­tizo­vane_­vlada­mi_OD­S_ODA_­a_KDU-CSL_v_letech_1992_-_1_3.docx – Word, 31 kB
StáhnoutZobrazit ›
Stáhnout všechny přílohy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa