Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je to psychopat,“ schytal to prezident. V Brazílii kolabují nemocnice, 3000 mrtvých za den

Aktualizováno -
24. března 2021
07:53
Autor: ČTK, sova - 
23. března 2021
19:40

Brazilské nemocnice ve většině země už přes týden hlásí téměř vyčerpané kapacity lůžek intenzivní péče, některé už začínají mít problémy i s dodávkami kyslíku. Vláda už podle agentury EFE začala jednat o pomoci ze zahraničí a také povolila k okamžitému použití všechny zásoby vakcín, i ty rezervované pro druhé dávky. S nedostatkem lůžek intenzivní péče se potýká i Paraguay, která hlásí jejich stoprocentní obsazenost ve státních nemocnicích. Počty nakažených rostou i v dalších zemích regionu, Chile zaznamenalo nejvíce případů nákazy za den od počátku pandemie.

Brazílie poprvé překonala hranici 3000 úmrtí po nákaze koronavirem za jediný den. Za posledních 24 hodin přibylo 3251 obětí a 82.493 případů infekce. S odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters.

Celkem se už v této největší latinskoamerické zemi, která má na 210 milionů obyvatel, potvrdilo 12,1 milionu případů infekce koronavirem SARS-CoV-2 a 298.676 lidí nakažených covidem-19 zemřelo. Z hlediska počtu nakažených i obětí je Brazílie druhou nejhůře postiženou zemí na světě po Spojených státech.

V nejlidnatějším brazilském městě Sao Paulu museli o víkendu kvůli nedostatku kyslíku převézt desítku pacientů do jiné nemocnice. Podobných případů se obávají v nejméně 76 městech, vyplynulo z pátečního průzkumu mezi nemocnicemi. Agentura pro zdravotnický dohled (Anvisa) kvůli tomu povolila mimo jiné použití i průmyslových cisteren pro přepravu kyslíku.

Bolsonaro uzávěru odmítá

Brazilští experti mají obavy, aby se neopakovala situace z letošního ledna, kdy v brazilském státě Amazonas zemřelo několik desítek lidí kvůli nedostatku kyslíku. Tamní úřady tehdy musely žádat o jeho dodávky z ciziny. Kvůli kolapsu nemocnic ve státě Amazonas čelí vyšetřování exministr zdravotnictví, generál Eduardo Pazuello, jehož minulý týden v úřadu vystřídal kardiolog Marcelo Queiroga. Agendu ministerstva ale ještě zcela nepředal, uvedla agentura EFE.

Navzdory zhoršující se epidemické situaci brazilský prezident Jair Bolsonaro stále odmítá celonárodní uzávěru, opatření přijímají jednotliví guvernéři, což Bolsonarova vláda minulý týden napadla u Nejvyššího soudu.

Tvrdá kritika od guvernéra i prokurátora

Opatření přijatá guvernéry Bolsonaro znovu kritizoval i v neděli, kdy se přišel před prezidentský palác v metropoli pozdravit se stovkami příznivců u příležitosti svých 66. narozenin. Své příznivce, z nichž mnozí neměli roušky, ujistil, že má na své straně armádu a že z prezidentského úřadu ho „může vyhodit jen Bůh“. Reagoval tak na průzkumy veřejného mínění, jež ukazují pokles jeho popularity.

Kvůli Bolsonarově přístupu k pandemii požádal koncem minulého týdne zástupce generální prokuratury Lucas Furtado brazilský účetní tribunál, aby sebral Bolsonarovi pravomoci nad ministerstvy zdravotnictví a hospodářství. Formálně to zdůvodnil tím, že nepatřičná opatření můžou mít velký dopad na státní rozpočet.

Guvernér Sao Paula Joao Doria při té příležitosti označil Bolsonara za „psychopatického lídra“.

„Nacházíme se v jednom z nejtragičtějších okamžiků v historii, kdy miliony lidí platí vysokou cenu za to, že mají nepřipraveného a psychopatického vůdce odpovědného za národ,“ řekl guvernér v pondělí v rozhovoru pro CNN.

V Chile se očkuje nejrychleji na světě

Nejúspěšnější v očkování je v Latinské Americe Chile, který nyní očkuje nejrychleji na světě. První dávku vakcíny tam dostalo už na 5,6 milionu lidí a druhou skoro 2,9 milionu z jeho 19 milionů obyvatel.

I Chile se ale potýká v posledních týdnech s větším nárůstem nákaz, v sobotu oznámilo 7084 nových případů, což bylo nejvíc za den od počátku pandemie. Týž den ale udělalo i rekordní počet PCR testů, přes 75 000, pozitivních jich bylo devět procent. Chilská vláda minulý týden obnovila uzávěru v řadě oblastí, včetně velkých měst Santiaga de Chile či Valparaísa, což se týká téměř devíti milionů obyvatel. Od čtvrtka zavede znovu povinnou desetidenní karanténu pro lidi, kteří přijedou z ciziny. V zemi platí kvůli koronaviru už přes rok nouzový stav i zákaz nočního vycházení.

Omasta ( 24. března 2021 18:55 )

To je bojovník za práva obyčejných lidí! Takového kdybysme tu měli taky.
Na covid budou umárat lidi, dokud nebude vyléčeno 70% obyvatel. Proto tvrzení, že tam umřelo víc a tam míň, je dezinformace. Až to spočítaji na konci epidemie, tak všude zamře +/- stejný počet lidí. Rozdíl bude ale značný v tom, kolik zaplatili za hospodářské ztráty (za záchranu nula životů).

istyl ( 24. března 2021 09:07 )

Psychopat? A co náš? Prvenstvi je ale našeho - mrtvych na 100tis. obyv. jasne vede...pry mikro­mana­gemet­?ceho? leda vlastniho...totiz žák 5.B by pandemii zvladl lepe...

Letter007 ( 24. března 2021 08:44 )

....Vy už jste fakt zoufalci....a co třeba v Etiopii... a možná ještě na Marsu??? tam určitě také vše kolabuje...To už je fakt drsný, co dokážete zplodit... ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa