Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Stane se i, že někdo odmítne,“ říká hlavní sestra z Nemocnice Na Františku. Rozdali tu už 2300 dávek

Autor: jza - 
4. března 2021
17:34

V Nemocnici Na Františku běží očkování v plném proudu a mobilní týmy odsud vyráží i do malých městských částí, jako jsou Lysolaje, Slivenec nebo Suchdol. O tom, že se tu očkuje, se prý už povídá všude po Praze a často sem míří hlavně senioři i bez objednání. Rozdali tu už 2300 očkovacích dávek, ale setkali se také s nedůvěrou vůči vakcíně AstraZeneca.

Vakcínu už dostali na Praze 1 všichni senioři nad 80 let, využívají tu již tři druhy vakcín, Pfizer, Modernu i AstruZenecu. Očkovat se tu už začali i senioři nad 70 let a také pedagogové. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) se do systému už přihlásilo na pět stovek lidí z těchto skupin obyvatel. „Pedagogické pracovníky jsme zařadili jako prioritní,“ doplnil starosta. 

Na Praze 1 se očkuje

Mezi lidmi už se podle hlavní sestry Hany Veselé rozkřiklo, že v nemocnici se denně očkuje a řada lidí sem míří i bez registrace. „Senioři sem chodí z celé Prahy, protože se dozvěděli, že Praha 1 očkuje,“ popsala, s čím se setkávají. Těm ale musí říct, že takto to prostě nejde. Někdy také chtějí lidé, kteří už jsou v systému, naočkovat v dřívějším termínu. „My jim řekneme, že to nejde, protože máme přesně podle rezervačního systému naředěný počet vialek,“ uvedla vrchní sestra.

Praha 1 vytvořila koordinační centrum pro seniory, kteří žijí mimo domovy s pečovatelskou službou. Denně vyřídí několik set telefonátů, při kterých pracovnice pomáhají seniorům i s registrací na očkování. Díky tomu se podařilo naočkovat asi padesátku imobilních seniorů vakcínou AstraZeneca. Ta se hodí právě na očkování v domácím prostředí, s tou jezdí mobilní týmy.

Stane se, že lidé odmítnou 

Lidé se o to, jakou vakcínu dostávají, podle Veselé hodně zajímají. „Hodně chtějí, aby to byl Pfizer, někdo chce Modernu. Ze začátku nechtěli AstruZeneku, teď už jim to je víceméně jedno,“ poznamenala. Stává se, že někteří požadují přímo konkrétní vakcínu, to ale také nejde. „Stane se i někdy, že někdo odmítne, že řekne 'Já tuhle vakcínu nechci', pak odmítl očkování,“ dodala.

Mobilní tým, který nemocnice provozuje ve spolupráci s firmou GHC Genetics vyráží i mimo centrum města.„Pomáhali jsme očkovat i v dalších městských částech, jako jsou Dolní Chabry, Suchdol, Lysolaje, Slivenec,“ vypočítal starosta Hejma. Kromě toho mobilní týmy vyrážely i na Prahu 7.

Až sto lidí denně

Nemocnice dokáže denně očkovat 60 až 100 lidí, další stovku může zvládnout mobilní tým, pokud očkuje na jednom místě například v menších městských částech. Zároveň je podle Hejmy možné mobilních týmů nasadit až deset, pokud bude dostatek vakcíny. Starosta dodal, že středisko sociálních služeb městské části. Starosta dodal, že městská část bude pravidelně testovat své úředníky, i když se na ně povinné testování zatím nevztahuje.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa