Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soukromé školky se bojí krachu: Drahé školné za distanční výuku rodiče platit nechtějí

Autor: sova - 
20. března 2021
18:55

Některým z rodičů dětí docházejících do soukromých školek se nelíbí skutečnost, že nadále musejí platit vysoké školné. Pro některé privátní mateřinky to však může být likvidační. Informuje o tom zpravodajský web Lidovky.cz. Do finančních potíží se školky mohou dostat i přesto, že od státu pobírají dotace. Zhruba 80 procent příjmů soukromých zařízení ale pokrývají právě příjmy ze školného.

Postupně to na všechny soukromé školky dopadne, začnou se prodávat nebo krachovat,“ sdělila své obavy Lidovkám ředitelka soukromých Foxíkových školek a jeslí Linda Janichová.

Mateřské školky už tři týdny kvůli protipandemickým opatřením fungují pouze distančně. Někteří rodiče tak nechtějí školné za dítě platit nebo své potomky rovnou odhlašují. Povinný je totiž pouze poslední rok docházky před nástupem do školy.

S podporou to není tak jasné, vědí školky

Ministerstvo školství už dříve uvedlo, že o plošné finanční pomoci soukromým školám neuvažuje a radí jim zažádat si o podporu jinde.

„Například lze žádat v programu Antivirus, který vyhlašuje ministerstvo práce a sociálních vědí,“ uvedl Plagův resort. MPSV se i podle svého vyjádření staví k situaci školek vstřícněji.

„Pokud soukromá školka nemůže provozovat činnost z důvodu krizových opatření, jedná se o překážku v práci podle zákoníku práce,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zároveň potvrdilo, že v takovém případě by na pomoc programu Antivirus zařízení dosáhlo. Není to ale tak jednoznačné.

Školky totiž činnost provozovat můžou, jen se místo klasické výuky jedná o fungování na distanční bázi. Ředitelka soukromé MŠ a ZŠ Sofia School Danuše Svobodová proto přiznává, že zařízení ve většině případů na podporu od ministerstva nedosáhnou.

Příspěvek jde pouze na platy učitelů

„Bojím se, že to může vyvolat opravdu vážné problémy a v krajním případě se děti nebudou mít kam vrátit. Případně budeme muset propustit některé pedagogy,“ řekla Lidovým novinám Svobodová, jejíž škola působí ve středočeských Jirnech.

Příspěvek od MŠMT dostávají akreditované soukromé školky jen na platy pedagogů. Zbytek výdajů, jako nájemné nebo energie, si musejí hradit samy. Provozovatelům školních zařízení tak nezbývá než doufat, že situace potrvá co nejkratší dobu.

„Pokud by škola byla uzavřená déle, už to bude problém,“ říká Svobodová.

Krachy se dotknou i veřejných školek

Konec soukromých školek by přitom znamenal pohromu i pro veřejná zařízení. Právě jim totiž privátní subjekty ulevují od náporu dětí, který je důsledkem dlouhodobého problému v podobě nedostatku míst pro předškoláky.

Myslíte, že nějaký rodič bude platit čtrnáct a půl tisíce za to, že mu pošlete pracovní list a několikrát s dětmi uděláte online?“ ptá se řečnicky Janichová z Foxíkových školek a jeslí, které fungují na sedmi místech v Praze a v Neratovicích.

Zároveň přiznává, že je čekají problémy se sháněním peněz na provoz. „Máme vysoké nájmy, zaměstnanecké platy, externisty. Chtěli jsme se rozrůstat a museli jsme si půjčit. Teď splácíme úvěry,“ zoufá si.

Video  Jak učit zpěv v době zákazu? Šéf konzervatoře zmínil fatální následky pandemické výuky  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa