Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Připadám si jako tygr v kleci.“ Hejtmanka Pecková o utrpení firem, očkování i plných nemocnicích

Autor: Dagmar Machotová - 
24. března 2021
18:15

Necelé dvě třetiny seniorů nad 80 let a 80 procent zdravotníků - takové jsou prozatím výsledky očkování proti covid-19 ve Středočeském kraji. Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou to slušná čísla, rychlejší postup brzdí nedostatek vakcín. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvila i o jiných než lidských obětech pandemie - kultuře, firmách nebo živnostnících. Sama věří tomu, že z nejhoršího se Česko už brzy dostane a život se vrátí do alespoň trochu normálních kolejí.

Vy jste se stala hejtmankou v poměrně náročné době, jak to hodnotíte? 

Já to hodnotím tak, že nemám ve svém životě nic jednoduché a zadarmo, takže mě to vlastně vůbec nepřekvapuje. Hlavně doufám, že tahle situace brzy skončí, a budeme žít trochu normálně. Byť si nemyslím, že se hned vrátíme do normálu, myslím, že nějaká omezení tady s námi zůstanou minimálně několik let. Osobně to snáším špatně, protože mám ráda kontakt s lidmi a společnost, ale teď musíme řešit prostě jiné věci. Někdy si připadám jako tygr v kleci.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera řekl, že z Prahy, Prahy Západ a Prahy Východ neudělá jeden okres. Budete se snažit s ním o tom ještě jednat?

Už o tom jednat nebudeme. S primátorem Hřibem (Piráti) jsme se domluvili, že to necháme být. Pan Hřib požádal o výjimku pro Suchdol a Horoměřice, tak uvidíme, jak se k tomu postaví. Sice nechápu, proč v případě Brna a Brna venkov to šlo, ale nebudeme to už dál řešit. 

Setkala jsem se s názorem, že jsme obětovali kulturu a gastro segment na úkor velkých továren. Co si myslíte o tom, že by se na Velikonoce zavřely i tyhle velké provozy?

Myslím, že jsme toho obětovali mnohem víc, úplně jsme obětovali malé podnikatele a malé obchody, kteří by podle mého názoru dokázali ve svých obchodech nebo provozech mnohem lépe zajistit hygienická opatření než velké supermarkety. Vidím to pokaždé, když jdu nakupovat, v mnohých supermarketech dneska úplně chybí dezinfekce a rukavice, nemluvě o tom, kolik lidí je tam najednou. Já chápu, že průmysl je jeden z mála segmentů, který teď generuje nějaký zisk, ale skoro bych se přikláněla k tomu, aby se přes Velikonoce udělala nějaká přísnější opatření i tady. Na druhou stranu si nejsem jistá, jestli by těch pár dní stačilo. 

Co je pro vás teď nejhorší?

Nejhorší je, když vám píšou lidi a firmy, že potřebují pomoc, a my jim pomoct nemůžeme, protože na to nemáme prostředky. Nedávno mi napsaly dvě firmy, že je situace už pro ně neudržitelná a že bohužel končí. Je to hrozně smutné, ty firmy někdo roky budoval, obětoval tomu část života a teď prostě končí. Tohle se hrozně těžko čte. 

Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak probíhá ve Středočeském kraji očkování? 

Já jsem s očkováním spokojená, myslím to tak, že když máme vakcíny, tak očkujeme opravdu intenzivně. V tuhle chvílí máme naočkováno okolo 62 procent populace nad 80 let a přibližně 80 procent zdravotníků, což je myslím nejvíc v republice. Narážíme samozřejmě na nedostatek vakcín a teď taky na to, že nám přicházejí na řadu lidé, kteří by měli dostat druhou dávku. 

Jak jsou na tom v tuhle chvíli nemocnice ve Středočeském kraji?

Je to trochu lepší, dokonce nemocnice v Berouně minulý týden odvolala stav hromadného postižení osob. Teď to řešíme s některými dalšími nemocnicemi. Bohužel čísla pacientů klesají pomalu, především těch, kteří leží v těžkém stavu. Ale uvidíme, jak na tom budeme příští týden. Předpokládáme, že i tyhle počty by mohly začít klesat příští týden.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa